Przepisy kulinarne

Węgierki z serem pleśniowym w boczku

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy z sezonowych śliwek węgierek. Na naszym stole pojawiły się śliwki, ale w nieoczywistej odsłonie. Co powiecie na węgierki z serem pleśniowym w boczku, śliwkowe powidła z oscypkiem czy tartę do góry nogami?

 

 

 

Węgierki z serem pleśniowym w boczku

Składniki:
Kilkanaście sztuk śliwek węgierek                          
2 opakowania boczku wędzonego, surowego w plastrach
250 g sera pleśniowego typu Lazur        
Świeży rozmaryn
2-3 łyżki miodu                                               
300 g orzechów laskowych młodych                     
Czarny pieprz

Przygotowanie:
Śliwki pozbawić pestek. W pustym miejscu po pestce umieścić ser pleśniowy i owinąć śliwkę    dokładnie wędzonym boczkiem. Tak przygotowane śliwki oprószyć pieprzem, obok ułożyć  gałązki świeżego rozmarynu, orzechy laskowe i polać delikatnie miodem. Wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika na kilka minut do momentu aż boczek stanie się rumiany.

Oscypek, wytrawne powidła, śliwki na miodzie

Składniki:
2 kg śliwek węgierek     
50 ml wytrawnego kolorowego alkoholu
2 łyżki cukru trzcinowego                           
Papryka wędzona do smaku
Świeży rozmaryn
2 szt. dużego oscypka                  
10 szt. małego oscypka                                               
Popcorn
2 łyżki miodu                                                   
Mikro zioła

Przygotowanie:
W garnku zrobić karmel, wrzucić wydrylowane śliwki (kilka sztuk zostawić do smażenia na miodzie) i smażyć na wolnym ogniu. Co jakiś czas zamieszać, można w trakcie delikatnie podlać wodą. Ale mało. Dodać rozmaryn w gałązkach. Kiedy powidła nabiorą ciemnego koloru, dokładnie odparują, doprawić papryką wędzoną. Oscypki pokroić w grubsze plastry, śliwki pozostawione skarmelizować na miodzie na złoty kolor. Popcorn przygotować na maśle. Pokrojone oscypki smażyć na maśle na złoty kolor, podać na powidłach, posypać śliwkami w miodzie, popcornem i mikro ziołami.

Tarta do góry nogami

Składniki:
1 kg śliwki węgierki                        
4 łyżki cukru trzcinowego           
80 g masła                                                         
100 g twarogu niemielonego     
100 g mąki                                          
100 g masło                                                       
1 jajko

Przygotowanie:
Śliwki pozbawić pestek; z sera, mąki, masła i jajka oraz odrobiny soli przygotować szybkie ciasto, zagnieść i rozwałkować na cienki placek. W blaszce do tarty, na dno wyłożyć plastry masła, wysypać po całej powierzchni cukier, ułożyć połówki śliwek częścią przekrojoną do blaszki. Na wierzch wyłożyć ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 190 stopni.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
70
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0