Materiał promocyjny

Warzywa i owoce w towarzystwie jogurtowego dressingu. Pomysły Andrzeja Polana

Lubisz warzywno-owocowe lekkie potrawy? Przygotuj je w połączeniu z jogurtem lub śmietaną. Skorzystaj z pomysłów Andrzeja Polana na jogurtowe dressingi.

Zimna marchewkowa z jogurtem chrzanowym, smażonym jabłkiem i kiwi

Składniki:

  • 2 pęczki marchew młoda
    • 1 mała cebulka
      • 1 łyżka masło klarowane
        • 1 łyżka miód
          • 330 g jogurt naturalny Zott
            • chrzan śmietankowy lub zwykły
              • 4 szt. kiwi
                • 2 szt. jabłek
                  • ½ szkl mąki
                    • ½ szkl mleka
                      • 2-3 łyżki wody
                        • szczypta soli
                          • rukiew wodna

                            Przygotowanie:

                            Jabłka kroimy w plastry, przygotowujemy ciasto naleśnikowe, jabłka obtaczamy w mace, cieście i smażymy na złoty kolor. Odkładamy na ręcznik papierowy, pozbawiamy je nadmiaru tłuszczu. Marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przesmażamy na maśle i miodzie, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Kiedy tylko będzie miękka, studzimy i miksujemy z jogurtem naturalnym. Doprawiamy solą, pieprzem jeżeli będzie taka potrzeba. 2-3 łyżki jogurtu mieszamy z chrzanem. Zimną marchewkową wylewamy na talerz, na wierzch kładziemy jabłko w cieście naleśnikowym, łyżkę jogurtu chrzanowego, posypujemy pokrojonym w kostkę kiwi. Na koniec kilka gałązek rukwi (może być ale nie musi).

                            Cukinia z pieca na chrupiąco z jogurtowym sosem i bazylią

                            Składniki:

                            • 3-4 średniej wielkości cukinie
                              • 3-4 łyżki bułki tartej
                                • 3 łyżki sera dojrzewającego
                                  • 3 szt jajka
                                    • 180 g jogurtu naturalnego Zott
                                      • 4 szt pomidorów polskich malinowych
                                        • ocet jabłkowy do smaku
                                          • świeża bazylia
                                            • oregano, pieprz czarny, sól

                                              Przygotowanie:

                                              Cukinię kroimy niczym duże frytki. W misce mieszamy bułkę tartą, ser dojrzewający, oregano, sól, pieprz. Jajka roztrzepujemy widelcem, pokrojoną cukinię obtaczamy w jajku, naszej mieszance do panierowania. Tak przygotowane układamy na pergaminie na blaszce i wstawiamy do piekarnika, temperatura 220 stopni, czas około 20 minut, tylko proponuję sprawdzać cukinię w piecu, czas zależy od jej wielkości. Jogurt łączymy z posiekaną bazylią, dodajemy też pokrojone w drobną kostkę pomidory. Jeszcze odrobina octu jabłkowego, soli i czarnego pieprzu.

                                              Arbuz, jogurt i miód zestaw cud

                                              Składniki:

                                              • kilka plastrów arbuza
                                                • 180 g jogurtu naturalnego Zott
                                                  • 100 g sera bundz
                                                    • syrop z pędów sosny
                                                      • 100 g orzechów laskowych
                                                        • 2-3 łyżki miodu
                                                          • świeży rozmaryn

                                                            Przygotowanie:

                                                            Arbuza kroimy w plastry lub dużą kostkę, obowiązkowo schładzamy. Jogurt naturalny łączymy z syropem z pędów sosny. Na miodzie przesmażamy orzechy. Na arbuza wylewamy jogurt sosnowy, posypujemy bundzem, polewamy orzechami w miodzie. Na wierzchu układamy gałązki rozmarynu. Czarny pieprz jak ktoś lubi ale wskazany.

                                                            Zupełnie inaczej podane ciasto drożdżowe z owocami

                                                            Składniki:

                                                            • 1 foremka ciasta drożdżowego
                                                              • 330 g śmietany 18% Zott
                                                                • 2 łyżki cukru pudru
                                                                  • Skórka i sok z cytryny
                                                                    • 200 g masła
                                                                      • 150 ml mleka
                                                                        • 150 g cukru
                                                                          • 300 g truskawek
                                                                            • 100 g jeżyn
                                                                              • 2 brzoskwinie
                                                                                • 100g borówki amerykańskiej

                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                  Ciasto drożdżowe najlepiej przygotowane przez nas wcześniej, ewentualnie zakupione w dobrej cukierni kroimy w kawałki. Masło rozpuszczamy i łączymy z mlekiem. Kawałki ciasta smarujemy lub namaczamy w maśle z mlekiem i wykładamy nim tortownicę zarówno boki jak i też dno. Owoce wrzucamy na patelnię i przesmażamy, dodajemy cukier. Mieszamy i odstawiamy. Owoce wykładamy na ciasto w tortownicy, wierzch przykrywamy pozostałymi kawałkami. Tak przygotowane wstawiamy

                                                                                  Autor: Jola Marat

                                                                                  Źródło: Andrzej Polan

                                                                                  Materiał promocyjny
                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości