Papryka faszerowana wegetariańska na wiele sposobów

Zobacz film: Pomidory faszerowane/Dzień Dobry TVN
Papryka, jak mało które warzywo, nadaje się do nadziewania. Mieści się w niej sporo farszu, dlatego możliwe jest przyrządzenie sycącego dania z papryką w roli głównej. Jest dużo sposobów przygotowania papryki faszerowanej, więc niezależnie od tego, czy jesz mięso, czy nie, możesz pokusić się o jej podanie. Papryka faszerowana wege będzie doskonałą alternatywą dla mięsnych posiłków.

Zobacz też: Makaron muszle – pomysły na oryginalny obiad >>>

Papryka faszerowana wegetariańska wypełniona jest po brzegi ryżem z aromatycznymi warzywami. Możesz jednak spróbować mniej znanych przepisów na wegetariańską paprykę nadziewaną, wykorzystując kaszę czy nawet biały ser. Wszystko zależy od Twojej pomysłowości. Nadziewana papryka jest ciekawym pomysłem na obiad, rodzinną kolację, przyjęcie czy na dodatek do grilla.

Zobacz też: Faszerowana cukinia, ziemniak i kapusta. Najlepsze przepisy Andrzeja Polana >>>

Wegetariańska papryka faszerowana – przepis

Do przygotowania pożywnej i smacznej papryki faszerowanej wege najlepiej użyj czerwonej, mięsistej papryki i świeżych pomidorów. Potrawę dobrze jest przygotować, gdy trwa sezon na te warzywa, choć oczywiście możesz po nią sięgać również zimą, gdy dostępne są odmiany szklarniowe.

Zobacz też: Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami – prosty przepis na pyszną przekąskę! >>>

Składniki (na 8 porcji):

  • 8 czerwonych papryk,
    • 4 duże pomidory,
      • 2 cebule,
        • 3 ząbki czosnku,
          • 5 suszonych pomidorów,
            • 1 i ½ szklanki ryżu,
              • 1 łyżeczka cynamonu,
                • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
                  • 1 łyżeczka papryki chili,
                    • ½ szklanki posiekanej pietruszki,
                      • ½ szklanki posiekanego kopru,
                        • sól i pieprz do smaku,
                          • 5 suszonych/wędzonych śliwek,
                            • 185 ml oliwy.

                              Przygotowanie:

                              1. Cebule i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na patelni z 125 ml oliwy.

                              2. Pomidory wraz z suszonymi pomidorami i śliwkami wrzuć do blendera i zmiksuj, a następnie wlej na patelnię z cebulą i smaż około 5 min.

                              3. Dodaj ryż, szklankę wody, suszone papryki, cynamon, sól i pieprz. Smaż przez 5 min, a następnie przełóż wszystko do miski, dodaj pietruszkę i koperek. Wymieszaj całość i pozostaw do ostygnięcia.

                              4. Przygotuj papryki. Umyj je, odkrój górną część i usuń gniazda nasienne.

                              5. Papryki nadziej przygotowanym ryżem i przykryj górnymi, odkrojonymi częściami warzyw.

                              6. Włóż je do garnka, wlej wodę, by przykryć je do połowy, dolej jeszcze 60 ml oliwy.

                              7. Piekarnik rozgrzej i piecz papryki w 180℃ przez około 2 h.

                              8. Paprykę możesz podać z czerwonym winem. Zapiekana papryka wegetariańska smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.

                              Zobacz też: Kuchnia. Jajka w awokado i faszerowane bakłażany >>>

                              Wegetariańska papryka faszerowana z kaszą

                              Faszerowana papryka wege nie musi być nadziana ryżem, choć pod taką postacią jest najbardziej znana. Równie dobrze możesz napełnić jej wnętrze kaszą i sezonowymi warzywami.

                              Składniki (na 2 porcje):

                              • 2 duże papryki, żółte lub czerwone,
                                • 50 g kaszy jaglanej,
                                  • 50 g czerwonej soczewicy,
                                    • 1 pomidor,
                                      • ½ niedużej cukinii,
                                        • ½ czerwonej papryki,
                                          • 1 czerwona cebula,
                                            • 2 ząbki czosnku,
                                              • 25 g czarnych oliwek,
                                                • 1 łyżka oleju,
                                                  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
                                                    • ⅓ łyżeczki papryki chili,
                                                      • sól i pieprz do smaku.

                                                        Przygotowanie:

                                                        1. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu.

                                                        2. Przygotuj farsz do napełnienia papryk, zaczynając od podsmażenia na oleju drobno posiekanej cebuli.

                                                        3. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pozostałe warzywa pokrojone w kostkę oraz soczewicę.

                                                        4. Dolej szklankę wody, dopraw przyprawami do smaku i duś około 15 min.

                                                        5. Gdy woda odparuje, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przekrojone na pół oliwki i kaszę.

                                                        6. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

                                                        7. Z papryk odkrój górną część, usuń gniazda nasienne i wypełnij papryki farszem.

                                                        8. Przykryj papryki górnymi częściami, ułóż w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj w 175℃ przez około 50 min, aż zmiękną.

                                                        9. Paprykę możesz podać z zapiekanymi warzywami.

                                                        Zobacz też: Faszerowane pigwy, kacze nóżki i surówka z gruszki >>>

                                                        Papryka nadziewana wegetariańska z pieczarkami lub fetą

                                                        Inną wersją papryki z nadzieniem bez mięsa jest papryka faszerowana pieczarkami . Przygotujesz ją w niecałą godzinę, a danie zadowoli podniebienia nie tylko wegetarian.

                                                        Składniki (na 4 porcje):

                                                        • 4 czerwone papryki,
                                                          • 100 g ryżu,
                                                            • 250 g pieczarek,
                                                              • 1 cebula,
                                                                • 4 ogórki konserwowe,
                                                                  • 50 g sera żółtego,
                                                                    • 250 ml bulionu warzywnego,
                                                                      • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
                                                                        • sól i pieprz do smaku,
                                                                          • 2 łyżki oliwy.

                                                                            Przygotowanie:

                                                                            1. Ugotuj ryż, na patelni podsmaż na oliwie drobno pokrojoną cebulę i pieczarki.

                                                                            2. Ogórki pokrój i wrzuć do miski wraz z cebulą i pieczarkami.

                                                                            3. Farsz przypraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i dokładnie wymieszaj.

                                                                            4. Z papryk odkrój wierzchnie części, usuń gniazda nasienne, warzywa wypełnij farszem.

                                                                            5. Kawałki sera połóż na farszu, papryki przykryj odkrojonymi wierzchołkami.

                                                                            6. Ułóż papryki w naczyniu żaroodpornym, zalej bulionem i piecz 50 min w 180℃.

                                                                            Zapiekana papryka wegetariańska to również wersja dania z serem feta i kaszą jaglaną . Dodatkowo jest to potrawa bezglutenowa, odpowiednia dla osób na specjalnej diecie.

                                                                            Składniki (na 6 porcji):

                                                                            • 6 papryk,
                                                                              • 1 cebula,
                                                                                • 1 ząbek czosnku,
                                                                                  • 1 łyżka oliwy,
                                                                                    • 2 pomidory,
                                                                                      • 100 g sera feta,
                                                                                        • 230 g kaszy jaglanej,
                                                                                          • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
                                                                                            • 1 łyżeczka tymianku,
                                                                                              • ½ łyżeczki oregano,
                                                                                                • sól i pieprz do smaku.

                                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                                  1. Kaszę jaglaną wypłucz, ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie odcedź.

                                                                                                  2. Papryki umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne.

                                                                                                  3. Na patelni podsmaż na oliwie drobno posiekaną cebulę i czosnek.

                                                                                                  4. Dodaj pomidory, koncentrat i przyprawy.

                                                                                                  5. Po kilku minutach zdejmij z ognia i dodaj kaszę, dokładnie mieszając.

                                                                                                  6. Dorzuć pokruszony ser feta i ponownie wymieszaj wszystkie składniki farszu.

                                                                                                  7. Papryki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wypełnij je nadzieniem, na wierzchu posyp jeszcze serem feta.

                                                                                                  8. Piecz przez 30 min w 190℃.

                                                                                                  Zobacz też: 7 pomysłów na szybkie i zdrowe śniadanie - przepisy Darii Ładochy >>>

                                                                                                  Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                  podziel się:

                                                                                                  Pozostałe wiadomości