Przepisy kulinarne

Wielkanocne specjały

Mistrz Andrzej Polan przygotował w kuchni potrawy wielkanocne, które mogą się znaleźć także na Waszych stołach.

Polskie jajka faszerowane z pieczarkami i olejem truflowym

Składniki:
Jajka - ile potrzebujemy
Zielona cebulka
Pieczarki
Natka pietruszki
Śmietana
Sól, pieprz czarny
Olej truflowy
Bułka tarta
Masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Pieczarki przesmażamy na maśle do momentu aż odparują całkowicie. Dodajemy cebulkę zieloną, natkę pietruszki oraz 2-3 łyżki śmietany. Jajka kroimy na pół w skorupce. Wyjmujemy środki i rozdrabniamy. Łączymy z pieczarkami i doprawiamy oliwą truflową, solą oraz pieprzem. Skorupki wypełniamy obficie farszem i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor.

Biała kiełbasa w sosie z cebuli i śmietany z filiżanką białego barszczu

Składniki:
Biała kiełbasa - 1 kg
Cebula - 4
Czosnek - 2 ząbki
Śmietana - 250 ml
Majeranek, sól, pieprz czarny

Przygotowanie:
Do patelni wlewamy odrobinę oleju i dodajemy pokrojoną cebulę. Chwilę szklimy i zalewamy wodą. Dodajemy czosnek, białą surową kiełbasę i gotujemy. Długo, do momentu aż woda prawie odparuje. W trakcie gotowania kiełbasę nakłuwamy często i gęsto widelcem. Kiedy kiełbasa zacznie się prawie przysmażać, dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Kiełbasę podajemy z filiżanką białego barszczu.

Pieczony schab z morelą i rozmarynem w miodzie

Składniki:
Schab bez kości - 1,5 kg
Morele suszone - 300 g
Brandy - 20 ml
Rozmaryn świeży, sól, pieprz czarny,
Skórka z pomarańczy
Miód - 3 łyżki
Sól, pieprz czarny

Przygotowanie:
Schab pozbawiamy białych włókien zewnętrznych. Dokładnie nacieramy solą, pieprzem i obkładamy gałązkami rozmarynu. Morele namaczamy w brandy i dodajemy do nich pokrojony drobno rozmaryn. Pieprz czarny jak najbardziej wskazany. W mięsie robimy za pomocą drewnianego trzonka od łyżki otwór i napełniamy solidnie morelami z rozmarynem. Mięso obsmażamy na patelni na złoty kolor, umieszczamy w brytfannie i podlewamy w trakcie pieczenia bulionem. Pieczemy około 1 godziny pod koniec smarujemy jeszcze miodem ze skórką pomarańczową.

Babka drożdżowa z bakaliami

Składniki:
Mąka - 1 kg
Cukier - 300 g
Śmietana - ok 500 ml
Żółtka - 12
Drożdże - 80 g
Masło - 200 g
Cukier wanilinowy,
Rodzynki, skórka z pomarańczy, cytryny,

Przygotowanie:
Z lekko podgrzanej śmietany, drożdży, odrobiny cukru i 3 łyżek mąki przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puch , masło rozpuszczamy. Do rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, utarte żółtka. Na koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie odchodziło od ręki. Na koniec dodajemy rodzynki oraz skórkę z cytryny i pomarańczy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Formę wypełniamy do połowy i jeszcze ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 180 stopni około 40-50 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy za pomocą drewnianego patyczka czy babka jest w środku upieczona.

Mazurek z orzechami laskowymi

Składniki:
Mąka - 200 g
Masło - 100 g
Żółtka - 2
Cukier - 60 g
Cukier wanilinowy

Przygotowujemy:
Przygotowujemy kruche ciasto, wstawiamy do lodówki aby odpoczęło. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienkie placki i wypiekamy w temp. 180 stopni około 20 minut.

Białka - 2
Cukier - 100 g
Orzechy laskowe - 60 g
Orzechy ścieramy na tarce, białka ubijamy na sztywno z cukrem. Białka delikatnie łączymy z orzechami. Masę wykładamy na ciasto kruche i zapiekamy.
Orzechy laskowe - 300 g
Śmietana - 150 ml
Cukier - 150 g
Masło - 60 g

Przygotowujemy:
Z masła i cukru przygotowujemy karmel, który gasimy śmietaną. Do masy dodajemy orzechy, które wcześniej podpiekamy w piekarniku dla uzyskania lepszego aromatu. Orzechy w karmelu wykładamy na podpieczony spód. Szybko i smacznie.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
55
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0