Materiał promocyjny

Wielkanocne specjały

Mistrz Andrzej Polan przygotował w kuchni potrawy wielkanocne, które mogą się znaleźć także na Waszych stołach.

Polskie jajka faszerowane z pieczarkami i olejem truflowym

Składniki:

Jajka - ile potrzebujemy

Zielona cebulka

Pieczarki

Natka pietruszki

Śmietana

Sól, pieprz czarny

Olej truflowy

Bułka tarta

Masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Pieczarki przesmażamy na maśle do momentu aż odparują całkowicie. Dodajemy cebulkę zieloną, natkę pietruszki oraz 2-3 łyżki śmietany. Jajka kroimy na pół w skorupce. Wyjmujemy środki i rozdrabniamy. Łączymy z pieczarkami i doprawiamy oliwą truflową, solą oraz pieprzem. Skorupki wypełniamy obficie farszem i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor.

Biała kiełbasa w sosie z cebuli i śmietany z filiżanką białego barszczu

Składniki:

Biała kiełbasa - 1 kg

Cebula - 4

Czosnek - 2 ząbki

Śmietana - 250 ml

Majeranek, sól, pieprz czarny

Przygotowanie:

Do patelni wlewamy odrobinę oleju i dodajemy pokrojoną cebulę. Chwilę szklimy i zalewamy wodą. Dodajemy czosnek, białą surową kiełbasę i gotujemy. Długo, do momentu aż woda prawie odparuje. W trakcie gotowania kiełbasę nakłuwamy często i gęsto widelcem. Kiedy kiełbasa zacznie się prawie przysmażać, dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Kiełbasę podajemy z filiżanką białego barszczu.

Pieczony schab z morelą i rozmarynem w miodzie

Składniki:

Schab bez kości - 1,5 kg

Morele suszone - 300 g

Brandy - 20 ml

Rozmaryn świeży, sól, pieprz czarny,

Skórka z pomarańczy

Miód - 3 łyżki

Sól, pieprz czarny

Przygotowanie:

Schab pozbawiamy białych włókien zewnętrznych. Dokładnie nacieramy solą, pieprzem i obkładamy gałązkami rozmarynu. Morele namaczamy w brandy i dodajemy do nich pokrojony drobno rozmaryn. Pieprz czarny jak najbardziej wskazany. W mięsie robimy za pomocą drewnianego trzonka od łyżki otwór i napełniamy solidnie morelami z rozmarynem. Mięso obsmażamy na patelni na złoty kolor, umieszczamy w brytfannie i podlewamy w trakcie pieczenia bulionem. Pieczemy około 1 godziny pod koniec smarujemy jeszcze miodem ze skórką pomarańczową.

Babka drożdżowa z bakaliami

Składniki:

Mąka - 1 kg

Cukier - 300 g

Śmietana - ok 500 ml

Żółtka - 12

Drożdże - 80 g

Masło - 200 g

Cukier wanilinowy,

Rodzynki, skórka z pomarańczy, cytryny,

Przygotowanie:

Z lekko podgrzanej śmietany, drożdży, odrobiny cukru i 3 łyżek mąki przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puch , masło rozpuszczamy. Do rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, utarte żółtka. Na koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie odchodziło od ręki. Na koniec dodajemy rodzynki oraz skórkę z cytryny i pomarańczy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Formę wypełniamy do połowy i jeszcze ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 180 stopni około 40-50 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy za pomocą drewnianego patyczka czy babka jest w środku upieczona.

Mazurek z orzechami laskowymi

Składniki:

Mąka - 200 g

Masło - 100 g

Żółtka - 2

Cukier - 60 g

Cukier wanilinowy

Przygotowujemy:

Przygotowujemy kruche ciasto, wstawiamy do lodówki aby odpoczęło. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienkie placki i wypiekamy w temp. 180 stopni około 20 minut.

Białka - 2

Cukier - 100 g

Orzechy laskowe - 60 g

Orzechy ścieramy na tarce, białka ubijamy na sztywno z cukrem. Białka delikatnie łączymy z orzechami. Masę wykładamy na ciasto kruche i zapiekamy.

Orzechy laskowe - 300 g

Śmietana - 150 ml

Cukier - 150 g

Masło - 60 g

Przygotowujemy:

Z masła i cukru przygotowujemy karmel, który gasimy śmietaną. Do masy dodajemy orzechy, które wcześniej podpiekamy w piekarniku dla uzyskania lepszego aromatu. Orzechy w karmelu wykładamy na podpieczony spód. Szybko i smacznie.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości