Wielkanocne mazurki... na słono - sprawdzone przepisy Andrzeja Polana

Jeśli ktoś myśli, że mazurki można przygotować tylko na słodko, to grubo się myli. Udowodnił to Andrzej Polan, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował mazurki na słono. Na stole pojawiły się: mazurek na słono z konfiturą z cebuli i białą kiełbasą, mazurek na słono z ziemniakami, suchą krakowską, chrzanem i żurawiną oraz mazurek z boczniakami, kremowym selerem i chrzanem. Sprawdź, jak je przygotować

Mazurek na słono z konfiturą z cebuli i białą kiełbasą - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 400 g mąki,
    • 200 g masła,
      • 4 żółtka,
        • szczypta soli,
          • 5 cebul czerwonych,
            • olej do smażenia,
              • tymianek świeży,
                • 50 g rodzynek,
                  • 50 ml octu balsamicznego,
                    • 2-3 łyżki miodu,
                      • sól do smaku,
                        • pieprz do smaku,
                          • kminek mielony,
                            • 300 g białej kiełbasy surowej,
                              • 200 ml śmietany 30%,
                                • 1 op. jajek przepiórczych,
                                  • cebula dymka,
                                    • koperek,
                                      • majeranek świeży.

                                        Sposób przygotowania:

                                        1. Z mąki, jajek, masła oraz soli przygotowujemy ciasto kruche, odstawiamy na chwilę, aby odpoczęło i wylepiamy nim blaszkę prostokątną z małym rantem wokół.
                                          1. Ciasto podpiekamy ok. 15 min. w 180 st. C.
                                            1. Cebulę kroimy w plastry lub kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy sól, pieprz, świeży tymianek.
                                              1. Kiedy cebula jest już szklista i zaczyna się lekko przyrumieniać, dodajemy ocet balsamiczny. Chwilę mieszamy i dodajemy rodzynki oraz miód.
                                                1. Wszystko razem smażymy do momentu aż masa nam zgęstnieje i ocet całkowicie odparuje.
                                                  1. Na koniec doprawiamy pieprzem oraz solą.
                                                    1. Konfiturę wykładamy na podpieczony spód.
                                                      1. Białą kiełbasę obieramy z osłonki, wrzucamy na patelnię smażymy i odlewamy nadmiar tłuszczu i wody.
                                                        1. Na koniec do kiełbasy dodajemy śmietanę, majeranek i mielony kminek. Powstały farsz wykładamy na konfiturę z cebuli.
                                                          1. Mazurek wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 20 min. Przed podaniem na wierzchu układamy sadzone jajka przepiórcze.

                                                            Mazurek na słono z ziemniakami, suchą krakowską, chrzanem i żurawiną - przepis krok po kroku

                                                            Składniki:

                                                            • 1 kg młodych ziemniaków,
                                                              • 6 jajek,
                                                                • 100 ml śmietany 30%,
                                                                  • cebula dymka,
                                                                    • koperek,
                                                                      • pieprz do smaku,
                                                                        • sól do smaku,
                                                                          • olej do smażenia,
                                                                            • 200 g kiełbasy suchej krakowskiej plastry,
                                                                              • 100 g chrzanu tartego,
                                                                                • 2 cm chrzanu świeżego,
                                                                                  • 100 g żurawiny,
                                                                                    • 2 łyżki miodu,
                                                                                      • kiełki słonecznika.

                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                        1. Ziemniaki tniemy na cienkie plastry, garść pokrojonych ziemniaków odkładamy a pozostałe zalewamy olejem i smażymy na pół twardo.
                                                                                          1. Ziemniaki odcedzamy z oleju, chwilę studzimy i dodajemy do roztrzepanych jajek, dobrze doprawionych solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz z dodatkiem pokrojonej cebuli i koperku.
                                                                                            1. Masę wylewamy na prostokątną blachę wysmarowaną olejem i wysypaną bułką tartą.
                                                                                              1. Ziemniaki, które pozostały wysmażamy na chrupiące chipsy, podobnie kiełbasę w plastrach.
                                                                                                1. Chrzan łączymy z miodem.
                                                                                                  1. Na upieczony ziemniaczany spód wykładamy chrzan z miodem, plastry chrupiącej kiełbasy i ziemniaków, posypujemy żurawiną i kiełkami słonecznika.

                                                                                                    Mazurek na słono z boczniakami, kremowym selerem i chrzanem - przepis krok po kroku

                                                                                                    Składniki:

                                                                                                    • 1 ciasto francuskie,
                                                                                                      • 4 jajka,
                                                                                                        • 200 g boczniaków,
                                                                                                          • 2 selera (korzeń),
                                                                                                            • 1 l mleka,
                                                                                                              • 100 g chrzanu,
                                                                                                                • koperek,
                                                                                                                  • natka pietruszki.

                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                    1. Ciasto francuskie wypiekamy w piekarniku, na drugiej blaszce wypiekamy równocześnie boczniaki skropione olejem, posypane solą i pieprzem.
                                                                                                                      1. Seler gotujemy w mleku z dodatkiem cukru oraz soli.
                                                                                                                        1. Ugotowany miksujemy i dodajemy chrzan do smaku.
                                                                                                                          1. Na koniec dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Krem z selera i chrzanu wykładamy na podpieczony spód z ciasta francuskiego i zapiekamy, wierzch dekorujemy chrupiącymi boczniakami i natką pietruszki i koperkiem.

                                                                                                                            Zobacz także:

                                                                                                                            Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                                            Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                                                                                                            podziel się:

                                                                                                                            Pozostałe wiadomości