Wigilia w wydaniu wegetariańskim

Postne, wegetariańskie dania wigilijne w nowej odsłonie - to dzisiejsza propozycja Moniki Mrozowskiej i Macieja Szaciłło. Zobacz, co przyrządzili w kuchni Dzień dobry TVN.

Paszteciki z kapustą i grzybami

Składniki:

ciasto:

500 g maki

mąka do podsypywania

szklanka mleka

30 g drożdży pół łyżeczki cukru

2 łyżki śmietany

60 g masła

1/2 łyżeczki soli

farsz:

1 kg kapusty kiszonej

1 szklanka suszonych grzybów

1 drobno pokrojona cebula

pieprz do smaku

1/3 szklanki oleju

Przygotowanie:

Rozrobić drożdże z cukrem i odrobiną mleka, zostawić w ciepłym miejscu. Mąkę przesiać do miski i zalać wrzącym mlekiem. Mieszać dokładnie trzepaczką, aby nie porobiły się grudy. Gdy ciasto przestygnie, dodać drożdże, wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie (ok 1/2 godz.), dodajemy sól, stopione masło i śmietanę. Wyrabiamy podsypując mąką. Wałkujemy na grubość 2 mm, wykrajamy krążki ciasta, rozkładamy farsz i lepimy pierożki. Pieczemy w temp. 200 st. bez termoobiegu ok. 30 min. Farsz: Kapustę drobno szatkujemy i przesmażamy z cebulą na oleju. Po 10 minutach dodajemy drobno pokrojone wcześniej namoczone grzyby. Podlewamy płynem z moczenia grzybów i dusimy pod przykryciem do miękkości. Pieprzymy do smaku. Studzimy.

Galaretka z selerem, groszkiem i marchewką

Składniki:

3 szklanki wywaru warzywnego z włoszczyzny

1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku

1 marchewka

1/2 średniego selera

3 łyżeczki agaru

sól i pieprz do smaku

ocet jabłkowy do podania

natka pietruszki do ozdoby

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wywar, dodajemy agar dokładnie mieszając, aby nie było grudek i całość podgrzewamy do wrzenia. Solimy i pieprzymy do smaku. Groszek gotujemy chwilę w małej ilości wody, tylko tyle, aby zmiękł (za długo gotowany traci kolor). Marchewkę gotujemy na parze do miękkości. Selera kroimy w plastry i dusimy na patelni pod przykrywką w niedużej ilości oliwy (musi być po uduszeniu miękki). Do nasmarowanych olejem foremek wkładamy plastry selera na dno i zalewamy warstwą galaretki. Wstawiamy do lodówki na 15 minut, a następnie układamy pozostałe warzywa i wlewamy resztę galaretki. Całość wstawiamy do lodówki, by stężała. Podajemy z octem jabłkowym.

Pasztet z soczewicy, suszonych grzybów i brokułów

Składniki:

1/2 średniego brokułu

1/2 pora

1 cebula

5 łyżek oliwy

1 szklanki soczewicy

1/2 szklanki suszonych grzybów

3 łyżki bułki tartej

4 łyżki mąki

2 łyżki mąki kartoflanej

11/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach

1 łyżeczka jałowca

1 łyżeczka ziela angielskiego

1 łyżeczka kminku

1 liść laurowy

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki imbiru

1 łyżeczka cząbru

1/2 łyżeczki sody

Przygotowanie:

Na oliwie dusimy pokrojoną cebulę i pora, dodajemy starte na tarce różyczki brokuła, ugotowaną do miękkości soczewicę (lepiej wcześniej namoczyć przez noc) i zmielone suszone grzyby (w młynku do kawy). Całość dusimy do miękkości i dodajemy zmielone w młynku do kawy przyprawy (poza gałką, którą ścieramy na tarce). Po ostygnięciu dodajemy bułkę tartą, mąkę pszenną, kartoflaną i sól. Całość miksujemy do jednolitej konsystencji, albo przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Masę pasztetową przekładamy do wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą blaszki, którą wstawiamy do większej formy z wodą tak, aby woda przykrywała co najmniej 3/4 zewnętrznych ścianek foremki z pasztetem. Pieczemy w 200 stopniach ok. godzinę. Pasztet wyciągamy z piekarnika i czekamy, aż wystygnie przed wyjęciem z foremki.

Tofu po grecku

Składniki:

3 marchewki

1/2 średniego selera

1 mała pietruszka

1 mały por

1 mała cebula

olej słonecznikowy

1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego

5 ziarenek czarnego pieprzu

3 ziarenka ziela angielskiego

2 liście laurowe

szczypta imbiru

pół łyżeczki cukru

sól

kostka twardego tofu

1 łyżeczka przyprawy pięć smaków

1 łyżeczka oleju sezamowego

2 łyżki octu jabłkowego

2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

Drobno pokrojoną cebulę dusimy na 1/4 szklanki oleju. Następnie dorzucamy startego na tarce selera, gdy się przyrumieni dodajemy startą pietruszkę, drobno pokrojonego pora i na końcu startą marchewkę. Dodajemy przyprawy: 3 ziarenka pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe. Całość dusimy, aż wszystkie warzywa staną się miękkie. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pól szklanki wody i sól do smaku. Dusimy jeszcze 10 minut. Tofu pokrojone w plastry podsmażamy z dwóch stron na oleju, a następnie dodajemy sos sojowy, ocet jabłkowy, olej sezamowy i przyprawę pięć smaków. Masę warzywną wykładamy na półmisek i na niej układamy plastry tofu.

Barszcz czerwony z uszkami

Składniki na barszcz:

3 średnie buraki

2 średnie marchewki

jedna pietruszka

pół małego selera

pół średniego pora

2 ząbki czosnku

4 łyżki oleju słonecznikowego

cytryna

pół łyżeczki zmielonego pieprzu

4 ziarenka ziela angielskiego

sól do smaku

2 l wody

Przygotowanie:

Do garnka na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone ząbki czosnku, następnie pokrojonego pora, startego na tarce selera oraz pietruszkę. Całość podsmażamy na małym ogniu 3 minuty i zalewamy wodą. Następnie dodajemy startą marchewkę, pokrojone w plasterki buraki oraz zmielone ziele angielskie i pieprz. Gotujemy, aż buraki staną się miękkie (min. 30 minut). Po ugotowaniu wywar przesączamy, doprawiamy sokiem z całej cytryny i solą. Podajemy z uszkami.

Składniki na uszka:

1 i 1/2 szklanki mąki tortowej

200 g twardego tofu

1/2 szklanki drobno pokrojonego pora

1 ząbek czosnku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka śmietany

sól, pieprz do smaku

1 łyżka masła

3 łyżki oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

Szklankę mąki zagnieść z taką ilością wody, aby uzyskać luźne ciasto pierogowe, które wyrabiamy podsypując pozostałą mąką. Odstawiamy przykryte ściereczką. Farsz: dusimy na maśle i oleju drobno pokrojony czosnek i pora, po 5 minutach dodajemy rozkruszone tofu i dusimy następne 5 minut. Dodajemy śmietanę, natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Ciasto wałkujemy na grubość 1-1,5 mm. Wykrajamy kieliszkiem kółka, nakładamy na każdy kawałek ciasta odrobinę farszu, składamy na pół i zlepiamy. Rogi każdego małego pierożka sklejamy ze sobą formując uszka. Gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy z barszczem.

Kisiel żurawinowy z mascarpone

Składniki:

szklanka świeżej żurawiny

3 szklanki wody

5 łyżek cukru trzcinowego

łyżka mąki kartoflanej

opakowanie (ok. 200 g) serka mascarpone

pół laski wanilii

Przygotowanie:

Żurawinę gotujemy z wodą i 4 łyżkami cukru trzcinowego (aż stanie się miękka). Mąkę kartoflaną rozrabiamy w połowie szklanki zimnej wody i dodajemy do gotującej się żurawiny cały czas mieszając. Po 3-4 minutach kisiel jest gotowy. Ozdabiamy go serkiem mascarpone wymieszanym z 1 łyżką cukru trzcinowego i ziarenkami z połowy laski wanilii.

Deser kokosowy z makiem

Składniki:

1 szklanka zmielonego maku

1.5 szklanki mleka

1 duża puszka mleka kokosowego

1/2 szklanki migdałów

1/2 rodzynek

skórka z 1/4 pomarańczy

1/4 szklanki cukru trzcinowego

1 laska wanilii

kruche ciasteczka:

2/3 szklanki mąki pszennej

1/3 szklanki mąki krupczatki

1/3 szklanki zmielonego w młynku do kawy cukru trzcinowego

1 cukier waniliowy

75 g masła

2 łyżki śmietanki

Przygotowanie:

Połączyć wszystkie składniki i szybko zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na 1/2 godziny. Piec małe prostokąty, które będą służyły do nakładania maku. Mielony mak można dostać w dużych sklepach spożywczych, lub można samemu zmielić w młynku do kawy. Zagotowujemy mleko z makiem i dodajemy poszatkowane obrane ze skórki migdały. Najlepiej jest zagotować je w małej ilości wody, wtedy skórka schodzi bez problemu. Do gotującego się mleka z makiem i migdałami dodajemy przeciętą na pół laskę wanilii, cukier i skórkę z pomarańczy. Gotujemy, aż masa zgęstnieje. Następnie zdejmujemy z gazu i dolewamy całą puszkę mleka kokosowego. Dodajemy sparzone wrzątkiem rodzynki i całość wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Podajemy w połówce skorupy kokosowej przybrane migdałami, skórką, rodzynkami i prostokątnymi ciastkami.

Piegus

Składniki:

1 i 1/2 szklanki przesianej mąki

1/2 szklanki cukru trzcinowego

1/2 szklanki miodu

5 łyżek oleju

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku

3/4 szklanki zimnej wody

skórka otarta z jednej pomarańczy

skórka otarta z jednej cytryny

1/2 szklanki maku

1 łyżka octu

lukier pomarańczowy

1/2 szklanki cukru pudru

1 łyżka soku z cytryny

skórka otarta z jednej pomarańczy

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, miód, olej, sodę, proszek, zimną wodę, skórkę z pomarańczy, cytryny, mak i na końcu ocet. Całość dokładnie mieszamy trzepaczką i wlewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy bez termoobiegu w temp. 200 stopni ok. 45 minut.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Michał Milowicz został zakopany w trumnie

Michał Milowicz został zakopany w trumnie

Blanka Lipińska pokazała nam wnętrza swego nowego domu

Blanka Lipińska pokazała nam wnętrza swego nowego domu

Co to jest socjoseksualność? "Pod spodem jest prawdopodobnie nieszczęśliwa i samotna osoba"

Co to jest socjoseksualność? "Pod spodem jest prawdopodobnie nieszczęśliwa i samotna osoba"

Łukasz Orbitowski zmierzył się z Małgorzatą Rozenek-Majdan. Co musieli zrobić? "Czujesz fizyczny ból"

Łukasz Orbitowski zmierzył się z Małgorzatą Rozenek-Majdan. Co musieli zrobić? "Czujesz fizyczny ból"

"Milionerzy". Kto żyje w Ćottogramie? Uczestniczka wahała się do ostatniej chwili

"Milionerzy". Kto żyje w Ćottogramie? Uczestniczka wahała się do ostatniej chwili

Mieszka w slumsach i marzy, by odmienić los rodziny. "Wiem, że mogę to zrobić, tańcząc w balecie"

Mieszka w slumsach i marzy, by odmienić los rodziny. "Wiem, że mogę to zrobić, tańcząc w balecie"

Kultowa gra powraca w nowej odsłonie. Mistrz Scrabble zdradza "najdroższe słowo"
Materiał promocyjny

Kultowa gra powraca w nowej odsłonie. Mistrz Scrabble zdradza "najdroższe słowo"

"Wymarzony Szkolny Obiad". Poznaj przepisy na dania, które pokocha każdy uczeń
Materiał promocyjny

"Wymarzony Szkolny Obiad". Poznaj przepisy na dania, które pokocha każdy uczeń

Małgorzata Rozenek-Majdan wskoczyła do wanny pełnej lodu: "Nie wypada tego nie zrobić"

Małgorzata Rozenek-Majdan wskoczyła do wanny pełnej lodu: "Nie wypada tego nie zrobić"

Omegamania – poznaj kwasy Omega-3! Jak wspierają zdrowie?
Materiał promocyjny

Omegamania – poznaj kwasy Omega-3! Jak wspierają zdrowie?

Jak koledzy ze studiów postrzegają Oliwię Bieniuk?

Jak koledzy ze studiów postrzegają Oliwię Bieniuk?

13-osobowa rodzina Clarke jest już w Tajlandii. To nie koniec ich dalekich podróży

13-osobowa rodzina Clarke jest już w Tajlandii. To nie koniec ich dalekich podróży

Zacznij dzień słodkim, zdrowym śniadaniem. Poznaj dodające energii dania według Darii Ładochy
Materiał promocyjny

Zacznij dzień słodkim, zdrowym śniadaniem. Poznaj dodające energii dania według Darii Ładochy

"Sposób na wnętrze": Mural, sztukateria i obrotowe lamele. Modny i przytulny salon w jeden dzień
Materiał promocyjny

"Sposób na wnętrze": Mural, sztukateria i obrotowe lamele. Modny i przytulny salon w jeden dzień

Mefedron na wyciągnięcie ręki. Jak poznać uzależnienie u dziecka? Czat z ekspertem

Mefedron na wyciągnięcie ręki. Jak poznać uzależnienie u dziecka? Czat z ekspertem

Kim jest zwycięzca "Czas na Show. Drag Me Out"? To mistrz świata i mąż znanej aktorki

Kim jest zwycięzca "Czas na Show. Drag Me Out"? To mistrz świata i mąż znanej aktorki

Czy można wejść do restauracji lub baru z psem? GIS przypomina

Czy można wejść do restauracji lub baru z psem? GIS przypomina

Pogoda na weekend. Termometry mogą wskazać nawet 27 kresek

Pogoda na weekend. Termometry mogą wskazać nawet 27 kresek

Efekt placebo wciąż wykorzystuje się w medycynie. Na czym polega?

Efekt placebo wciąż wykorzystuje się w medycynie. Na czym polega?

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Znamy finalistów XV edycji konkursu Sukcesu Pisanego Szminką

Znamy finalistów XV edycji konkursu Sukcesu Pisanego Szminką

"Przypalone ciasto warto wytrzeć tarką"

"Przypalone ciasto warto wytrzeć tarką"

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Pył znad Sahary powrócił do Polski. Dla tej grupy osób jest szczególnie groźny

Pył znad Sahary powrócił do Polski. Dla tej grupy osób jest szczególnie groźny

Kolejny sukces Taylor Swift. 34-latka debiutuje na liście światowych miliarderów

Kolejny sukces Taylor Swift. 34-latka debiutuje na liście światowych miliarderów

Najlepsze podkłady na lato 2024. Czym się kierować, wybierając ten kosmetyk?

Najlepsze podkłady na lato 2024. Czym się kierować, wybierając ten kosmetyk?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Są bliźniaczkami syjamskimi, lecz mają inną orientację. Jak wygląda ich życie seksualne?

Są bliźniaczkami syjamskimi, lecz mają inną orientację. Jak wygląda ich życie seksualne?

Kuba Wesołowski znów zostanie tatą. Żona aktora pochwaliła się ciążowym brzuszkiem

Kuba Wesołowski znów zostanie tatą. Żona aktora pochwaliła się ciążowym brzuszkiem

Uniwersalne motywy na maturę z polskiego. Poznaj najpopularniejsze motywy literackie i zrób sobie powtórkę

Uniwersalne motywy na maturę z polskiego. Poznaj najpopularniejsze motywy literackie i zrób sobie powtórkę

In vitro w Polsce: Ministerstwo Zdrowia przedstawia szczegóły programu. "Przywracamy nadzieję"

In vitro w Polsce: Ministerstwo Zdrowia przedstawia szczegóły programu. "Przywracamy nadzieję"

Gdzie jest burza teraz? Radar burz NA ŻYWO

Gdzie jest burza teraz? Radar burz NA ŻYWO

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Mama lekarz mówi na co nie pozwala dzieciom w domu. "Nie ma mowy"

Mama lekarz mówi na co nie pozwala dzieciom w domu. "Nie ma mowy"

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Gruszki to idealny owoc dla zmagających się z tą chorobą. Sprawdź, dlaczego

Gruszki to idealny owoc dla zmagających się z tą chorobą. Sprawdź, dlaczego