Przepisy kulinarne

Wielkanoc sióstr Bijoch

Zuzanna Bijoch ma zaledwie 18 lat, a już ponad pięć lat stażu pracy. Do wyboru zawodu modelki namówiła ją starsza o dwa lata siostra Julia. Dziś obie są światowymi top modelkami, pracują z największymi tego świata. Czy mają czas, aby spokojnie w rodzinnym gronie spędzić Wielkanoc? Jak wyglądają święta w ich rodzinnym domu? Kto gotuje, a kto piecze wielkanocne baby? O tym opowiedziały w wielkanocnej kuchni Dzień Dobry TVN.




Babka jak ta Lala
Składniki:
Mąka pszenna  500g
Mleko   250ml
Żółtka   10szt
Drożdże   70g
Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”   150g
Masło   200g
Rum   100ml
Rodzynki, cukier wanilinowy
Szczypta soli

Rodzynki zalewamy wrzącą wodą, zaparzamy i odcedzamy, zalewamy rumem.
Przygotowanie ciasta:
Żółtka ucieramy z cukrem drobnym białym i cukrem wanilinowym na puszysty kogel mogel. Robimy rozczyn z drożdży w ciepłym, ale nie gorącym mleku.  Dodajemy 3 łyżki mąki, odrobinę cukru drobnego białego  i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę mieszamy z koglem moglem, wyrośniętymi drożdżami i dokładnie wyrabiamy dodając partiami rozpuszczone masło, a na koniec rodzynki.  Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy do foremek. Czekamy aż ciasto wyrośnie, a potem wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury  170 stopni na około 40 minut.


Mała keksowa babeczka z kruszonką i malinami
Składniki:
Masło      200g
Mąka       300g
Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”   200g
Wiórki kokosowe    200g
Mleko      100ml
Proszek do pieczenia

Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem drobnym białym, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe oraz mleko. Wszystko razem mieszamy i masą wypełniamy do 2/3 wysokości  foremki do muffinek. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury  180 stopni.

Składniki;
Białka    2szt
Cukier puder  100g
Wiórki kokosowe   100g
Konfitura malinowa   100g
Cukier perlisty „Cukier Królewski” do dekoracji.

Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier puder i ubijamy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe. Upieczone keksiki smarujemy konfiturą malinową, kładziemy porcje ubitych białek z wiórkami kokosowymi i wstawiamy ponownie do pieczenia na około 10 minut. Po upieczeniu dekorujemy cukrem perlistym.


Mała babeczka z kremem serowym
Składniki ciasta:
Mąka   200g
Orzechy włoskie  100g
Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”   100g
Masło    100g
Żółtka    3szt
Cukier puder w młynku „Cukier Królewski” do dekoracji

Przygotowanie:
Orzechy miksujemy i łączymy z mąką. Dodajemy masło, żółtka oraz cukier drobny trzcinowy. Wyrabiamy  kruche ciasto i wyklejamy nim foremki do babeczek. Wypiekamy w temperaturze 170 stopni około 15 minut.  Wypieczone babeczki wypełniamy kremem serowym i dekorujemy cukrem pudrem w młynku „Cukier Królewski”

Składniki masy:
Masło    200g
Serek homogenizowany 300g
Mleko w proszku    400g
Cukier puder   100g
Cukier wanilinowy
Alkohol   100ml


Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Następnie partiami dodajemy serek homogenizowany, alkohol , a na koniec mleko w proszku.







Co sądzisz o tym artykule?
83
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0