Warzywa konserwowe z puszki i słoika. Czy warto je jeść?

Podobno warzywa konserwowe pod względem wartości odżywczej ustępują swoim świeżym odpowiednikom. Czy to prawda? Zapytaliśmy o to gościa Dzień Dobry TVN dietetyk kliniczną Milenę Nosek.

Czy warzywa z puszki i słoika mają wartości odżywcze?

Warzywa konserwowe są poddawane działaniu wysokiej temperatury, która niszczy cenne witaminy i składniki mineralne. Co więcej, zanurzenie warzywa w zalewie sprawia, że składniki mineralne oraz witaminy rozpuszczalne w wodzie migrują do zalewy. Największe straty dotyczą witaminy C oraz witamin z grupy B. Jeśli dodatkowo, pomyślimy o długim przechowywaniu takich produktów, a mają one zazwyczaj długi termin przydatności, straty są większe.

Jak odróżnić lepsze warzywa konserwowe od gorszych? Czego unikać?

Należy unikać przede wszystkim wszelkich stabilizatorów, aromatów, zagęszczaczy i innych składników z listy "E". W takim produkcie powinien być tylko surowiec, woda oraz sól.

Lepiej kupować produkt w szklanym słoiku, będzie on bezpieczniejszy niż np. bisfenol A zawarty w puszce - związek chemiczny używany m.in. do produkcji tworzyw sztucznych oraz specjalistycznych żywic. Substancja taka ma negatywny wpływ na zdrowie człowieka, zwiększa między innymi ryzyko poronień, chorób układu krążenia i nowotworów.

Zobacz także:

Jak groźna dla naszego zdrowia może być pleśń?

Kiedy żywność eko jest naprawdę eko?

Czy są warzywa, które znoszą obróbkę lepiej od innych?

Obróbkę najlepiej znoszą rośliny strączkowe: fasola, soczewica, groszek. Zawsze jednak trzeba przepłukać je kilkakrotnie z zalewy pod bieżącą wodą. Ponadto lepiej wykorzystać je jako jeden ze składników potrawy, niż bazę do warzywnych kompozycji.

Co jeszcze warto wiedzieć o tego typu produktach?

Warzywa konserwowe można stosować w diecie, jednak tylko jako sporadyczny dodatek, nie jako bazę. To samo dotyczy oliwek, kaparów, czy suszonych pomidorów - z uwagi na to, że dostępne są w Polsce głównie w słoikach, lepiej ograniczyć się do ich okazjonalnego spożycia. Zdecydowanie korzystniej jest używać sezonowych i świeżych produktów.

Najlepiej przyrządzić warzywa konserwowe samemu w domu, używając do tego odpowiedniej marynaty (woda, ocet, cukier, sól, przyprawy) i szklanych słoików.

Konserwuje się także owoce - tutaj wartości przedstawiają się podobnie - duże straty, zmiana smaku, dodatkowo słodka zalewa - nic wartościowego.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości