Wegańska pizza i zdrowe lody

Reni Jusis i jej mała podopieczne przygotowały w kuchni Dzień Dobry TVN wegańską pizzę, zdrowe lody, frytki i naleśniki. Skorztystajecie z ich przepisów!

Pizza gryczana - bezglutenowa (coraz wiecej dzieci jest uczulonych na gluten lub pszenicę, dlatego warto wprowadzić do naszej kuchni mąkę gryczną). Przygotowanie bezglutenowego ciasta jest o dziwo znacznie prostsze od tradycyjnego, ponieważ nie trzeba go wyrabiać, a w smaku przypomina pizzę razową. Dodatki można dopierać według własnego uznania.

Ciasto:

150 g mąki gryczanej BIO

15 g drożdży

1,5 szklanki wody

1 łyżka oliwy z oliwek

odrobina soli

1 łyżeczka cukru brązowego

Dodatki wg upodobań BIO:

sos ze świeżych pomidorów

suszone pomidory

pieczarki

tofu naturalne

cukinia

kukurydza świeża

gruszka

orzechy włoskie

szpinak

cebula czerwona

groszek zielony

Przygotowanie ciasta:

Drożdże wymieszać w ciepłej wodzie z cukrem, odstawić na kilka minut. Mąkę gryczaną w misce wymieszać z solą, dodać wodę z drożdżami olej, wymieszać łyżką ciasto (ręką się nie da, bo to ciasto się bardzo klei). Odstawić ciasto na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią ciasto (pomogłam sobie łopatką silikonową). Spód podpiec 5-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200-220 stopni. Nakładać sos pomidorowy, dodatki i niewielką ilość serka tofu. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200-220 stopni przez około 15 minut.

Naleśniki (bez jajek i mleka) z musem jabłkowym i lodami

Tym razem poeksperymentujemy z mąką z ciecierzycy, gryczaną i kukurydzianą - to również wersja bezglutenowa.

Składniki:

mąka BIO z ciecierzycy lub gryczana (może być reż kukurydziana lub mieszanka wszystkich)

mleko migdałowe lub sojowe

sól

olej sezamowy

Mąkę i wodę mieszamy ze sobą w proporcjach 1:1 (tyle samo mąki i tyle samo wody). Odmierzyć - pomogą nam szklanki: do jednej nasypmy mąki, a do drugiej nalejmy tyle samo wody, ile mąki. Dodajemy wodę i mąkę do miski. Mieszamy ze sobą do złączenia się składników. Ciasto powinno uzyskać gęstość i konsystencje śmietany. Jeżeli jest za rzadkie należy dosypać mąki, a jeżeli za gęste należy dolać wody. Dosypujemy szczyptę soli. Energicznie mieszamy całość. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju. Po nagrzaniu odmierzamy odpowiednią ilość ciasta na patelnię i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być bardzo cienkie.

Dodatki BIO:

mus jabłkowy

1kg słodkich jabłek

opakowanie suszonych fig

cynamon

Miksujemy jabłka z łyżeczką cynamonu i kilkoma figami, które dodadzą słodyczy jabłkom, nie gotujemy.

Lody BIO bez mleka i cukru:

2 kg bananów

1 kg truskawek

Mrozimy pokrojone na plasterki banany i truskawki. Gdy już stwardnieją, miksujemy i nakładamy gałkę lodów na naleśniki. Naleśniki możemy ozdobić pestkami dyni, słonecznika, sezamem, orzechami laskowymi, włoski i rodzynkami.

Ulubione ciasteczka owsiane 9-letniej Magdy:

paczka płatków gryczanych (w sklepach ECO często są; lub owsianych, jak nie będzie)

3-4 banany

orzechy włoskie

orzechy laskowe

rodzynki

Mieszamy składniki i wyrabiamy z nich ciasto. Formujemy z dziećmi ciastka o dowolnych kształtach.

Ciasteczka piecze się w temp 200 C przez 5-7 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości