Różnego rodzaju kotlety warzywne stały się już naszym popisowym numerem - mówią Monika i Maciej Szaciłło, których w każdy poniedziałek gościmy w naszej kuchni. Przygotowujemy je bardzo często, bo można w nich przemycić dużo różnych składników, a przede wszystkim są przepyszne. Najlepiej smakują naszym gościom, gdy zapraszamy ich na działkę.Burgery z kotletem z cukini
Składniki:
kotlety:
1 cukinia starta na grubej tarce
3 łyżki mąki groszkowej
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżka sezamu
1 łyżka papryki
ząbek czosnku
sól, pieprz, olej do smażenia
pieczywo:
4 bułki
ząbek czosnku
sos tatarski:
4 łyżki tłustego mleka w proszku
3/4 szklanki oleju słonecznikowego
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
4 łyżki wody
mały pęczek szczypiorku
1/4 łyżeczki pieprzu
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka musztardy
1/2 szklanki korniszonów (małych ogórków z octu)
Przygotowanie:
Cukinię mieszamy z mąką, słonecznikiem, sezamem, papryką, wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Z tak powstałej masy formujemy w dłoni okrągłe placuszki. Dłonie możemy zwilżyć wodą, aby masa się do nich nie przyklejała. Kotleciki smażymy z dwóch stron na patelni, aż się przyrumienią.
Do mleka w proszku dodajemy wodę, ucierając cały czas trzepaczką, tak aby nie powstały grudki. Wsypujemy kwasek cytrynowy ciągle mieszając. Masa powinna zacząć przypominać rodzaj gęstego serka. Dolewamy olej cienkim strumieniem, cały czas mieszając trzepaczką tak, aby składniki się połączyły. Do uzyskanego majonezu dodajemy pozostałe składniki: pokrojony szczypiorek oraz korniszony, pieprz, śmietanę i musztardę.
Bułki kroimy na pół i opiekamy na suchej patelni. Obranym ząbkiem czosnku nacieramy każdą część podpieczonej bułki.
Kotlety wkładamy do bułek z różnymi dodatkami: plastrami pomidora, świeżego ogórka, papryką, cebulą, czy sałatą. Całość podajemy z sosem i keczupem.
Ptysie ziemniaczane
Składniki:
2 średnie ugotowane ziemniaki
3/4 opakowania twarogu
zioła prowansalskie
1 ząbek czosnku (polskiego)
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
odrobina startej skórki cytrynowej
2 łyżki mleka
sól do smaku
1/2 szklanki mąki grochowej
1/3 szklanki wody
olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki rozgniatamy i mieszamy z twarogiem, mlekiem i odrobiną soli. Do masy dorzucamy przyprawy, skórkę z cytryny i drobno pokrojony ząbek czosnku i wszystko dokładnie mieszamy. Z mąki groszkowej i wody robimy ciasto naleśnikowe, które doprawiamy szczyptą soli. Z masy twarogowo- ziemniaczanej formujemy małe kuleczki, które następnie maczamy w cieście z mąki groszkowej i smażymy w rozgrzanym głębokim tłuszczu.
Zupa chińska w 5 minut z boczniakiem na 3 osoby
Składniki:
100 g makaronu chińskiego z fasoli mung
9 dużych boczniaków
1 duża czerwona papryka
1 średni por
ok. 3 szklanki wywaru warzywnego
1/4 łyżeczki imbiru w proszku
1/4 łyżeczki przyprawy "5 smaków"
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
3 płaskie łyżki sosu sojowego
3 plastry tofu sałatkowego
łyżka oliwy z oliwek
łyżka oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Boczniaki przyrumieniamy na oleju na małym gazie, potem podwyższamy temperaturę i dorzucamy na minutę pokrojoną w paseczki paprykę i pokrojonego ukośnie pora. Do gorącego wywaru warzywnego dosypujemy imbir, przyprawę "5 smaków", dolewamy olej oraz sos sojowy. Makaron zalewamy wrzącą wodą i namaczamy pod przykryciem 3 minuty. Następnie odsączamy z wody, układamy w miseczkach i zalewamy wywarem warzywnym. Do każdej miseczki dokładamy porcję warzyw z boczniakiem oraz plaster podsmażonego na oliwie na złocisty kolor tofu.
Zupka chińska w 5 minut z kapustą włoską na 3 osoby
Składniki:
100 g makaronu chińskiego z fasoli mung
2 małe marchewki
3 liście zielonej kapusty włoskiej
1 mała czerwona cebula
ok. 3 szklanki wywaru warzywnego
1/4 łyżeczki imbiru w proszku
1/4 łyżeczki przyprawy "5 smaków"
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
3 plastry tofu sałatkowego
łyżka oliwa z oliwek
łyżka oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Pokrojoną w cienkie pałeczki marchewkę wrzucamy na rozgrzany olej słonecznikowy. Po minucie dorzucamy pokrojoną w talarki cebulę, a końcu, po kolejnej minucie, pokrojone w cienkie paseczki liście kapusty. Do gorącego wywaru warzywnego dosypujemy imbir, przyprawę "5 smaków", dolewamy olej oraz sos sojowy. Makaron zalewamy wrzącą wodą i namaczamy pod przykryciem 3 minuty. Następnie odsączamy z wody, układamy w miseczkach i zalewamy wywarem warzywnym. Do każdej miseczki dokładamy porcję warzyw z kapustą oraz plaster podsmażonego na oliwie na złocisty kolor tofu.
Zupka chińska w 5 minut z selerem
Składniki:
100 g makaronu chińskiego z fasoli mung
duży głąb z brokułów
1/8 małego selera
1 łodyga selera naciowego
2 małe dymki szczypiorku
ok. 3 szklanki wywaru warzywnego
1/4 łyżeczki imbiru w proszku
1/4 łyżeczki przyprawy "5 smaków"
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
3 plastry tofu sałatkowego
łyżka oliwa z oliwek
łyżka oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Selera kroimy w cienkie plastry i wrzucamy na rozgrzany olej. Następnie obrany ze skóry głąb brokuła kroimy na cienkie paseczki i dorzucamy do selera. Po minucie dodajemy pokrojony w plasterki seler naciowy. Do gorącego wywaru warzywnego dosypujemy imbir, przyprawę "5 smaków", dolewamy olej oraz sos sojowy. Makaron zalewamy wrzącą wodą i namaczamy pod przykryciem 3 minuty. Następnie odsączamy z wody, układamy w miseczkach i zalewamy wywarem warzywnym. Do każdej miseczki dokładamy porcję warzyw z selerem, plaster podsmażonego na oliwie na złocisty kolor tofu i całość posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"