Wielkanocne baby, babki i babeczki - najlepsze przepisy na święta

Babka drożdżowa z bakaliami i lukrem
Babka wielkanocna - jak ją przygotować? Wyobrażasz sobie Wielkanoc bez tego ciasta? My też nie. Dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN mistrzyni cukiernictwa Beata Kartowicz przygotowała: babkę drożdżową, babkę czekoladową, babkę gotowaną, babkę majonezową i odwrócone babeczki z kremem patisier.

Wielkanocna babka drożdżowa z bakaliami i lukrem - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
    • 1/2 l mleka + 50 ml mleka do rozczynu
      • 40 g drożdży
        • 10 żółtek
          • 150 g cukru pudru
            • 150 g roztopionego masła
              • 100 g rodzynek
                • 30 g suszonych moreli
                  • 20 g skórki pomarańczowej
                    • 50 g suszonej śliwki
                      • Szczypta soli
                        • 40 ml rumu

                          Przygotowanie:

                          1. Zagotować 0,5 l mleka.
                            1. Dodać 250 g wcześniej przesianej mąki pszennej, zmiksować.
                              1. Po ostygnięciu dodać 40 g drożdży wcześniej rozdrobnionych w 50 ml mleka, ponownie zmiksować.
                                1. Tak przygotowaną masę odstawić do wyrośnięcia.
                                  1. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i dodać resztę mąki, szczyptę soli oraz wcześniej roztopione i ostudzone masło.
                                    1. Dodać wyrośnięty rozczyn i zmiksować.
                                      1. Dodać 40 ml rumu, wcześniej namoczone i odsączone bakalie.
                                        1. Wszystko ponownie wymieszać.
                                          1. Masę przełożyć do formy wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
                                            1. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni (z termoobiegiem lub 170 stopni bez termoobiegu) przez 50 minut.

                                              Składniki na lukier:

                                              • 1 szklanka cukru pudru
                                                • 3 łyżki mleka
                                                  • Sok z 1/2 cytryny

                                                    Przygotowanie:

                                                    1. Do cukru pudru dodajemy 3 łyżki ciepłego mleka i sok wyciśnięty z połowy cytryny.
                                                      1. Wszystko dokładnie mieszamy do momentu uzyskania gładkiej jednolitej masy.
                                                        1. Polewamy ostudzoną babkę i dekorujemy bakaliami wedle uznania.

                                                          Wielkanocna babka czekoladowa - przepis krok po kroku

                                                          Składniki na ciasto:

                                                          • 5 jajek
                                                            • 250 g mąki pszennej
                                                              • 250 g masła
                                                                • 250 g cukru
                                                                  • 5 łyżek kakao
                                                                    • 40 ml rumu lub aromatu rumowego
                                                                      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                                        • 200 g drylowanych wiśni

                                                                          Przygotowanie:

                                                                          1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą pianę.
                                                                            1. Nie przerywając ucierania dodajemy kolejno żółtka.
                                                                              1. Wymieszać z przesiana mąką, kakao z proszkiem do pieczenia.
                                                                                1. Dodać rum, a następnie ubite na sztywną pianę białka.
                                                                                  1. Na koniec dodać wiśnie i delikatnie wymieszać z resztą masy.
                                                                                    1. Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
                                                                                      1. Masę przelać do formy.
                                                                                        1. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
                                                                                          1. Piec przez 50-60 minut.
                                                                                            1. Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, wyłożyć na kratkę.

                                                                                              Składniki na polewę:

                                                                                              • 300 g gorzkiej czekolady
                                                                                                • 75 g masła

                                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                                  1. Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu.
                                                                                                    1. Dodajemy pokruszoną czekoladę.
                                                                                                      1. Cały czas mieszamy.
                                                                                                        1. Kiedy masa będzie gładka odstawiamy z ognia i polewamy babkę.

                                                                                                          Wielkanocna babka gotowana - przepis krok po kroku

                                                                                                          Składniki na ciasto:

                                                                                                          • 250 g miękkiego masła
                                                                                                            • 1 szklanka cukru
                                                                                                              • 7 jaj
                                                                                                                • 1 szklanka mąki pszennej
                                                                                                                  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
                                                                                                                    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                                                                                      • Skórka otarta z 1 cytryny

                                                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                                                        1. Do masła dodać cukier, ucierać na gładka masę; stopniowo dodawać po 1 żółtku cały czas ucierając.
                                                                                                                          1. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia stopniowo dodawać do wcześniej powstałej masy, cały czas mieszać.
                                                                                                                            1. W osobnym naczyniu ubić białka z 7 jajek.
                                                                                                                              1. Białka ubite na sztywno dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.
                                                                                                                                1. Ciasto przelewamy do formy wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
                                                                                                                                  1. Formę zamykamy i wkładamy do garnka.
                                                                                                                                    1. Garnek napełniamy zimną wodą (do 3/4 wysokości formy z ciastem).
                                                                                                                                      1. Gdy woda zacznie wyparowywać z garnka należy dolać wrzątku, tak aby jej poziom był cały czas taki sam (do 3/4 wysokości formy z ciastem).
                                                                                                                                        1. Gotować na wolnym ogniu przez 75 minut.
                                                                                                                                          1. Ugotowaną babkę wyciągamy z formy.
                                                                                                                                            1. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

                                                                                                                                              Wielkanocna babka majonezowa - przepis krok po kroku

                                                                                                                                              Składniki:

                                                                                                                                              • 3/4 szklanki mąki pszennej
                                                                                                                                                • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
                                                                                                                                                  • 1 szklanka cukru
                                                                                                                                                    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                                                                                                                      • 2 łyżeczki ekstraktu wanilinowego
                                                                                                                                                        • 4 czubate łyżki majonezu
                                                                                                                                                          • 4 jajka

                                                                                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                                                                                            1. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianą.
                                                                                                                                                              1. Dodajemy po 1 żółtku i miksujemy.
                                                                                                                                                                1. Dodajemy majonez.
                                                                                                                                                                  1. Wcześniej przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną łączymy z masą jajeczną, proszkiem do pieczenia, ekstraktem wanilinowym.
                                                                                                                                                                    1. Tak powstałą masę delikatnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.
                                                                                                                                                                      1. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
                                                                                                                                                                        1. Ciasto przelewamy do do formy.
                                                                                                                                                                          1. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

                                                                                                                                                                            Wielkanocne odwrócone babeczki z kremem patisier - przepis krok po kroku

                                                                                                                                                                            Składniki na ciasto:

                                                                                                                                                                            • 200g zimnego masła
                                                                                                                                                                              • 300 g mąki pszennej
                                                                                                                                                                                • 4 żółtka
                                                                                                                                                                                  • 100 g cukru pudru
                                                                                                                                                                                    • Szczypta soli

                                                                                                                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                                                                                                                      1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać posiekane na kawałki masła, cukier puder i żółtka.
                                                                                                                                                                                        1. Zagnieść na jednolite ciasto i schłodzić ok 30 min w lodówce.
                                                                                                                                                                                          1. Po wyciągnięciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na 1 cm, foremki smarujemy masłem i oprószamy mąką, następnie wykładamy ciastem.
                                                                                                                                                                                            1. Taką samą foremką wykrawamy ciasto, które następnie posłuży nam jako zamknięcie babeczki.
                                                                                                                                                                                              1. Do foremek nakładamy wcześniej przygotowaną masę (trochę poniżej wysokości brzegów foremki) i nakładamy na górę wcześniej wykrojone ciasto.
                                                                                                                                                                                                1. Pieczemy w 180 stopniach ok 20-25 minut.

                                                                                                                                                                                                  Składniki na krem:

                                                                                                                                                                                                  • 500 ml mleka
                                                                                                                                                                                                    • 2 laski wanilii
                                                                                                                                                                                                      • 5 dużych żółtek
                                                                                                                                                                                                        • 85 g cukru
                                                                                                                                                                                                          • 35 g mąki pszennej
                                                                                                                                                                                                            • 30 g mąki ziemniaczanej

                                                                                                                                                                                                              Przygotowanie:

                                                                                                                                                                                                              1. Laski wanilii przecinamy wzdłuż i wrzucamy do mleka, doprowadzamy do wrzenia.
                                                                                                                                                                                                                1. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem.
                                                                                                                                                                                                                  1. Mąki mieszamy i dodajemy do masy jajecznej.
                                                                                                                                                                                                                    1. Wyciągamy laski wanilii z mleka, odlewamy 100 ml do masy jajecznej i miksujemy.
                                                                                                                                                                                                                      1. Następnie masę jajeczną przelewamy do garnuszka z mlekiem, wstawiamy na średni ogień i gotujemy cały czas mieszając trzepaczką .
                                                                                                                                                                                                                        1. Gdy masa zgęstnieje odstawiamy z ognia i szybko przykrywamy wierzch folią spożywczą.
                                                                                                                                                                                                                          1. Odstawiamy do przestygnięcia.

                                                                                                                                                                                                                            Zobacz także:

                                                                                                                                                                                                                            Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                                                                                            Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

                                                                                                                                                                                                                            podziel się:

                                                                                                                                                                                                                            Pozostałe wiadomości