Wiadomość
Przepisy kulinarne

Warzywa i owoce. Pyszna kuchnia mistrza Polana

Dzień Dobry TVN to, jak mówi Anna Kalczyńska, jedyny program, w którym zaglądamy ludziom do lodówek. W naszej lodówce, w kuchni Dzień Dobry TVN, ambasadorzy akcji 5 porcji zdrowia: Andrzej Polan i Katarzyna Glinka znaleźli mnóstwo owoców i warzyw. Czy wiecie, ile owoców i warzyw powinniśmy jeść każdego dnia? Skorzystajcie z naszych przepisów na: omlet biszkoptowy "do góry nogami" z jabłkami, brokuły smażone na patelni z orzechami, masłem i miodem oraz pieczony filet z indyka w warzywach z sałatą rzymską. Smacznego!

Omlet biszkoptowy "do góry nogami" z jabłkami
Składnik:
6 jaj
2 łyżki cukru
cukier wanilinowy
3 łyżki mąki
szczypta soli
masło do smażenia

Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. W trakcie ubijania dodajemy cukier, ubijamy nadal i pod koniec dodajemy żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy.

6 jabłek szara reneta
1 łyżka masła
3 łyżki cukru
przyprawa do piernika

Przygotowanie:
Cukier rozpuszczamy do karmelu, dodajemy masło, przyprawę do piernika i jabłka, wszystko dokładnie mieszamy i na wierzch wylewamy ciasto omletowe. Wstawiamy do piekarnika do momentu, aż jajka się zetną. Temp .180 stopni czas około 10-15 minut.

Brokuły smażone na patelni z orzechami, masłem i miodem
Składniki:
3 brokuły świeże
1 cebula czerwona
50 g masło klarowane
100 g orzechów włoskich       
2 jabłka szara reneta   
100 g rodzynków
1 łyżka octu winnego
pieprz, sól
koperek
300 g sera mozzarella

Przygotowanie:
Brokuły dzielimy na różyczki, pozostawiając dłuższe łodyżki. Łodyżki obieramy z zewnętrznej skóry. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy brokuły, smażymy nie często mieszając. Kiedy brokuł będzie al, dente dodajemy orzechy, rodzynki, pokrojone na cząstki jabłka , następnie dodajemy miód i na koniec skrapiamy octem winnym. Do gotowych brokułów dodajemy posiekany koperek. Danie posypujemy serem.

Pieczony filet z indyka w warzywach z sałatą rzymską
Składniki:
1 pierś z indyka    
1 pęczek marchwi
pietruszka korzeń - 4szt
seler - 1szt
por - 1 szt                          
500 g brukselki brukselki  
4 gruszki
sałata rzymska baby - 4szt
lubczyk, szałwia, cytryna

Przygotowanie:
Pierś indyka dokładnie posypujemy solą i czarnym pieprzem. Obsmażamy z każdej strony na złoty kolor, zdejmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu przesmażamy warzywa i kawałki gruszki. Dodajemy cząstki cytryn oraz zioła. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy mięso indyka i wstawiamy do pieczenia w temp. 160 stopni na około 1 godzinę. Podajemy z sałatą rzymską skropioną sokiem z cytryny lub chwilę przesmażoną na patelni w cząstkach.

Więcej na: www.5porcjizdrowia.tvn.pl

Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
80
9