Materiał promocyjny

Wegetariańskie przepisy Kuroniów

Szacuje się, że w Polsce obecnie jest około 2 milionów wegetarian i liczba ta stale rośnie. Dlaczego ludzie decydują się na taki styl życia? W związku z Ogólnopolski Tygodniem Wegetarianizmu Jan i Jakub Kuroniowie proponują niskokaloryczne, zdrowe wegetariańskie potrawy.

Dania wegetariańskie (niskokaloryczne)

Ziemniaki faszerowane

Składniki:

12 dużych ziemniaków

10 dkg świeżych lub suszonych leśnych grzybów

2 małe cebula

3 łyżki masła

2 łyżki oliwy

10 dkg żółtego sera

10 dkg sera typu rokpol

10 dkg bryndzy

10 sera białego

2 ząbki czosnku

pół pęczka: natki pietruszki, szczypiorku, koperku

sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach do 3/4 ich miękkości. Ścinamy ziemniakom cienki, poziomy plaster, a większą część ziemniaka drążymy łyżeczką. Do ziemniaka wkładamy nasz farsz. Przykrywamy ściętą "czapeczką", lekko smarujemy oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.

I Farsz grzybowy:

Drobno posiekane grzyby dusimy na maśle do miękkości, pod koniec, dodając pokrojoną w kostkę cebulę. Solimy i pieprzymy. Na końcu sypiemy odrobiną utartego sera.

II Farsz serowy:

Na patelni szklimy drobno pokrojoną cebulkę. W misce ucieramy: masę ziemniaczaną(z drążenia),ser rokpol, ser biały. Dodajemy ostudzoną cebulkę i ząbek posiekanego czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną oliwy.

III Farsz ziołowy

Siekamy nasze zioła, czyli: natkę pietruszki, szczypiorek, koperek. Mieszamy z utartą bryndzą i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem.

Szpinak z cieciorką

Składniki:

500 g szpinaku

4 łyżki oliwy

2 duże ząbki czosnku

100 g cieciorki

pół cebuli

kieliszek białego pół wytrawnego wina

sól, pieprz

Przygotowanie:

Ciecierzycę obficie opłukać, zalać wodą i przez noc moczyć. Następnego dnia ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, w której się moczyła (około 2 godz.). Można użyć także ciecierzycy z puszki. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Szpinak umyć, usunąć ogonki. Ugotowaną ciecierzycę dokładnie odsączyć. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, czosnek, a po chwili również ciecierzycę oraz szpinak. Chwilę dusić, dodać wino. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mocno podgrzać i podawać na gorąco.

Grzanki po prowansalsku

Składniki:

8 kromek chleba (najlepiej razowy ale może być zwykły wiejski)

100 g oliwek bez pestek

2 ząbki czosnku

30 g oliwy

4 filety anchois marynowane w oliwie

20 g kaparów

sól, pieprz

Przygotowanie:

Do miksera wkładamy: oliwki, kapary, czosnek, anchois. Dolewamy oliwę. Miksujemy na prawie gładką masę. Muszą zostać lekkie grudki bo łatwiej wtedy odróżnić smaki. Doprawiamy pieprzem. Ostrożnie z solą ponieważ oliwki i anchois mają jej sporo. Grzanki można podawać na ciepło jak i na zimno smarując nasza pastą.

Smacznego! Jan i Jakub Kuroniowie

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości