Wieprzowina na różne sposoby

W kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Kasprzak, tegoroczny zwycięzca konkursu Wine&Food Noble Night, przygotował wieprzowinę na różne sposoby. Co powiecie na wieprzowinę gotowaną w sosie z imbirem i warzywami czy pieczoną polędwiczkę z fasolą i chorizo?

Wieprzowina gotowana w sosie z imbirem i warzywami

Składniki:

  • 400 g polędwiczki wieprzowej
    • 3 ząbki czosnku
      • kawałek imbiru wielkości kciuka
        • 200 ml wywaru drobiowego
          • 250 ml śmietany 30%
            • 80 ml białego wina
              • 1 szalotka
                • 20 g masła
                  • marchew
                    • seler
                      • por

                        Przygotowanie:

                        Polędwiczkę wieprzową tniemy na cienkie plastry i odstawiamy na bok. Warzywa kroimy w słupki , szalotkę, imbir, czosnek siekamy drobno. Na rozgrzanej patelni smażymy warzywa na maśle. Dolewamy wino i czekamy aż płyn odparuje. Dodajemy bulion i śmietankę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na mały ogniu aż sos zacznie gęstnieć. Wtedy dodajemy polędwiczkę i dusimy w sosie około 3 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem.

                        Pieczona polędwiczka z fasolą i chorizo

                        Składniki:

                        • 400 g polędwiczki wieprzowej
                          • marchew, seler, pietruszka, cebula
                            • 300 g fasoli Jaś namoczonej dzień wcześniej
                              • 300 g pomidorów w puszcze
                                • 80 ml czerwonego wina
                                  • 100 ml bulionu drobiowego
                                    • 3 ząbki czosnku
                                      • 100 g chorizo
                                        • musztarda francuska
                                          • tymianek
                                            • olej

                                              Przygotowanie:

                                              Polędwiczkę mocno obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju, ściągamy z patelni i smarujemy z musztardą wymieszaną z posiekanym tymiankiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 7 minut. Namoczoną fasolę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy. W garnku smażymy chorizo wytapiając tłuszcz, dodajemy pokrojone w drobną kostkę, warzywa smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy ugotowaną fasolę. Zalewamy winem i gotujemy około 5 minut aż wino odparuje o połowę. Następnie dodajemy bulion i pomidory w puszcze. Dusimy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pokrojoną polędwiczka z piekarnika.

                                              Wieprzowina z sosem sojowym

                                              Składniki:

                                              • 300 g polędwiczki wieprzowej
                                                • 1 papryka czerwona
                                                  • 30 g namoczonych grzybów mun
                                                    • pół łyżeczki mąki kukurydzianej
                                                      • 40 ml sosu sojowego
                                                        • 20 g cukru brązowego
                                                          • 10 ml octu ryżowego
                                                            • 30 ml sosu ostrygowego
                                                              • łyżeczka sosu sojowego
                                                                • łyżeczka octu ryżowego
                                                                  • 4 ząbki czosnku
                                                                    • 2 szalotki
                                                                      • 5 g imbiru
                                                                        • 60 g dymki
                                                                          • 10 g miodu

                                                                            Przygotowanie:

                                                                            Polędwiczkę wieprzową kroimy w cienkie paski i mieszamy z mąką kukurydzianą, sosem sojowymi octem ryżowym, zostawiamy w lodówce na 30 minut. Warzywa oraz grzyby kroimy w paski. Pozostałe składniki przekładamy do garnka i lekko podgrzewamy tak, aby wszystkie składniki się połączyły a miód i cukier się rozpuścił. Na mocno rozgrzana patelnię wlewamy olej i smażymy polędwiczkę aż mięso zacznie się karmelizować, dodajemy warzywa i smażymy jakąś minutę. Dodajemy posiekaną dymkę. Dodajemy sos i dusimy przez 2 minuty, jeśli sos za bardzo zgęstnieje lub będzie za mocny można dodać bulionu i rozrzedzić sos.

                                                                            Zobacz film: Polędwiczki na różne sposoby. Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                            Zobacz także:

                                                                            Kotlety mielone Polana.

                                                                            Przepis na polędwiczki wieprzowe.

                                                                            Schab po królewsku.

                                                                            Zupa z soczewicy i polędwiczki wieprzowe.

                                                                            Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Cultura RF

                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości