Wielkanoc sióstr Bijoch

Zuzanna Bijoch ma zaledwie 18 lat, a już ponad pięć lat stażu pracy. Do wyboru zawodu modelki namówiła ją starsza o dwa lata siostra Julia. Dziś obie są światowymi top modelkami, pracują z największymi tego świata. Czy mają czas, aby spokojnie w rodzinnym gronie spędzić Wielkanoc? Jak wyglądają święta w ich rodzinnym domu? Kto gotuje, a kto piecze wielkanocne baby? O tym opowiedziały w wielkanocnej kuchni Dzień Dobry TVN.

Babka jak ta Lala

Składniki:

Mąka pszenna 500g

Mleko 250ml

Żółtka 10szt

Drożdże 70g

Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” 150g

Masło 200g

Rum 100ml

Rodzynki, cukier wanilinowy

Szczypta soli

Rodzynki zalewamy wrzącą wodą, zaparzamy i odcedzamy, zalewamy rumem.

Przygotowanie ciasta:

Żółtka ucieramy z cukrem drobnym białym i cukrem wanilinowym na puszysty kogel mogel. Robimy rozczyn z drożdży w ciepłym, ale nie gorącym mleku. Dodajemy 3 łyżki mąki, odrobinę cukru drobnego białego i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę mieszamy z koglem moglem, wyrośniętymi drożdżami i dokładnie wyrabiamy dodając partiami rozpuszczone masło, a na koniec rodzynki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy do foremek. Czekamy aż ciasto wyrośnie, a potem wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni na około 40 minut.

Mała keksowa babeczka z kruszonką i malinami

Składniki:

Masło 200g

Mąka 300g

Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” 200g

Wiórki kokosowe 200g

Mleko 100ml

Proszek do pieczenia

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem drobnym białym, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe oraz mleko. Wszystko razem mieszamy i masą wypełniamy do 2/3 wysokości foremki do muffinek. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Składniki;

Białka 2szt

Cukier puder 100g

Wiórki kokosowe 100g

Konfitura malinowa 100g

Cukier perlisty „Cukier Królewski” do dekoracji.

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier puder i ubijamy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe. Upieczone keksiki smarujemy konfiturą malinową, kładziemy porcje ubitych białek z wiórkami kokosowymi i wstawiamy ponownie do pieczenia na około 10 minut. Po upieczeniu dekorujemy cukrem perlistym.

Mała babeczka z kremem serowym

Składniki ciasta:

Mąka 200g

Orzechy włoskie 100g

Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” 100g

Masło 100g

Żółtka 3szt

Cukier puder w młynku „Cukier Królewski” do dekoracji

Przygotowanie:

Orzechy miksujemy i łączymy z mąką. Dodajemy masło, żółtka oraz cukier drobny trzcinowy. Wyrabiamy kruche ciasto i wyklejamy nim foremki do babeczek. Wypiekamy w temperaturze 170 stopni około 15 minut. Wypieczone babeczki wypełniamy kremem serowym i dekorujemy cukrem pudrem w młynku „Cukier Królewski”

Składniki masy:

Masło 200g

Serek homogenizowany 300g

Mleko w proszku 400g

Cukier puder 100g

Cukier wanilinowy

Alkohol 100ml

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Następnie partiami dodajemy serek homogenizowany, alkohol , a na koniec mleko w proszku.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości