w kuchni Dzień Dobry TVN Adam Kozanecki przygotował energetyczne koktajle na wzmocnienie organizmu w okresie przesilenia wiosennego, ale nie tylko. Na naszym stole pojawiły się także pyszne placuszki z wiosennym twarożkiem, a także gęsia wątróbka z karmelizowaną gruszką i szałwią.Zielona dawka – koktajle warzywne w 5 minut
1.
Składniki:
Pół obranego zielonego ogórka
1 łodyga selera naciowego
1 zielone jabłko pozbawione pestek
Pół pęczka natki pietruszki
Sok z jednej pomarańczy
100 ml intensywnego naparu z rumianku Herbapol
Opcjonalnie: można dodać łyżeczkę spiruliny w proszku – jest to łatwo przyswajalne przez nasz organizm źródło żelaza
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy w kielichowym blenderze. Jeżeli nie mamy takiego sprzętu, przełóżmy wszystko do wąskiego wysokiego naczynia i zmiksujmy blenderem ręcznym.
2.
Składniki:
1 banan
1 zielone jabłko
Garść świeżego szpinaku
Sok z jednej pomarańczy
100 ml intensywnego naparu z pokrzywy Herbapol
Sok z połówki cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy w kielichowym blenderze. To pożywna szybka propozycja koktajli, które można zabrać ze sobą do pracy.
Razowo-miętowe placuszki z wiosennym twarożkiem z zielonym ogórkiem i cząbrem
Składniki:
300 g twarogu pełnotłustego
Pęczek świeżego koperku
Zielony ogórek
Cebula dymka
Sól
Pieprz
Cukier
Suszony cząber
4 łyżki jogurtu greckiego
Świeża mięta|
4 czubate łyżki mąki żytniej razowej
2 jajka
100 ml mleka
100 ml intensywnego naparu z mięty Herbapol.
Sól
Suszony cząber
Masło klarowane
Przygotowanie:
Wszystkie składniki potrzebne do placuszków miksujemy ze sobą, tak aby uzyskać dość gęste ciasto naleśnikowe. Gdy będzie za rzadkie, dodajmy trochę mąki. Placuszki smażymy z oby dwu stron na maśle klarowanym, do momentu aż będą złociste. Twaróg przekładamy do dużej miski. Ogórka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w drobną kostkę, solimy, na chwilę odstawiamy aby ogórek puścił sok. Dodajemy do twarogu, wraz z posiekanym koperkiem i cebulką. Dodajemy jogurt grecki, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru i suszonym cząbrem, mieszamy. Pastę podajemy z razowymi placuszkami.
Gęsia wątróbka z karmelizowana gruszką i szałwią
Składniki:
300 g gęsiej wątróbki wymoczonej w mleku pozbawionej błonek
Sól
Czarny świeżo mielony pieprz
Liść laurowy
8 szalotek
Świeże liście szałwii
Cukier
gęsi smalec
100 ml intensywnego naparu z szałwii Herbapol.
Masło
Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Osuszoną ręcznikiem papierowym wątróbkę doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni na gęsim smalcu na złoto. Po 5-8 minutach intensywnego smażenia, przykrywamy patelnię pokrywką, zmniejszamy ogień do minimum, lekko dusimy podlewając naparem z szałwii Herbapol. Na drugiej patelni podgrzewamy masło z odrobiną oliwy z oliwek. Wrzucamy przekrojona na pół szalotki, lekko prószymy cukrem, karmelizujemy. Gdy cebulka będzie złota, dodajemy ją do wątróbki, na tej samej patelni smażymy listki szałwii, dosłownie kilkanaście sekund, po czym zdejmujemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Gruszki pozbawione gniazd nasiennych kroimy w ćwiartki, karmelizujemy na patelni po cebuli prósząc odrobiną cukru, ponieważ gruszki same w sobie są bardzo słodkie. Gotową wątróbkę podajemy w towarzystwie złotych szalotek, karmelizowanej gruszki i chrupiących liści szałwii.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"