Materiał promocyjny

Wieprzowina z zacierkami

Mistrz Andrzej Polan poleca wieprzowinę z zacierkami, lasagne z soczewicą i pieczarkami oraz kruche ciasto z bananowym brule.

Wieprzowina z zacierkami

Składniki:

600 g łopatki wieprzowej

2 cebule

100 ml oleju

2 papryki czerwone

2 pomidory

papryka czerwona mielona

100 g smalcu

250 g zacierki

Przygotowanie:

Mięso kroimy w drobną kostkę, podobnie cebulę. Na patelni rozgrzewamy smalec i przyrumieniamy cebulę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy paprykę w proszku. Dodajemy trochę wody, zagotowujemy i dodajemy pokrojone mięso. Następnie paprykę, pomidory. Solimy, pieprzymy i gotujemy na ogniu do miękkości. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy zacierki i je przyrumieniamy. Kiedy będą już dobrze podprażone, dodajemy do nich mięso i dokładnie mieszamy. Teraz jeszcze tylko dolewamy wody, wiadomo kluski wchłoną część płynu, a następnie wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Gotowe!

Lasagne z soczewicą i pieczarkami

Składniki:

1 opakowanie makaronu lasagne

200 g soczewicy

200 g pieczarek

pomidory pelati

2 cebule

4 ząbki czosnku

200 g boczku wędzonego

natka pietruszki i świeża bazylia

Przygotowanie:

Cebulkę szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy czosnek oraz pokrojony w kostkę boczek. Teraz dodajemy pieczarki pokrojone w paski. Chwilę wszystko smażymy i wsypujemy soczewicę, podlewamy wszystko wodą lub bulionem i gotujemy do miękkości ziaren soczewicy. Na koniec dodajemy pomidory pelati. Powstały gęsty sos doprawiamy odważnie ostrą papryką i solą. Jeszcze tylko duża ilość krojonej natki pietruszki i bazylii.

Przygotowujemy beszamel...

100 g masła

100 g mąki

1,5 l mleka

gałka muszkatołowa

biały pieprz, sól

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i robimy krótką zasmażkę. Dodajemy wrzące mleko, wszystko razem chwilę gotujemy i doprawiamy do smaku. Plastry makaronu przekładamy farszem z soczewicy, boczku i pieczarek, sosem beszamelowym. Wierzch posypujemy startą mozzarellą.

Kruche ciasto o aromacie kawy Nesca z bananowym brule

Składniki:

100 g masła

4 żółtka

200 g mąki

50 g cukru

1 łyżka kawy Nesca

Przygotowanie:

Z ww. składników przygotowujemy kruche ciasto, na koniec dodając rozpuszczoną kawę. Wypiekamy spód okrągły - najlepiej w tortownicy.

250 ml mleka

250 ml śmietany 36%

2 żółtka

3 jaja

100 g cukru

100 g banana

1 cytryna

kardamon

Przygotowanie:

Mleko ze śmietaną zagotowujemy kardamonem. Wrzącym płynem zalewamy utarte żółtka i jajka wraz z cukrem. Chwilę stawiamy na palniku i mieszajmy do momentu, aż masa nam zacznie gęstnieć. Nie gotować! Na koniec dodajemy zmiksowanego z sokiem z cytryny banana. Całość wylewamy na podpieczony spód kruchy i wstawiamy do piekarnika. Po upieczeniu, całość posypujemy cukrem brązowym i przypalamy jak prawdziwe brule.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości