Materiał promocyjny

Warzywna kuchnia Józka

Warzywna kuchnia Józka
Warzywna kuchnia Józka
Czym tym razem zaskoczył nas w kuchni Dzień Dobry TVN Joseph Seeletso?

Waniliowe puree ziemniaczane ze skarmelizowanymi cebulkami i suszonymi śliwkami

Składniki:

800 g pokrojonych w kostkę, nieobranych czerwonych ziemniaków

1 laska wanilii (rozkrojona na pół)

1/2 szklanki mleka 1%

2 łyżki masła

3/4 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie:

1. Włóż ziemniaki i czosnek do dużego rondla, zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejsz ogień i gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Odcedź i włóż z powrotem do garnka, żeby odparowały.

2. Dodaj mleko, nasiona wyskrobane z laski wanilii i całe laski. Dodaj masło, sól i pieprz. Utłucz ziemniaki tłuczkiem.

Karmelizowane cebulki ze śliwkami

Składniki:

1 szklanka szalotek

1/2 szklanki wywaru

1/2 szklanki wody

3 łyżki masła niesolonego

1 łyżka białego octu winnego

1 łyżka cukru

50 ml koniaku

1 szklanka suszonych śliwek bez pestek

sól i świeżo zmielony pieprz

2 łyżki drobno pokrojonej pietruszki

Przygotowanie:

1. Zagotuj w dużym garnku wodę. Zanurz w niej cebulę na 30 sekund. Odcedź na durszlaku i zahartuj zimną wodą z kranu. Obierz z cienkiej skórki i osusz.

2. W dużej, głębokiej patelni wymieszaj wywar z wodą, masłem, octem i cukrem. Przykryj i doprowadź do wrzenia. Dodaj cebulę, przykryj i gotuj na małym ogniu 15 minut. Odkryj i gotuj kolejne 30 minut, mieszając od czasu do czasu (w razie potrzeby dodaj wody).

3. Dodaj koniak i śliwki do cebuli, podgrzej, dopraw i przełóż do miski. Na patelnię dodaj 2 łyżki wody i zeskrob wszelkie skarmelizowane kawałki przyklejone do dna i boków. Polej powstałym sosem cebuli i podaj z ziemniakami. Udekoruj pietruszką.

Uwaga: cebulki ze śliwkami można zrobić wcześniej i przed podaniem podgrzać w piekarniku rozgrzanym do 180 st. (dodając kilka łyżek wody, jeśli jest to konieczne).

Zupa z pieczonych kalafiorów

Składniki:

1,5 kilograma różyczek kalafiora

2 łyżki oliwy z oliwek

1 1/2 łyżeczki mielonego świeżego tymianku

1 łyżeczka soli

olej

1 litr wywaru

1 3/4 szklanki mleka 2%

pieprz

100 g rodzynek namoczonych w wodzie

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 400°. Różyczki kalafiora wymieszaj z olejem w dużej misce. Dodaj sól i tymianek, wymieszaj. Ułóż na blaszce do pieczenia wstaw do piekarnika na godzinę. Po 30 minutach wymieszaj. Kiedy kalafior będzie miękki, przełóż go do robota kuchennego i zmiksuj z 500 ml bulionu i mlekiem. Przelej zmiksowaną miksturę do garnka, dodaj resztę bulionu i dopraw pieprzem. Gotuj na średnim ogniu. Podawaj z rodzynkami i jajkiem w koszulce.

Jak przygotować jajka w koszulce?

W głębokiej patelni zagotuj wodę. Zmniejsz ogień, żeby woda ledwo się gotowała. Delikatnie wbijaj jajka na wodę (trzymając je bardzo blisko powierzchni wody!). Gotuj 4-5 minut i wyłów delikatnie łyżką cedzakową. Podawaj od razu albo, jeśli przygotowujesz je wcześniej, zanurz w zimnej wodzie, przykryj i trzymaj w chłodzie do 2 dni. Aby podgrzać zanurz jajka w gorącej wodzie na 5-10 minut.

Sałatka z kukurydzy i fasoli

Składniki:

4 ugotowane kolby kukurydzy

200 g zielonych szparagów zblanszowanych w osolonej wodzie

1 awokado (bez pestki i skórki)

3 łyżki posiekanej kolendry

6 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżeczki tabasco

1 łyżeczki posiekanych migdałów uprażonych na patelni

1 łyżka białego octu winnego

sól

Przygotowanie:

W małej misce wymieszaj ocet, oliwę, sól, migdały, sos. W średniej misce wymieszaj szparagi, ziarna kukurydzy ścięte z kolby i awokado pokrojone w kostkę. Polej sosem.

Przepis autorstwa Josepha Seeletso.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości