Owoce, warzywa i soki powinny być nieodłącznym elementem zbilansowanej diety każdego z nas.

 

Specjaliści ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zalecają, by codziennie spożywać minimum 400 gram owoców i warzyw, podzielonych na 5 porcji. Jedną z porcji może również stanowić sok owocowy lub warzywny. Soki bogate są w te same prozdrowotne składniki, co owoce i warzywa. Dostarczają substancje przeciwutleniające i wzbogacają dietę w niezbędne substancje odżywcze, takie jak: witaminy, minerały, mikro - oraz makroelementy i inne składniki. Poza tym soki to doskonałe i wygodne rozwiązanie dla wszystkich, którzy przez cały rok chcą cieszyć się urozmaiconą i zdrową dietą.

Warto przypomnieć, że soki i nektary wzbogacają organizm człowieka w takie niezbędne substancje odżywcze jak:

prowitamina A, która odpowiada za prawidłowy rozwój i funkcjonowanie skóry, wzroku i błon śluzowych. Bogatym źródłem prowitaminy A, czyli beta-karotenu są soki i nektary marchwiowe i marchwiowo – owocowe. Jedna szklanka (200 ml) pokrywa średnie dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę

witamina PP (niacyna) - pomaga regulować metabolizm organizmu, wspomaga funkcjonowanie systemu nerwowego, błon śluzowych oraz pozytywnie wpływa na skórę. Znajdziemy ją m.in. w soku pomarańczowym

witamina C – pomaga utrzymać prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego po i w trakcie intensywnego wysiłku fizycznego, np. w czasie uprawiania sportu. Odpowiada za wytwarzanie kolagenu i prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych oraz białek potrzebnych do budowy kości i chrząstek. Dodatkowo wzmacnia odporność organizmu. Jej dobrym źródłem jest sok pomarańczowy czy nektar z czarnych porzeczek. Dwie szklanki (po 200 ml) soku pomarańczowego lub nektaru z czarnych porzeczek pokrywają dzienne średnie zapotrzebowanie na witaminę C

witamina E - zapobiega uszkodzeniom komórek w organizmie przez procesy utleniania, co może spowalniać proces starzenia oraz chronić przed rozwojem miażdżycy

potas - wpływa na prawidłowe ciśnienie krwi, pracę mięśni oraz systemu nerwowego. Jedna szklanka soku pomidorowego dostarcza średnio 500 mg tego cennego pierwiastka, co zaspokaja średnio 25% dziennego zapotrzebowania

błonnik - reguluje pracę układu pokarmowego, poprawia perystaltykę jelit
i zapobiega zaparciom. Można go znaleźć w sokach i nektarach, które zawierają miąższ owocowy oraz w tych naturalnie mętnych lub przecierowych

pektyna - reguluje wahania poziomu glukozy we krwi oraz wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu w organizmie. Mętny sok z jabłek jest doskonałym źródłem pektyn. Pektyny występują również w morelach, czarnych porzeczkach i czereśniach

kwas foliowy (foliany) – to składnik, którego nasz organizm nie potrafi wytwarzać, dlatego musi być on dostarczony z pożywienia. Jest on niezbędny do prawidłowej syntezy aminokwasów, produkcji krwi w organizmie, funkcjonowania systemu immunologicznego. Jest potrzebny w procesie wzrostu i rozmnażania komórek organizmu człowieka. Pomaga także w prawidłowym rozwoju płodu w czasie ciąży. Foliany występują w soku pomarańczowym i malinowym. Dużo kwasu foliowego zawierają ponadto korzeń oraz liście pietruszki.

Szklanka (200 ml), butelka lub kartonik 100 % soku to zatem doskonały pomysł na początek każdego dnia. Jedną z porcji warzyw lub owoców może być sok. Możemy mieć pewność, że pijemy zdrowy i pełnowartościowy produkt. Soki nie zawierają przecież żadnych sztucznych barwników, aromatów czy konserwantów. Ich smak i barwa wynikają z naturalnych właściwości warzyw i owoców.

Najważniejsze to zmienić nawyki żywieniowe, stosować się do zaleceń i starać się spożywać 5 porcji owoców, warzyw lub soku. Zdrowa, pełnowartościowa i zbilansowana dieta z pewnością zaowocuje zwiększeniem naszej odporności oraz zyskaniem dużej dawki energii i witalności na co dzień.

Więcej na: 5porcjizdrowia.tvn.pl

Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Źródło: www.kups.org.pl |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
51
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0