Materiał promocyjny

Wielkanoc polsko-francuska

Historia Pascala i Agnieszki to prawdziwa romantyczna love story z happy endem. Poznali się przypadkowo w restauracji. Właściwie to Pascal zwrócił uwagę na piękną Francuzkę. Regularnie bywał w tym miejscu z nadzieją spotkania niezwykłej nieznajomej, która okazała się Polką, tak świetnie mówiąca po francusku, że zmyliła tym Pascala. Teraz są szczęśliwą parą, wspólnie podróżują, odkrywają nowe smaki. Dziś w studiu Dzień Dobry TVN przygotowali dla nas kilka potraw, które kojarzą im się z Wielkanocą.

Jajko cocotte z trocikie, szpinakiem i paluszki makowe z parmezanem

Przygotowanie 20 min

Składniki dla 4 osób:

4 jaja

1 filet trocika

400 gr szpinaku świeżego

4 łyżkic oliwy

200 ml śmietany płynnej

125 ml białego wina

1 ciasto francuskie

1 jajo

80 gr parmezanu

3 łyżki ziarenek maku

Sól, pieprz

rucola i koperek do dekoracji

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 180 stopni

Rozwałkuj ciasto francuskie i wykrój z niego paseczki na 1 cm szerokości i 15 cm długości

Ułóż je na blaszce wyłożonej pergaminem i delikatnie je skręć.

Z pomocą pędzelka posmaruj je rozbełtanym w miseczce jajkiem

Zetrzyj na drobno parmezan i posyp nim paluszki

Posyp je na koniec makiem, posól i popieprz i włóż na 10 min do pieca, pilnując by się nie przypaliły, odstaw do ostudzenia.

Obniż temperaturę piekarnika do 150 stopni.

Podsmaż na patelni szpinak z odrobiną oliwy aż z niego kompletnie wyparuje woda

Dodaj białe wino, szczyptę soli i pieprzu, odparuj białe wino i zdejmij patelnie z ognia.

Pokrój rybę w drobne paseczki

Przełóż szpinak do 4 żaroodpornych naczynek najlepiej przezroczystych i to samo zrób z rybą

Do każdego naczynka wbij jajo, podziel śmietanę na 4 i tak samo przełóż do naczynek, dodaj pieprz i sól do każdego i włóż do piekarnika na 5 min aż białko ci się zetnie.

Podawaj naczynko z jajem na talerzu razem z paluszkiem makowym i kilkoma listkami rukoli.

Bon appetit!

Ptasiegniazdko

Przygotowanie 10 min. Schładzanie 12 godzin

Składniki dla 6 osób:

Poł litra mleka 3,2 procent

2 laski wanili

12 gr żelatyny

5 żółtek

200 ml śmietany płynnej

2 torebki cukru waniliowego

Olej słonecznikowy

30 paluszków czekoladowych

Kilka jajeczek czekoladowych do ozdoby

Przygotowanie:

Do garnuszka dodaj mleko, laskę waniliową pokrojoną na pół, doprowadź do wrzenia i zaparzaj wanilie 10 min pod przykryciem.

W miseczce ubij żółtko z cukrem aż otrzymasz puszystą, białą masę

Dodaj do środka ciut mleka waniliowego wymieszaj i całość żółtek przełóż do reszty mleka które masz w garnku.

Na wolnym ogniu podnoś temperaturę –cały czas mieszając drewnianą łyżką, uważaj BY NIE ZAGOTOWAĆ CAŁOŚCI w przeciwnym razie zrobisz jajecznicę

Otrzymasz zageszczoną konsystencję(podobną do ciasta naleśnikowego)

Zdejmij z ognia i dodaj żelatynę, mieszaj cały czas drewnianą łyżką, by żelatyna całkowicie się rozpusciła

Przepuść przez najdrobniejsze sitko jakie masz w domu cały krem.

Ubij śmietanę na sztywno razem z cukrem waniliowym i pomieszaj delikatnie ze schłodzonym już kremem waniliowo-jajecznym.

Weź foremkę o średnicy 20 cm i wysokości 10 cm. Ułóż w niej folię plastikową tak by pokryła również brzegi foremki. Przelewaj cały krem do środka i włóż do lodówki na 12 godzin.

Drugiego dnia delikatnie wyjmij z formy masę i przełóż na okragły talerz lub naczynie do tortów .Obłóż dookoła paluszkami czekoladowymi i udekoruj z wierzchu jajami czekoladowymi

Bon appetit!

Udo jagnięce szpikowane rozmarynem

powyżej 60 minut

Składniki dla 4 osób:

1 małe udo jagnięce (ok. 1 kg mięsa) bez kości lub cielęcina

6 gałzek rozmarynu (może być suszony)

1 pęczek świeżej pietruszki

3 marchewki

3 młode ziemniaki

1 duża biała rzepa

6 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżka miodu

1 łyżka syropu klonowego

sól i pieprz do smaku

1 ząbek czosnku

1 garść pomidorków koktajlowych

1 łyżeczka ostrej musztardy (Dijon)

1 szklanki oliwy z oliwek

1 pęczek świeżej bazylii (może być suszona)

1 łyżeczki octu balsamicznego

Jak przygotować:

Pokrój wszystkie warzywa w 1,5 centymetrową kosteczkę. Ugotuj je w dużej ilości solonejwody, żeby były pół-miękkie i zahartuj w miseczce z zimnąwodą.

Udo jagnięce wysmaruj oliwą z oliwek i obtocz w posiekanym czosnku. Przewiąż go sznurkiem. Pod sznurek włóż gałązki rozmarynu. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

Na patelni bardzo mocno rozgrzej oliwę z oliwek. Połóż mięso na tłuszcz i podsmaż je krótko na bardzo mocnym ogniu z każdej strony. Powinno zrobić się rumiane. UWAGA! Nie przekłuwaj mięsa przy odwracaniu lub przekładaniu, żeby nie uciekły z niego soki.

Rozgrzej piekarnik do 180C. Do głębokiego rondla do pieczenia włóż mięso, na dno wlej 1 szklanki wody.

Zostaw w piecu na 40-45 min. Od czasu do czasu odwracaj mięso i co 5 min podlewaj je sosem, który wycieka.

Wyjmij mięso z rondla na talerz. A rondel z resztką sosu postaw na wolnym ogniu. Wlej miód i syrop klonowy (być może trzeba w tym momencie dodać odrobinę wody) i od razu wrzuć zahartowane warzywa. Wymieszaj je delikatnie, żeby się nie rozpadły. Miód z syropem powinien pokryć je z każdej strony.

W miseczce zmieszaj trzepaczką musztardę i ocet balsamiczny. Powoli mieszając dodawaj oliwę z oliwek. Posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i wrzuć posiekaną bazylię.

Dekoracja talerza:

Wrzuć pomidorki na frytownicę na 30 sek. Po wyjęciu posyp je solą. Wrzuć na rozgrzany olej frytownicy listki pietruszki- wyjmij, kiedy przestaną skwierczeć. Połóż jagnięcinę na dużym talerzu, rozłóż na około warzywa i usmażone pomidorki. Udekoruj listkami smażonej pietruszki. Sos wlej do sosjerki. Serwuj osobno. Bon appetit!

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości