Co zrobić już teraz, a co można odłożyć na później? Zobaczcie, jak przygotować się "na spokojnie" do Wielkanocy.

Na dwa tygodnie przed Wielkanocą tworzymy menu i spisujemy produkty, jakie będą nam potrzebne.

Przyda się chronologiczna lista zadań:
- kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa - dwa tygodnie przed Wielkanocą 
- cukier waniliowy - dwa tygodnie przed Wielkanocą 
- zakwas na żur - tydzień przed Wielkanocą 
- marynowanie mięs - trzy dni przed Wielkanocą

W Wielki Piątek - wielkie pieczenie
- baba drożdżowa
- sernik 
- ciasto na mazurki

W Wielką Sobotę – wielkie (przy)gotowanie
- żur 
- mięsa 
- kiełbasa 
- faszerowanie jajek 
- sosy 
- sałatka warzywna

W wielkanocną niedzielę przed śniadaniem
- jajka 
- sałaty 
- szparagi

Pamiętajcie: śniadanie wielkanocne nie jest Wigilią, nie ma sztywnych reguł :)

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
73
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0