Warzywa i owoce. Pyszna kuchnia mistrza Polana

Dzień Dobry TVN to, jak mówi Anna Kalczyńska, jedyny program, w którym zaglądamy ludziom do lodówek. W naszej lodówce, w kuchni Dzień Dobry TVN, ambasadorzy akcji 5 porcji zdrowia: Andrzej Polan i Katarzyna Glinka znaleźli mnóstwo owoców i warzyw. Czy wiecie, ile owoców i warzyw powinniśmy jeść każdego dnia? Skorzystajcie z naszych przepisów na: omlet biszkoptowy "do góry nogami" z jabłkami, brokuły smażone na patelni z orzechami, masłem i miodem oraz pieczony filet z indyka w warzywach z sałatą rzymską. Smacznego!

Omlet biszkoptowy "do góry nogami" z jabłkami

Składnik:

6 jaj

2 łyżki cukru

cukier wanilinowy

3 łyżki mąki

szczypta soli

masło do smażenia

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. W trakcie ubijania dodajemy cukier, ubijamy nadal i pod koniec dodajemy żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy.

6 jabłek szara reneta

1 łyżka masła

3 łyżki cukru

przyprawa do piernika

Przygotowanie:

Cukier rozpuszczamy do karmelu, dodajemy masło, przyprawę do piernika i jabłka, wszystko dokładnie mieszamy i na wierzch wylewamy ciasto omletowe. Wstawiamy do piekarnika do momentu, aż jajka się zetną. Temp .180 stopni czas około 10-15 minut.

Brokuły smażone na patelni z orzechami, masłem i miodem

Składniki:

3 brokuły świeże

1 cebula czerwona

50 g masło klarowane

100 g orzechów włoskich

2 jabłka szara reneta

100 g rodzynków

1 łyżka octu winnego

pieprz, sól

koperek

300 g sera mozzarella

Przygotowanie:

Pieczony filet z indyka w warzywach z sałatą rzymską

Składniki:

1 pierś z indyka

1 pęczek marchwi

pietruszka korzeń - 4szt

seler - 1szt

por - 1 szt

500 g brukselki brukselki

4 gruszki

sałata rzymska baby - 4szt

lubczyk, szałwia, cytryna

Przygotowanie:

Pierś indyka dokładnie posypujemy solą i czarnym pieprzem. Obsmażamy z każdej strony na złoty kolor, zdejmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu przesmażamy warzywa i kawałki gruszki. Dodajemy cząstki cytryn oraz zioła. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy mięso indyka i wstawiamy do pieczenia w temp. 160 stopni na około 1 godzinę. Podajemy z sałatą rzymską skropioną sokiem z cytryny lub chwilę przesmażoną na patelni w cząstkach.

Więcej na: www.5porcjizdrowia.tvn.pl

Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości