Warzywne przepisy Kucharskiego

W kuchni Dzień Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował potrawy bazujące na warzywach. Co powiecie na zupę z pora, kukurydzy i krewetek, fasolę z warzywami i ananasem i czosnkową ciecierzycę ze szpinakiem i pomidorami?

Zupa z pora, kukurydzy i krewetek

Składniki:

2 pory

2 marchewki

3 ziemniaki

3 łyżki masła

3 litry wywaru warzywnego

1 mini puszka kukurydzy

200 ml śmietany 30%

1 cytryna

sól i pieprz

300 g surowych krewetek bez pancerzy

100 g wędzonego łososia

pęczek koperku

Sposób przygotowania:

Por pokroić w krążki i podsmażyć na maśle. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną w plasterki marchewkę. Zalać wywarem i gotować aż warzywa będą miękkie. Dodać kukurydzę i śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pogotować przez kilka minut. Dodać krewetki i gotować jeszcze 2-3 minuty. Podawać z wędzonym łososiem i posiekanym koperkiem.

Sałatka z pieczonych ziemniaków z groszkiem

Składniki:

500 g małych ziemniaków do pieczenia

sól i pieprz

oliwa z oliwek

1 wędzona noga z kurczaka

1 pęczek dymki

1 mini puszka groszku

Sos:

200 ml jogurtu naturalnego

2 łyżeczki musztardy dijon

1 łyżka majonezu

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki przekroić na połówki, przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200ºC. Piec aż będą miękkie. Następnie wystudzić.

Mięso z nogi kurczaka obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Dymkę posiekać. Przestudzone ziemniaki włożyć do miski, dodać mięso kurczaka, dymkę i odsączoną puszkę groszku. Delikatnie wymieszać.

Jogurt wymieszać z musztardą i majonezem. Doprawić sola i pieprzem. Sosem polać składniki sałatki w misce i delikatnie wymieszać.

Czosnkowa ciecierzyca ze szpinakiem i pomidorami

Składniki:

3 łyżki oliwy z oliwek

6 ząbków czosnku

2 mini puszki ciecierzycy

1 paczka młodego szpinaku

3 pomidory malinowe

sól i pieprz

kmin rzymski

pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Posiekany czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać liście szpinaku i smażyć przez chwilę. Dodać pokrojone pomidory i smażyć przez 3-4 minuty. Całość przyprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodać odsączoną ciecierzycę. Przyprawić solą, pieprzem i kminem rzymskim. Pod koniec zasypać całość posiekaną natką pietruszki.

Danie jednogarnkowe z fasoli i warzyw z dodatkiem ananasa i duża ilością przypraw między innymi wędzonej papryki

Fasola z warzywami i ananasem

Składniki:

1 cebula

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

0,5 łyżeczki kminu rzymskiego

0,5 łyżeczki wędzonej papryki

0,5 łyżeczki ziaren kolendry

1 papryczka chilli

1 marchewka

1 czerwona papryka

5 plastrów ananasa z puszki

sól i pieprz

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 puszka mini czerwonej fasoli

Ryż

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek posiekać i przesmażyć na oliwę z oliwek. Gdy się zeszklą dodać przyprawy i przesmażyć przez chwilę. Zdjąć z patelni i ponownie nalać oliwy. Podsmażyć pokrojone w kostkę warzywa i ananasa. Pod koniec dodać cebulę z przyprawami. Dodać koncentrat pomidorowy i wodę aby powstał gesty sos. Pod koniec dodać odsączoną fasolę. Doprawić solą i pieprzem.

Podawać z ryżem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości