Przepisy kulinarne

Wenezuelskie słodkości

Francys Mayela Barraza Sudnicka, polsko-wenezuelska piękność z "Tańca z gwiazdami", reprezentowała zarówno Polskę, jak i Wenezuelę w licznych konkursach piękności, dochodząc do ścisłych finałów. Dziś mogliście ją ujrzeć w naszej kuchni.

Jalea de Mango

Składniki


4 Mango,


1/2 kg Cukru, można zrobić z sokiem jednej cytryny, (jeżeli się lubi bardziej kwaśne) lub Wanilia (jeden olejek)



Sposób przygotowania:


Obrać Mango ze skórki, odkroić cały miąższ, dać do rondelka i dodać cukier, także sok z cytryny lub wanilii. Mieszać drewniana łyżką, gotować przez 30 min aż masa będzie odchodziła od spodu, przelać do szklanego pojemnika do ochłodzenia.



Dulce de Lechoza (papaya)

Składniki:


2 Papaya,


1/2 kg cukru,


1/2 łyżeczki sody,


goździki zapachowe do smaku,


pół szklanki wody.



Sposób przygotowania:


Obrać Papaye, wyczyścić z pestek, pokroić w cienkie plastry, położyć na talerzyku i posypać soda, pozostawić na godzinę. Cukier podrumienić w garnku do brązowego koloru, dodać wody, mieszać aż  cukier całkowicie się rozpuści, wtedy dodać Papaye i goździki, gotować aż papaya stanie się szklista.



Torta de Pan ( tort z bułki)

Składniki:


8 bułek czerstwych bez skórki od spodu,


1 mleko 3,2 %,


5 jajek,


pół kostki masła,


małe opakowanie rodzynek,


2 cukry waniliowe,


pól szklanki cukru ciemnego (brązowego),


szklankę cukru białego.


1/4 Szklanki sera białego twardego tartego



Sposób przygotowania:


Namoczyć bulki w naczyniu w wodzie i odstawić na pół godziny


8 łyżek cukru ciemnego i 10 łyżek wody wlać do rondelka, postawić na małym ogniu, karmel pozostawić do ostudzenia. Wycisnąć bulki rękoma przełożyć do miksera, dodać cukier waniliowy, mleko jajka i ser , miksować aż masa będzie jednolita, przełożyć do wazy, dodać masło stopione i rodzynki obsypane mąką. Tę masę przełożyć do tortownicy przykryć aluminiowym papierem i piec  1.1/4 godz. na 180 Stopni



Besitos de coco ( całuski kokosowe)

Składniki:


3 jajka


200 gr. wiórków kokosowych,


200 gr. cukru pudru


1 łyżeczka mleka w proszku



Składniki:


Produkty należy połączyć i zagnieść z nich kulki.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
50
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0