Materiał promocyjny

Warzywne inspiracje Andrzeja Polana: placki ziemniaczane z groszkiem i pomidory pieczone z cieciorką

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował dania, w których głównymi składnikami były kukurydza, groszek i cieciorka. Na naszym stole pojawiły się: placki ziemniaczane z groszkiem, smażone drożdżowe z kukurydzą, a także pomidory pieczone z cieciorką.

Placki ziemniaczane, jajko sadzone, groszek i chrzanowe jabłko

Składniki:

  • 4 dużych ziemniaków
    • 2-3 plasterki szynki wędzonej
      • jajko
        • natka pietruszki
          • szczypiorek
            • cząber
              • kminek
                • gałka muszkatołowa
                  • sól
                    • pieprz czarny
                      • masło klarowane do smażenia

                        Przygotowanie:

                        Ziemniaki wrzucamy do wody z solą, zagotowujemy i gotujemy kilka minut. Odcedzamy i studzimy. Kiedy ziemniaki nam ostygną, ścieramy je na grubszym oczku. Łączymy starte z jajkiem, pokrojoną w paski szynką, ziołami i przyprawami. Smażymy grubsze placki na maśle klarowanym, pamiętając o zrobieniu w środku zagłębienia. Po usmażeniu z jednej strony przekładamy na drugą. Wybijamy jajko, przykrywamy pokrywką i czekamy aż białko nam w jajku się zetnie.

                        • 2 jabłka polskie
                          • łyżka miód
                            • chrzan korzeń
                              • groszek zielony Bonduelle
                                • koperek
                                  • pieprz
                                    • sól

                                      Przygotowanie:

                                      Jabłka kroimy w kostkę, przesmażamy na miodzie, dodajemy groszek z koperkiem i przyprawami. Wykładamy taką sałatkę na usmażony placek, na wierzch ścieramy korzeń chrzanu.

                                      >>> Zobacz także:

                                      Smażone drożdżowe, szynka, kukurydza i trochę rydza

                                      Składniki:

                                      • 2-3 ziemniaki gotowane
                                        • 500 g mąki
                                          • 150 ml mleka
                                            • 40 g drożdży
                                              • łyżka cukier
                                                • 60 g masła
                                                  • szczypta soli

                                                    Przygotowanie:

                                                    Ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na mniejsze porcje i rozwałkowujemy na cienkie placki. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

                                                    • puszka kukurydzy Bonduelle
                                                      • kilka rydzów
                                                        • 2-3 grubsze plasterki szynki
                                                          • masło klarowane do smażenia
                                                            • natka pietruszki
                                                              • bazylia
                                                                • 2-3 łyżki śmietany 18 proc.
                                                                  • koperek
                                                                    • natka pietruszki

                                                                      Przygotowanie:

                                                                      Szynkę kroimy w drobną kostkę wielkością przypominającą ziarna kukurydzy. Na maśle przesmażamy szynkę, dodajemy rydze, kukurydzę, doprawiamy pieprzem i solą. Na koniec natka. Na usmażony placek wykładamy gulasz rozmaitości i łyżkę śmietany gęstej.

                                                                      Pomidory pieczone, cieciorka, kasza i boczek

                                                                      Składniki:

                                                                      • 10 pomidorów polskich, dojrzałych o równej wielkości
                                                                        • 20 plasterków boczku wędzonego surowego
                                                                          • 1 szkl. pęczaku gotowanego
                                                                            • 2-3 pomidory suszone
                                                                              • puszka cieciorki Bonduelle
                                                                                • cebula
                                                                                  • bazylia
                                                                                    • oregano świeże

                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                      Pomidory wydrążamy i wydrążone owijamy plasterkami boczku. Cebulę przesmażamy na oleju, dodajemy wydrążone środki pomidora. Chwile smażymy i dodajemy kaszę pęczak, cieciorkę, pokrojone pomidory suszone. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy jeszcze ser i świeże zioła. Doprawiamy w razie potrzeby pieprzem i solą. Farszem wypełniamy pomidory i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do momentu aż boczek będzie ładnie przyrumieniony.

                                                                                      Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                      Materiał promocyjny
                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości