Domowe sposoby

Weki. Pasteryzacja na sucho i na mokro

Ostatni moment na wekowanie i zabezpieczenie spiżarni przed jesienią i zimą! Dawid Kozioł w Dzień Dobry TVN opowiedział, czego potrzebujemy do tego, żeby samodzielnie wekować w domu i jakie są popularne metody pasteryzacji.

Gdy mamy w planach zrobienie przetworów na zimę, pasteryzacja zapewni nam powodzenie w przygotowywaniu smakołyków do spiżarni. Rozpropagował ją Ludwik Pasteur w XIX wieku, a metoda ta pozwala wyeliminować rozwój drobnoustrojów, a jednocześnie zachowane zostają smak przetworów i ich właściwości odżywcze. 

Wśród domowych metod pasteryzacji przetworów wyróżniamy:

  • pasteryzowanie przetworów „na mokro”, czyli w garnku z wodą,
  • pasteryzowanie przetworów „na sucho”, czyli w piekarniku.

Pasteryzacja w piekarniku na sucho i na mokro w garnku mają jedną wspólną cechę - słoiki ustawiamy zakrętkami do góry - poprawna przeprowadzona pasteryzacja zapewni nam wklęsłe zakrętki. 

Pasteryzacja przetworów w wodzie

Wypełnione przetworami i szczelnie zakręcone słoiki wkładamy do dużego garnka, na spodzie którego kładziemy szmatkę, np. lnianą ściereczkę. Ta szmatka chroni nasze przetwory na zimę przed przegrzaniem, a słoiki przed pękaniem. Ważne jest także, aby słoiki z przetworami nie stykały się ze sobą.

Garnek napełniamy wodą (mniej więcej do 3/4 wysokości słoików). Jeżeli przetwory w słoikach są zimne, wtedy do garnka wlewamy zimną wodę, a jeżeli są ciepłe - to garnek ze słoikami napełniamy ciepłą wodą, ale nie cieplejszą niż słoiki na przetwory. Tak przygotowany garnek podgrzewamy. 

Pasteryzacja słoików w piekarniku

Przetwory przelewamy do słoików. Słoiki ustawiamy na blasze piekarnika tak, by nie stykały się ze sobą. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 130ºC. Pasteryzacja powinna trwać 30-40 minut, podczas których nagrzeje się piekarnik oraz zawartość słoików. Następnie wyłączamy piekarnik, uchylamy go i pozostawiamy przetwory w piekarniku na kolejne 30 minut, by wystygły. Po tym czasie, wciąż gorące słoiki wyjmujemy i ustawiamy na ściereczce na blacie do całkowitego ostygnięcia.


Co sądzisz o tym artykule?
76
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0