Przepisy kulinarne

Wieprzowina z zacierkami

Mistrz Andrzej Polan poleca wieprzowinę z zacierkami, lasagne z soczewicą i pieczarkami oraz kruche ciasto z bananowym brule.

Wieprzowina z zacierkami

Składniki:


600 g łopatki wieprzowej


2 cebule


100 ml oleju


2 papryki czerwone


2 pomidory


papryka czerwona mielona


100 g smalcu


250 g zacierki



Przygotowanie:

Mięso kroimy w drobną kostkę, podobnie cebulę. Na patelni rozgrzewamy smalec i przyrumieniamy cebulę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy paprykę w proszku. Dodajemy trochę wody, zagotowujemy i dodajemy pokrojone mięso. Następnie paprykę, pomidory. Solimy, pieprzymy i gotujemy na ogniu do miękkości. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy zacierki i je przyrumieniamy. Kiedy będą już dobrze podprażone, dodajemy do nich mięso i dokładnie mieszamy. Teraz jeszcze tylko dolewamy wody, wiadomo kluski wchłoną część płynu, a następnie wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Gotowe!



Lasagne z soczewicą i pieczarkami

Składniki:


1 opakowanie makaronu lasagne


200 g soczewicy


200 g pieczarek


pomidory pelati


2 cebule


4 ząbki czosnku


200 g boczku wędzonego


natka pietruszki i świeża bazylia



Przygotowanie:

Cebulkę szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy czosnek oraz pokrojony w kostkę boczek. Teraz dodajemy pieczarki pokrojone w paski. Chwilę wszystko smażymy i wsypujemy soczewicę, podlewamy wszystko wodą lub bulionem i gotujemy do miękkości ziaren soczewicy. Na koniec dodajemy pomidory pelati. Powstały gęsty sos doprawiamy odważnie ostrą papryką i solą. Jeszcze tylko duża ilość krojonej natki pietruszki i bazylii.



Przygotowujemy beszamel...

100 g masła


100 g mąki


1,5 l mleka


gałka muszkatołowa


biały pieprz, sól



Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i robimy krótką zasmażkę. Dodajemy wrzące mleko, wszystko razem chwilę gotujemy i doprawiamy do smaku. Plastry makaronu przekładamy farszem z soczewicy, boczku i pieczarek, sosem beszamelowym. Wierzch posypujemy startą mozzarellą.



Kruche ciasto o aromacie kawy Nesca z bananowym brule

Składniki:


100 g masła


4 żółtka


200 g mąki


50 g cukru


1 łyżka kawy Nesca



Przygotowanie:

Z ww. składników przygotowujemy kruche ciasto, na koniec dodając rozpuszczoną kawę. Wypiekamy spód okrągły - najlepiej w tortownicy.



250 ml mleka


250 ml śmietany 36%


2 żółtka


3 jaja


100 g cukru


100 g banana


1 cytryna


kardamon



Przygotowanie:

Mleko ze śmietaną zagotowujemy kardamonem. Wrzącym płynem zalewamy utarte żółtka i jajka wraz z cukrem. Chwilę stawiamy na palniku i mieszajmy do momentu, aż masa nam zacznie gęstnieć. Nie gotować! Na koniec dodajemy zmiksowanego z sokiem z cytryny banana. Całość wylewamy na podpieczony spód kruchy i wstawiamy do piekarnika. Po upieczeniu, całość posypujemy cukrem brązowym i przypalamy jak prawdziwe brule.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
83
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0