Weselne menu. Przepisy Piotra Kucharskiego

Dziś w DDTVN przepisy na rolady, kluski, barszcz, modrą kapustę, krokiety z pieczarkami i tatara. Klasyczne weselne potrawy wg. swoich, sprawdzonych przepisów przygotował Piotr Kucharski.

Rolady

Składniki:

  • 400 g wołowiny na rolady np. zrazowa
    • sól i pieprz
      • 8 cienkich plastrów wędzonego boczku
        • 1 cebula
          • 2 ogórki kiszone
            • 1 marchewka
              • 1 łyżka musztardy sarepskiej
                • kieliszek czerwonego wytrawnego wina

                  Sposób przygotowania:

                  Wołowinę Pokroić na cztery plastry i dokładnie rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek wołowiny przyprawić solą i pieprzem. Następnie na każdy kawałek ułożyć dwa plasterki boczku. Cebulę, ogórki i marchewkę pokroić w kostkę, dodać musztardę i wymieszać. Farsz równo rozłożyć na mięso. Boki mięsa zawinąć do środka i całość zrolować. Każdą roladę owinąć sznurkiem, obsmażyć z każdej strony, podlać winem i dusić aż mięso będzie miękkie. W trakcie do sosu dodać, liść laurowy, ziele angielskie, oraz pokrojoną cebulę. Mięso jeśli mamy podlewać wywarem lub wodą.

                  Kluski na dwa sposoby

                  Składniki:

                  • 2 kg mącznych ziemniaków na kluski
                    • 1 jajko
                      • mąka ziemniaczana
                        • sól
                          • 2 bułki

                            Sposób przygotowania:

                            Bułkę pokroić na kostkę 0,5 cm i podpiec na patelni lub w piekarniku aż będzie sucha i chrupiąca.

                            Ziemniaki ugotować i jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę do ziemniaków. Rozłożyć równo w misce i podzielić na cztery części. Wyjąć jedną część i w jej miejsce wsypać mąkę. Dodać jajo i 0,5 łyżeczki soli. Dodać odłożone ziemniaki i wszystko wymieszać.

                            Z polowy ciasta formować małe kluski o średnicy 1 zł, układać na obsypanej mąką desce i palcem robić dziurkę.

                            Z drugiej połowy formować kluski do każdej do środka wciskać podpieczony kawałek bułki.

                            Gotować w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z sosem mięsnym.

                            Zobacz też: Przepisy na ciasta z porzeczkami: clafoutis, tarta i tartaletki >>>

                            Modra kapusta

                            Składniki:

                            • 1 główka czerwonej kapusty
                              • olej
                                • 200 g porzeczki czerwonej
                                  • 100 ml soku z czarnej porzeczki
                                    • 50 ml wina czerwonego pół wytrawnego
                                      • 50 ml miodu
                                        • 50 ml octu balsamicznego
                                          • sól i pieprz do smaku

                                            Sposób przygotowania:

                                            Kapustę poszatkować i podsmażyć na oleju. Dodać porzeczki i sok z czarnej porzeczki. Dusić aż kapusta będzie miękka lecz jeszcze lekko chrupiącą. Dodać ocet i miód. Dusić jeszcze około 30 minut. Przyprawić solą i pieprzem.

                                            Zobacz też: Podgrzybek zajączek – jadalny grzyb do marynowania i nie tylko >>>

                                            Barszcz

                                            Składniki:

                                            • 4 duże buraki
                                              • 2 marchewki
                                                • 2 korzenie pietruszki
                                                  • mały kawałek selera
                                                    • 1 cebula
                                                      • 2 liście laurowe
                                                        • 3 ziarenka ziela angielskiego
                                                          • 4 ziarna pieprzu
                                                            • 2 kwaśne jabłka np. szara reneta
                                                              • 20 g suszonych grzybów
                                                                • 5 litrów bulionu drobiowego
                                                                  • 500 ml zakwasu z buraków
                                                                    • cukier do smaku
                                                                      • ocet winny do smaku
                                                                        • pieprz i sól
                                                                          • majeranek
                                                                            • 2 ząbki czosnku

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć razem z przyprawami i jabłkiem do garnka, zalać 5 litrami wywaru drobiowego i gotować około 2 godziny. Na wolnym ogniu aby barszcz się nie zagotował. Dolać zakwas z buraków. Gotować jeszcze 20-30 minut. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, octem, cukrem i świeżo przeciśniętymi ząbkami czosnku.

                                                                              Zobacz też: Włoskie przepisy na makaron i pyszne sosy >>>

                                                                              Krokiety z pieczarkami i kurkami

                                                                              Składniki:

                                                                              Naleśniki:

                                                                              • 500 ml mleka
                                                                                • 200 ml wody
                                                                                  • 1 jajko
                                                                                    • 400 g mąki pszennej
                                                                                      • 0,5 łyżeczki soli

                                                                                        Farsz:

                                                                                        • gotowane mięso i warzywa z rosołu
                                                                                          • 1 cebula
                                                                                            • 2 łyżki masła
                                                                                              • 500 g pieczarek
                                                                                                • sól i pieprz
                                                                                                  • 2 Jajka
                                                                                                    • bułka tarta do panierowania
                                                                                                      • 400 g kurek
                                                                                                        • 3 łyżki masła

                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                          Składniki na naleśniki wymieszać i usmażyć cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju.

                                                                                                          Farsz:

                                                                                                          Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć razem z cebulką aż będą miękkie. Gotowane mięso i warzywa zmielić w maszynce i wymieszać z pieczarkami. Doprawić solą i pieprzem. Farsz przełożyć do rękawa cukierniczego.

                                                                                                          Cztery naleśniki ułożyć jeden obok drugiego aby nachodziły na siebie bokami. Wycisnąć na nie dużo farszu i zrolować. Następnie pokroić na 5 cm kawałki. Zanurzyć w jajku i opanierować w bułce tartej. Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem z każdej strony. W tym czasie podsmażyć na maśle kurki.

                                                                                                          Podawać z barszczem i smażonymi kurkami na wierzchu.

                                                                                                          Tatar

                                                                                                          Składniki:

                                                                                                          • 300-400 g polędwicy wołowej
                                                                                                            • 2-3 korniszony
                                                                                                              • około 50-100 ml wody
                                                                                                                • sól i pieprz
                                                                                                                  • sos Worcester
                                                                                                                    • 1 szalotka
                                                                                                                      • 3-4 anchois
                                                                                                                        • 4 żółtka
                                                                                                                          • musztarda Dijon

                                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                                            Mięso oczyścić z błon i tłuszczu. Następnie dużym i ostrym nożem posiekać, starając się szarpać mięso. Dodać pokrojone fileciki anchovy. Wrabiać ręką aż mięso zacznie się mocno kleić. Wtedy dodać w kilku partiach około 50-80 ml wody, dalej wyrabiając. Przyprawić solą, pieprzem.

                                                                                                                            Ogórki, cebulkę drobno posiekać.

                                                                                                                            Tatar uformować, dodać żółtko oraz inne składniki obok, skropić sosem Worcester. Obok nałożyć musztardę. Dodać kilka listków ziół i pieczywo.

                                                                                                                            Autor: Gaba Kopyto

                                                                                                                            podziel się:

                                                                                                                            Pozostałe wiadomości