Warzywa i sery, czyli alternatywa dla tradycyjnych dań z grilla

Majówkowe grillowanie w ogródku
Sezon grillowy rozpoczęty. Znudziły ci się najpopularniejsze kiełbaski i karkówki z rusztu? Z pomocą przychodzi Sebastian Olma, który proponuje ciekawe dania z warzyw i serów.

Zielone burgery z ketchupem paprykowym, warzywami i sałatami

Składniki:

Ketchup paprykowy

  • 3 czerwone papryki
    • 4 ząbki czosnku
      • 2 czerwone cebule
        • 1 kg pomidorów
          • 100 ml czerwonego octu winnego
            • 200 g cukru
              • 1 pęczek świeżej kolendry
                • 3 cytryny
                  • 1 łyżeczka chili w proszku

                    Przygotowanie:

                    Paprykę, czosnek i czerwoną cebulę pokroić na mniejsze kawałki, przesmażyć na oleju na złoty kolor dodając następnie posiekane pomidory, czerwony ocet winny i cukier. Zmniejszyć ogień i dusić całość tak długo, aby cały płyn odparował i masa miała konsystencję ketchupu. Na koniec dodać posiekaną kolendrę, startą skórkę z cytryn i chili w proszku.

                    Zielony burger

                    • 1 bagietka pszenna
                      • 250 ml mleka
                        • 200 g ciecierzycy z puszki
                          • 5 zielonych cukinii
                            • 3 białe cebule
                              • 3 jajka
                                • 100 g mąki pszennej
                                  • 1 pęczek natki pietruszki
                                    • 1 pęczek dymki
                                      • 1 pęczek koperku
                                        • 1 młoda sałata rzymska
                                          • 2 czerwone cebule
                                            • 5 bułek do burgerów

                                              Przygotowanie:

                                              Bagietkę namoczyć w mleku, a gdy będzie miękka odcisnąć i zmielić na grubych oczkach razem z ugotowaną ciecierzycą. Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć na oleju dodając posiekaną białą cebulę i czosnek. Do cukinii dodać zmieloną z ciecierzycą bagietkę, jajka, mąkę i posiekane świeże zioła. Masę wymieszać i wyrobić na „burgery” z gramaturą około 150 g sztuka. Po wyrobieniu odstawić na około 2 godziny do lodówki, aby masa stężała. Przygotowane burgery polać delikatnie olejem i smażyć z każdej strony na grillu. Bułkę przekroić na 2 części, nałożyć ketchup paprykowy, liść sałaty rzymskiej, czerwoną cebulę i burgera.

                                              Szaszłyki z warzywami, serem Halloumi i dressingiem sezamowym

                                              Składniki:

                                              Dressing sezamowy:

                                              • 1 limonka
                                                • 1 łyżka oliwy z oliwek
                                                  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
                                                    • 1 łyżka sezamu
                                                      • 1 papryczka chili
                                                        • 2 łyżki oleju sezamowego
                                                          • 1 łyżka cukru brązowego
                                                            • 3 łyżki sosu sojowego
                                                              • 50 g dymki
                                                                • 1 łyżka startego korzenia imbiru
                                                                  • 2 ząbki czosnku
                                                                    • sól
                                                                      • pieprz

                                                                        Przygotowanie:

                                                                        Wszystkie składniki umieścić w robocie kuchennym, zmiksować, przelać do naczynia i doprawić do smaku solą i pieprzem.

                                                                        Szaszłyki:

                                                                        • 1 żółta papryka
                                                                          • 1 zielona papryka
                                                                            • 1 czerwona papryka
                                                                              • 1 bakłażan
                                                                                • 1 czerwona cebula
                                                                                  • 1 biała cebula
                                                                                    • 1 zielona cukinia
                                                                                      • 1 żółta cukinia
                                                                                        • 2 bataty
                                                                                          • 200 g sera Halloumi
                                                                                            • 1 łyżka soli
                                                                                              • 1 łyżka pieprzu młotkowanego
                                                                                                • 100 g pieczarek
                                                                                                  • 200 g zielonych szparagów

                                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                                    Papryki, bakłażana, cebule, cukinie, bataty i Halloumi pokroić na kawałki o wielkości około 2 cm. Doprawić solą i młotkowanym pieprzem. Nabijać na wykałaczkę na przemian warzywa razem z serem, a na końcówki nabić małe pieczarki. Szaszłyki grillować z każdej strony na mniejszym ogniu, aż staną się miękkie. Warzywa zdjąć z grilla i polać dressingiem. Szaszłyki podawać z grillowanymi szparagami.

                                                                                                    Papryka grillowana z serem pleśniowym, gruszką i orzechami pekan

                                                                                                    Składniki:

                                                                                                    • 2 papryki żółte
                                                                                                      • 2 papryki zielone
                                                                                                        • 2 papryki czerwone
                                                                                                          • 5 gruszek
                                                                                                            • 200 g sera pleśniowego
                                                                                                              • 50 g orzechów pekan
                                                                                                                • 50 ml oliwy z oliwek
                                                                                                                  • 1 łyżeczka soli
                                                                                                                    • 200 g mixu świeżych sałat
                                                                                                                      • 100 g świeżych owoców
                                                                                                                        • oliwa z oliwek do sałaty

                                                                                                                          Przygotowanie:

                                                                                                                          Papryki przekroić na pół, do środka nałożyć obrane i pokrojone w kawałki gruszki, ser pleśniowy oraz orzechy pekan. Na koniec papryki polać oliwą z oliwek i posypać solą. Grillować na otwartym ogniu przez około 10 minut, następnie zamknąć, aby ser mógł się rozpuścić. Grillowane papryki podawać ze świeżymi sałatami, owocami i oliwą z oliwek.

                                                                                                                          Sebastian Olma

                                                                                                                          Zobacz też:

                                                                                                                          Sezon na szparagi. Sprawdź przepisy Szymona Czerwińskiego

                                                                                                                          Wiosenne dania, czyli nowalijki według Sebastiana Olmy

                                                                                                                          Żeberka, karkówka i dorada aż palce lizać! Sebastian Olma zaprasza na grilla

                                                                                                                          Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                                                                          Autor: Jola Marat

                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                          Pozostałe wiadomości