Materiał promocyjny

Wegetarianka w ciąży - co jeść?

Czy przejście na wegetarianizm w czasie ciąży to dobry pomysł? Czym można zastąpić mięso? Co powinna jeść wegetarianka, która wkrótce zostanie mamą? Z tymi pytaniami zwróciliśmy się do naszych ekspertów - Moniki Mrozowskiej-Szaciłło i Maciej Szaciłło, którzy przygotowali w kuchni i Dzień Dobry TVN potrawy dla przyszłych mam, które są na diecie wegetariańskiej. Monika podczas obu ciąż nie spożywała mięsa.

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Koktajl z pomarańczy i natki pietruszki

Składniki:

3 pomarańcze

pęczek natki pietruszki (drobno poszatkowany)

Przygotowanie:

Pomarańcze dzielimy na cząstki i miksujemy z poszatkowaną natką w blenderze. Całość musi się dobrze zmiksować na jednolity zielony koktajl.

Korma, czyli duszone warzywa w sosie z orzechów nerkowca

Składniki:

¾ szklanki orzechów nerkowca

3 łyżki oleju ryżowego

2 goździki

4 ziarenka pieprzu

2 strąki zielonego kardamonu

1 czubata łyżeczka pasty imbirowo - czosnkowej

1 zielona ostra papryczka bez pestek

2 szczypty cynamonu

1 marchewka pokrojona w słupki

½ brokułu podzielonego na różyczki

1 szklanka groszku (mrożony lub świeży)

2 średnie białe cebule pokrojone na grube kawałki

2 łyżki rodzynek

1 opakowanie serka typu włoskiego pokrojonego w kostkę (220g)

1 szklanka śmietanki 30 %

sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Orzechy nerkowca zalewamy na 15 minut wrzącą wodą. Odsączamy i miksujemy w blenderze na pastę z ½ szklanki wody. Pasta imbirowo-czosnkowa: 1 część świeżego imbiru i 1 część czosnku miksujemy lub ugniatamy w moździerzu na pastę. Na rozgrzany olej ryżowy wrzucamy goździki, po chwili ziarenka pieprzu i kardamonu. Po około 15 sekundach dodajemy pastę imbirowo – czosnkową i ostrą papryczkę. Całość smażymy przez chwilę i dodajemy cynamon. Do przypraw z olejem dodajemy marchewkę, brokuł, cebulę i rodzynki. Wlewamy 1/4 szklanki wody, przykrywamy i dusimy około10 minut. Odkrywamy, dodajemy serek, pastę z nerkowców i śmietankę. Całość dusimy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy sok z cytryny. Solimy i pieprzymy do smaku.

Pieczone brokuły z jogurtowym sosem tahini

Składniki:

2 brokuły podzielone na różyczki

4 lekko zmiażdżone ząbki czosnku

około1/4 szklanki oliwy z oliwek

sól kamienna

sos:

1 duże opakowanie jogurtu typu greckiego (bez dodatku mleka w proszku)

½ szklanki tahini (masło sezamowe)

2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę

sok z jednej cytryny

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Brokuły polewamy oliwą z oliwek, posypujemy solą kamienną i dodajemy ząbki czosnku. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia do zapiekania. Przykrywamy pokrywką lub papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na około1/2 godziny. Sos: wszystkie składniki miksujemy na jednolity sos. Upieczone brokuły podajemy z sosem.

Prosta zupa warzywna z mlekiem kokosowym i przyprawą curry w proszku

Składniki:

3 łyżki oleju ryżowego

1 poszatkowany por

garść małych pieczarek przekrojonych na pół

1 biała cebula pokrojona na grube kawałki

3 ząbki czosnku drobno poszatkowane

2 czubate łyżki przyprawy curry w proszku

1 łyżka słodkiej papryki

½ łyżeczki ostrej papryki

¾ litra wody

1 puszka mleka kokosowego

1 marchewka pokrojona w cienkie słupki

1/3 brokułu podzielonego na małe różyczki

½ małej cukinii pokrojonej w plasterki

100 g tofu pokrojonego w kostkę i usmażonego w oleju ryżowym na złoty kolor

sok z jednej limonki, lub cytryny

4 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka cukru

kolendra i świeża mięta do przybrania

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na rozgrzanym oleju ryżowym podsmażamy: por, pieczarki, cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy przyprawę curry w proszku, słodką i ostrą paprykę. Całość chwilę prażymy, dodajemy wodę i mleko kokosowe. Do gotującej się zupy dodajemy pozostałe składniki. Po około 5 minutach zdejmujemy z gazu. Posypujemy świeżymi ziołami i podajemy.

Sałatka Majlertów

Składniki:

250 g młodych liści szpinaku

½ szklanki płatków migdałowych

¼ szklanki oliwy z oliwek

1 łyżka miodu

1 ząbek czosnku

sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Szpinak dokładnie myjemy i odsączamy, a najlepiej odwirowujemy ( w specjalnym pojemniku do mycia i odsączania sałaty). Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni na złoty kolor. Oliwę z oliwek mieszamy z miodem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy razem.

Sałatka z awokado i kiełków

Składniki:

1 awokado pokrojone w kostkę

garść kiełków lucerny

garść kiełków słonecznika

pęczek koperku drobno poszatkowany

2 dojrzałe pomidory pokrojone w kostkę

1 łyżka sezamu uprażonego na suchej patelni na złoty kolor

1 łyżka czarnego sezamu

3 łyżki oliwy z oliwek

sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy razem.

Sałatka z kiełków fasolki mung

Składniki:

1 opakowanie kiełków fasolki mung

1 pęczek natki pietruszki grubo poszatkowanej

pęczek rzodkiewek pokrojonych w plasterki

1 marchewka pokrojona w słupki

1 ostra czerwona papryczka bez pestek drobno poszatkowana

opakowanie tofu (180 g) pokrojone w kostkę i usmażone w oleju ryżowym

garść orzeszków ziemnych

dressing:

3-4 łyżki octu jabłkowego

1 łyżeczka świeżego startego imbiru

1 łyżeczka cukru trzcinowego

3 łyżki oleju sezamowego

3 łyżki sosu sojowego

sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą. Polewamy dressingiem: wszystkie składniki mieszamy razem.

Bruschetta z pastą budwigową

Składniki:

150 g twarogu

½ szklanki jogurtu

1/3 szklanki oleju lnianego budwigowego

1 doniczka bazylii lub pęczek szczypiorku

sok z połowy cytryny

sól i pieprz do smaku

czosnek

pomidory

½ łyżeczki oregano

2 łyżki oliwy z oliwek

pieczywo, najlepiej razowe, lub orkiszowe

Przygotowanie:

Twaróg miksujemy z jogurtem, olejem lnianym i poszatkowaną bazylią. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Kromki chleba podpiekamy na suchej patelni, nacieramy czosnkiem. Pomidory kroimy w drobna kosteczkę, mieszamy z oliwą i oregano. Grzanki smarujemy pastą i rozkładamy pokrojone pomidory z oregano.

Deser z serka homogenizowanego z migdałami, siemieniem lnianym, miodem i owocami

Składniki:

1 opakowanie serka homogenizowanego naturalnego

½ szklanki migdałów poszatkowanych i zmielonych w młynku do kawy

1 łyżka zmielonego siemienia lnianego (najlepiej na świeżo, w młynku do kawy)

miód do smaku

owoce jagodowe, truskawki, maliny lub banany

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Podajemy z owocami sezonowymi, lub bananami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości