Materiał promocyjny

Wegetariańskie fast foody

Różnego rodzaju kotlety warzywne stały się już naszym popisowym numerem - mówią Monika i Maciej Szaciłło, których w każdy poniedziałek gościmy w naszej kuchni. Przygotowujemy je bardzo często, bo można w nich przemycić dużo różnych składników, a przede wszystkim są przepyszne. Najlepiej smakują naszym gościom, gdy zapraszamy ich na działkę.

Burgery z kotletem z cukini

Składniki:

kotlety:

1 cukinia starta na grubej tarce

3 łyżki mąki groszkowej

1 łyżka pestek słonecznika

1 łyżka sezamu

1 łyżka papryki

ząbek czosnku

sól, pieprz, olej do smażenia

pieczywo:

4 bułki

ząbek czosnku

sos tatarski:

4 łyżki tłustego mleka w proszku

3/4 szklanki oleju słonecznikowego

1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego

4 łyżki wody

mały pęczek szczypiorku

1/4 łyżeczki pieprzu

2 łyżki śmietany

1 łyżeczka musztardy

1/2 szklanki korniszonów (małych ogórków z octu)

Przygotowanie:

Cukinię mieszamy z mąką, słonecznikiem, sezamem, papryką, wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Z tak powstałej masy formujemy w dłoni okrągłe placuszki. Dłonie możemy zwilżyć wodą, aby masa się do nich nie przyklejała. Kotleciki smażymy z dwóch stron na patelni, aż się przyrumienią.

Do mleka w proszku dodajemy wodę, ucierając cały czas trzepaczką, tak aby nie powstały grudki. Wsypujemy kwasek cytrynowy ciągle mieszając. Masa powinna zacząć przypominać rodzaj gęstego serka. Dolewamy olej cienkim strumieniem, cały czas mieszając trzepaczką tak, aby składniki się połączyły. Do uzyskanego majonezu dodajemy pozostałe składniki: pokrojony szczypiorek oraz korniszony, pieprz, śmietanę i musztardę.

Bułki kroimy na pół i opiekamy na suchej patelni. Obranym ząbkiem czosnku nacieramy każdą część podpieczonej bułki.

Kotlety wkładamy do bułek z różnymi dodatkami: plastrami pomidora, świeżego ogórka, papryką, cebulą, czy sałatą. Całość podajemy z sosem i keczupem.

Ptysie ziemniaczane

Składniki:

2 średnie ugotowane ziemniaki

3/4 opakowania twarogu

zioła prowansalskie

1 ząbek czosnku (polskiego)

1/4 łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

odrobina startej skórki cytrynowej

2 łyżki mleka

sól do smaku

1/2 szklanki mąki grochowej

1/3 szklanki wody

olej słonecznikowy do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki rozgniatamy i mieszamy z twarogiem, mlekiem i odrobiną soli. Do masy dorzucamy przyprawy, skórkę z cytryny i drobno pokrojony ząbek czosnku i wszystko dokładnie mieszamy. Z mąki groszkowej i wody robimy ciasto naleśnikowe, które doprawiamy szczyptą soli. Z masy twarogowo- ziemniaczanej formujemy małe kuleczki, które następnie maczamy w cieście z mąki groszkowej i smażymy w rozgrzanym głębokim tłuszczu.

Zupa chińska w 5 minut z boczniakiem na 3 osoby

Składniki:

100 g makaronu chińskiego z fasoli mung

9 dużych boczniaków

1 duża czerwona papryka

1 średni por

ok. 3 szklanki wywaru warzywnego

1/4 łyżeczki imbiru w proszku

1/4 łyżeczki przyprawy "5 smaków"

1/2 łyżeczki oleju sezamowego

3 płaskie łyżki sosu sojowego

3 plastry tofu sałatkowego

łyżka oliwy z oliwek

łyżka oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

Boczniaki przyrumieniamy na oleju na małym gazie, potem podwyższamy temperaturę i dorzucamy na minutę pokrojoną w paseczki paprykę i pokrojonego ukośnie pora. Do gorącego wywaru warzywnego dosypujemy imbir, przyprawę "5 smaków", dolewamy olej oraz sos sojowy. Makaron zalewamy wrzącą wodą i namaczamy pod przykryciem 3 minuty. Następnie odsączamy z wody, układamy w miseczkach i zalewamy wywarem warzywnym. Do każdej miseczki dokładamy porcję warzyw z boczniakiem oraz plaster podsmażonego na oliwie na złocisty kolor tofu.

Zupka chińska w 5 minut z kapustą włoską na 3 osoby

Składniki:

100 g makaronu chińskiego z fasoli mung

2 małe marchewki

3 liście zielonej kapusty włoskiej

1 mała czerwona cebula

ok. 3 szklanki wywaru warzywnego

1/4 łyżeczki imbiru w proszku

1/4 łyżeczki przyprawy "5 smaków"

1/2 łyżeczki oleju sezamowego

3 plastry tofu sałatkowego

łyżka oliwa z oliwek

łyżka oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

Pokrojoną w cienkie pałeczki marchewkę wrzucamy na rozgrzany olej słonecznikowy. Po minucie dorzucamy pokrojoną w talarki cebulę, a końcu, po kolejnej minucie, pokrojone w cienkie paseczki liście kapusty. Do gorącego wywaru warzywnego dosypujemy imbir, przyprawę "5 smaków", dolewamy olej oraz sos sojowy. Makaron zalewamy wrzącą wodą i namaczamy pod przykryciem 3 minuty. Następnie odsączamy z wody, układamy w miseczkach i zalewamy wywarem warzywnym. Do każdej miseczki dokładamy porcję warzyw z kapustą oraz plaster podsmażonego na oliwie na złocisty kolor tofu.

Zupka chińska w 5 minut z selerem

Składniki:

100 g makaronu chińskiego z fasoli mung

duży głąb z brokułów

1/8 małego selera

1 łodyga selera naciowego

2 małe dymki szczypiorku

ok. 3 szklanki wywaru warzywnego

1/4 łyżeczki imbiru w proszku

1/4 łyżeczki przyprawy "5 smaków"

1/2 łyżeczki oleju sezamowego

3 plastry tofu sałatkowego

łyżka oliwa z oliwek

łyżka oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

Selera kroimy w cienkie plastry i wrzucamy na rozgrzany olej. Następnie obrany ze skóry głąb brokuła kroimy na cienkie paseczki i dorzucamy do selera. Po minucie dodajemy pokrojony w plasterki seler naciowy. Do gorącego wywaru warzywnego dosypujemy imbir, przyprawę "5 smaków", dolewamy olej oraz sos sojowy. Makaron zalewamy wrzącą wodą i namaczamy pod przykryciem 3 minuty. Następnie odsączamy z wody, układamy w miseczkach i zalewamy wywarem warzywnym. Do każdej miseczki dokładamy porcję warzyw z selerem, plaster podsmażonego na oliwie na złocisty kolor tofu i całość posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości