Materiał promocyjny

Warkocz z pastą w nowoczesnym wydaniu

W ramach akcji Zboże smakuje i inspiruje blogerka kulinarna Marta Dymek przygotowała pyszne dania z zimowych warzyw: kaszotto z dyni, świderki z pesto z jarmużu z pieczonymi burakami, warkocz z pastą z pieczonym czosnkiem oraz granolę jabłkową.

Kaszotto z dyni

Składniki:

2 szklanki suchej kaszy jęczmiennej grubej, dokładnie wypłukanej w zimnej wodzie

3 szklanki purée z dyni

1 l bulionu warzywnego

1 cebula

2 ząbki czosnek

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki ostrej papryki

1/2 łyżeczki papryki wędzonej + do posypania

1/4 łyżeczki świeżo startej gałki

świeże oregano lub pietruszka

kilka łyżek oleju z pestek winogron

sól

czarny pieprz

Przygotowanie:

Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do garnka razem z papryką wędzoną i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, następnie dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy jeszcze minutę razem. Na sam koniec dodajemy kaszę i dokładnie mieszamy, wlewamy połowę bulionu i delikatnie mieszamy.

Gotujemy przez ok. 15-20 min. na małym ogniu, co jakiś czas dolewając pozostały bulion. Kiedy kasza wchłonie całość i będzie miękka, dodajemy dynię i bardzo delikatnie mieszamy ją z kaszą. Doprawiamy papryką słodką, ostrą, gałką oraz solą do smaku. Podajemy posypane wędzoną papryką i świeżymi ziołami.

Purée z dyni: dynię kroimy na pół, następnie kładziemy na blasze piekarnika skórą do dołu i pieczemy w skorupie w 200 st. C przez ok. godzinę lub do czasu, aż dynia będzie miękka. Następnie usuwamy pestki, a potem wydłubujemy łyżką miąższ z dyni i miksujemy go blenderem na gładkie purée. Można zużyć od razu, a można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku i wykorzystać na przykład do koktajlu z dynią lub do dyniowych placuszków.

Świderki z pesto z jarmużu z pieczonymi burakami

Składniki:

250 g makaronu świderki

4 małe buraczki

sól

czarny pieprz

oliwa z oliwek

Pesto:

1 pęczek jarmużu / 1 czubata szklanka pociętego na paski jarmużu

1/4 szklanki nerkowców

1/4 szklanki oleju roślinnego,

skórka otarta z 1/2 cytryny

1/4 łyżeczki płatków chili

sól

czarny pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C. Buraczki szorujemy, owijamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 45 min. do czasu, aż będą miękkie.

W międzyczasie przygotowujemy pesto. Jarmuż bardzo dokładnie myjemy i osuszamy. Tniemy na drobne paski i w blenderze lub moździerzu ucieramy ze wszystkimi składnikami oprócz oleju. Bardzo ważne jest, aby jarmuż wcześniej pociąć i jak najkrócej rozdrabniać go blenderem – wtedy pesto jest bardziej aromatyczne.

Do grudkowatej pasty powoli wlewamy olej do momentu, aż pesto nabierze odpowiedniej konsystencji. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem.

W osolonej wodzie gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, następnie przelewamy go zimną wodą i dokładnie mieszamy. Tak zahartowany makaron wkładamy znowu do garnka, w którym się gotował i dodajemy pesto. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy na niedużym ogniu.

Upieczone buraczki wyjmujemy z piekarnika, rozwijamy z folii, obieramy i kroimy w kostkę. Gorący makaron wykładamy na talerze, na każdą porcję nakładając upieczone buraczki. Przed podaniem oprószamy solą, czarnym pieprzem i skrapiamy dobrą oliwą.

Warkocz z pastą z pieczonym czosnkiem

Składniki:

Ciasto:

200 g mąki pszennej

50 g mąki pełne ziarno 3 zboża

1/2 szklanki ciepłej wody

2 łyżki oliwy

2-3 łyżki mleka roślinnego lub zwykłego

dwie łyżeczki suchych drożdży

1/2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

Pasta:

1 puszka białej fasoli lub 1/2 szklanki suchej fasoli namoczonej i ugotowanej do miękkości

1 główka czosnku

1 gałązka świeżego rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu

1/3 szklanki oliwy

1/2 łyżeczki soku z cytryny

1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny

sól

czarny pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Nie obieramy główki czosnku, a jedynie odcinamy wierzchnią część w taki sposób, aby widoczne były wszystkie ząbki czosnku. Delikatnie smarujemy odrobiną oliwy i pieczemy przez ok. 20-30 min., pilnując, aby wierzchnia część nie zaczęła się przypalać – w razie potrzeby przykrywamy czosnek kawałkiem folii aluminiowej i dopiekamy do czasu, aż będzie miękki.

Z podanych składników na ciasto wyrabiamy ręcznie lub przy pomocy miksera zwarte, odchodzące od dłoni ciasto. Przekładamy je do miski, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do wyrastania na przynajmniej 1/2 godziny.

Upieczony czosnek studzimy. Gałązkę rozmarynu oskubujemy z liści, listki dokładnie siekamy, a następnie w moździerzu lub w naczyniu blendera ucieramy razem z oliwą.

Czosnek wyciskamy z łupin, dodajemy do oliwy razem z resztą składników i ucieramy na gładką pastę. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem, odstawiamy.

Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Następnie rozsmarowujemy cienką warstwę pasty z fasoli i zawijamy wzdłuż dłuższego boku w struclę. Nacinamy wzdłuż, tak aby otrzymać dwa ogony, a następnie zaplatamy je i łączymy w wieniec.

Tak uformowane ciasto zostawiamy na 30 min. do wyrośnięcia. Posypujemy mąką lub polewamy mlekiem, wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy przez ok. 30 min.

Granola jabłkowa

Składniki:

1 szklanka płatków kukurydzianych pełnoziarnistych

1/4 szklanki migdałów

1/4 szklanki orzechów laskowych

1/4 szklanki orzechów włoskich

1/4 szklanki syropu z agawy

2 łyżki soku jabłkowego

1/2 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki imbiru

mała szczypta soli morskiej

1/4 szklanki rodzynek

1/4 szklanki suszonych jabłek, można pociąć krążki suszonych jabłek

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki poza rodzynkami i jabłkami. Kiedy wszystkie orzechy oraz płatki będą delikatnie sklejone, wykładamy je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy przez 15-20 min., w tym czasie można dwa razy zamieszać piekące się orzechy tak, aby wszystkie złociły się równomiernie.

Upieczoną mieszankę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy przestygną, łamiemy, dodajemy suszone jabłka, rodzynki oraz grykę i porządnie mieszamy. Przesypujemy do szczelnego słoja i zjadamy z ulubionym mlekiem lub kaszką.

Więcej na: zbozesmakuje.tvn.pl

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości