Przepisy kulinarne

Węgierska kuchnia Zsófii Mautner

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN rządziła Zsófia Mautner, która na co dzień, prowadzi kulinarnego bloga oraz program kulinarny w węgierskiej telewizji. Jakie potrawy przygotowała specjalnie dla nas? Zobaczcie sami.


Körözött” z piwem i prażonymi nasionami kminku

"Körözött” to jest charakterystyczny ser rozpowszechniony w kuchni węgierskiej. Gdzie indziej "znany" jako Liptauer. Moja własna wersja różni się przyprawami i dodatkiem piwa – zainspirowałam się starą węgierską recepturą z 1930 roku)

Körözött” z piwem i prażonymi nasionami kminku

Składniki:
ser Körözött
50 ml ciemnego piwa
3 kromki dobrej jakości polskiego chleba żytniego
1 pęczek szczypiorku
sól, pieprz
kminek
olej

 

Naleśniki z grzybami i paprykowym sosem

To moja własna interpretacja klasycznych „Hortobágy”, czyli mięsnych naleśników. Oryginalnie wypełnione są paprykarzem z kurczaka, który ja zamieniłam na grzyby

Składniki:
150 ml śmietany
1 pęczek natki pietruszki
grzyby
olej
papryka
sól, pieprz

Serowe pierogi z pikantnym sosem żurawinowym

Ten deser jest zwykle podawany z kwaśną śmietaną i dużą ilością cukru pudru, ale dla DDTVN, tworzę go w polsko-węgierskiej wersji.

Składniki:
50g masła
50g cukru
1 słoik żurawiny
1 cytryna
1 pomarańcza
bułka tarta
sól

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
46
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0