Warzywa na działce. Które zasadzić w maju?

Dzień Dobry TVN
Maj to najlepszy miesiąc na założenie warzywnika, bo dopiero kiedy nasiona trafiają do rozgrzanej ziemi mamy gwarancję, że coś z nich wyrośnie. Jak stworzyć urozmaiconą rabatkę na niewielkiej przestrzeni? Kilku porad udzielił ogrodnik Łukasz Skop.

Przy zakładaniu warzywnika bardzo ważną rolę pełni planowanie. Aby zmieścić jak najwięcej warzyw, warto skorzystać z metody naszego eksperta, czyli stworzyć warzywnik metr na metr.

Jak stworzyć warzywnik na działce?

Na ciepłolubne warzywa musimy jeszcze poczekać, ale rosną już lubczyk, rabarbar i jarmuż podporowy.

– W maju można już zasadzić do ziemi te wszystkie warzywa, które bardzo nie lubią mrozów – zapewnia Łukasz Skop, prowadzący cykl "Co z tego wyrośnie". Jego pierwsze sadzonki to różne odmiany papryczek chili, które stworzą kolorową rabatę.

A ponieważ wiosna w tym roku nie rozpieszcza nas słońcem i światła jest naprawdę mało, sadzonki, które trzymaliśmy w domach, prawdopodobnie „wybiegły”. To znaczy, że wyrosły bardzo długie, ale są dość słabe i wątłe. Papryczki, które przygotował ogrodnik, postanawia posadzić w związku z tym nieco głębiej, by lepiej się zakorzeniły. Pierwsze owoce wydarzą w lipcu/sierpniu i będą dojrzewać od września.

Jak przetransportować sadzonki?

- Jeśli przenosimy rośliny bez ziemi, najlepiej zamknąć je w szczelnych pojemnikach , w których nie stracą wilgoci i korzenie im nie obeschną – wyjaśnia specjalista. On sam zawinął sadzonki w zwilżony wodą ręcznik kuchenny.

Warzywniak metr na metr

Łukasz Skop postanowił założyć specjalny rodzaj warzywniaka, który nazywa się warzywnik metr na metr.

– Tę niewielką rabatkę podzielę na dziewięć równych części, wykorzystując brzozowe gałązki i sznurek. W każdym z poletek posadzę inne warzywo liściaste. Po to, by przez cały rok mieć świeżą dostawę pysznych sałatkowych warzyw – tłumaczy ogrodnik.

  • W pierwszym poletku wysiewa sałatę liściową, ponieważ będzie zbierana na bieżąco – nie można dopuścić do tego, by wyrosła wysoka, ponieważ wtedy jest gorzka.
    • Drugie poletko zajmie rukola, której listki można będzie zbierać przez 2-3 miesiące.
      • W trzecim poletku znajdzie się burak czerwony, z którego liście, czyli botwinka, zostaną przeznaczone na chłodnik.
        • Czwarte poletko jest przeznaczone na marchewkę. Warto pamiętać, że można jeść nie tylko jej korzenie, ale też liście, np. dodawać je do sałatek.
          • Na piątym miejscu ekspert wysiewa koper, który jest najwyższy z wszystkich roślin w warzywniku i będzie dobrze prezentował się na środku rabatki.
            • Do szóstego poletka trafia sałata o czerwonych liściach, która ubarwi letnie sałatki.
              • W siódmym wyrośnie cykoria liściowa, której czerwone liście także będą dodawane do sałatek.
                • W ósmym poletku zaplanowano łobodę ogrodową
                  • W ostatnim znajdzie się pietruszka o kędzierzawych liściach, która będzie mogła zostać na rabatce aż do przyszłego roku.

                    - Warzywa liściaste, które zasiałem na tej rabatce, wykiełkują w ciągu kilku dni i pierwsze listki będę mógł zbierać już za trzy tygodnie – przewiduje autor cyklu "Co z tego wyrośnie".

                    Jakie nietypowe warzywa można wysiewać na działce?

                    Kolejna propozycja to dynia, która jest jadalna, i ozdobna. Ona doskonale nadaje się do faszerowania i zapiekania.

                    Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl

                    Zobacz także:

                    Szczypiorek, koperek i natka pietruszki. Te rośliny w kilka dni wyrosną na twoim parapecie czy balkonie

                    Ruciane-Nida – atrakcje turystyczne miasta nad jeziorem Nidzkim i okolic

                    Majowa kuchnia Andrzeja Polana. Oto przepisy na botwinkę ze szczawiem, "zapieksę z dziadoską jajecznicą" i roladę z indyka

                    Autor: Magdalena Zamkutowicz

                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości