Materiał promocyjny

Warkocz z pastą w nowoczesnym wydaniu

W ramach akcji Zboże smakuje i inspiruje blogerka kulinarna Marta Dymek przygotowała pyszne dania z zimowych warzyw: kaszotto z dyni, świderki z pesto z jarmużu z pieczonymi burakami, warkocz z pastą z pieczonym czosnkiem oraz granolę jabłkową.

Kaszotto z dyni

Składniki:

2 szklanki suchej kaszy jęczmiennej grubej, dokładnie wypłukanej w zimnej wodzie

3 szklanki purée z dyni

1 l bulionu warzywnego

1 cebula

2 ząbki czosnek

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki ostrej papryki

1/2 łyżeczki papryki wędzonej + do posypania

1/4 łyżeczki świeżo startej gałki

świeże oregano lub pietruszka

kilka łyżek oleju z pestek winogron

sól

czarny pieprz

Przygotowanie:

Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do garnka razem z papryką wędzoną i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, następnie dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy jeszcze minutę razem. Na sam koniec dodajemy kaszę i dokładnie mieszamy, wlewamy połowę bulionu i delikatnie mieszamy.

Gotujemy przez ok. 15-20 min. na małym ogniu, co jakiś czas dolewając pozostały bulion. Kiedy kasza wchłonie całość i będzie miękka, dodajemy dynię i bardzo delikatnie mieszamy ją z kaszą. Doprawiamy papryką słodką, ostrą, gałką oraz solą do smaku. Podajemy posypane wędzoną papryką i świeżymi ziołami.

Purée z dyni: dynię kroimy na pół, następnie kładziemy na blasze piekarnika skórą do dołu i pieczemy w skorupie w 200 st. C przez ok. godzinę lub do czasu, aż dynia będzie miękka. Następnie usuwamy pestki, a potem wydłubujemy łyżką miąższ z dyni i miksujemy go blenderem na gładkie purée. Można zużyć od razu, a można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku i wykorzystać na przykład do koktajlu z dynią lub do dyniowych placuszków.

Świderki z pesto z jarmużu z pieczonymi burakami

Składniki:

250 g makaronu świderki

4 małe buraczki

sól

czarny pieprz

oliwa z oliwek

Pesto:

1 pęczek jarmużu / 1 czubata szklanka pociętego na paski jarmużu

1/4 szklanki nerkowców

1/4 szklanki oleju roślinnego,

skórka otarta z 1/2 cytryny

1/4 łyżeczki płatków chili

sól

czarny pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C. Buraczki szorujemy, owijamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 45 min. do czasu, aż będą miękkie.

W międzyczasie przygotowujemy pesto. Jarmuż bardzo dokładnie myjemy i osuszamy. Tniemy na drobne paski i w blenderze lub moździerzu ucieramy ze wszystkimi składnikami oprócz oleju. Bardzo ważne jest, aby jarmuż wcześniej pociąć i jak najkrócej rozdrabniać go blenderem – wtedy pesto jest bardziej aromatyczne.

Do grudkowatej pasty powoli wlewamy olej do momentu, aż pesto nabierze odpowiedniej konsystencji. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem.

W osolonej wodzie gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, następnie przelewamy go zimną wodą i dokładnie mieszamy. Tak zahartowany makaron wkładamy znowu do garnka, w którym się gotował i dodajemy pesto. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy na niedużym ogniu.

Upieczone buraczki wyjmujemy z piekarnika, rozwijamy z folii, obieramy i kroimy w kostkę. Gorący makaron wykładamy na talerze, na każdą porcję nakładając upieczone buraczki. Przed podaniem oprószamy solą, czarnym pieprzem i skrapiamy dobrą oliwą.

Warkocz z pastą z pieczonym czosnkiem

Składniki:

Ciasto:

200 g mąki pszennej

50 g mąki pełne ziarno 3 zboża

1/2 szklanki ciepłej wody

2 łyżki oliwy

2-3 łyżki mleka roślinnego lub zwykłego

dwie łyżeczki suchych drożdży

1/2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

Pasta:

1 puszka białej fasoli lub 1/2 szklanki suchej fasoli namoczonej i ugotowanej do miękkości

1 główka czosnku

1 gałązka świeżego rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu

1/3 szklanki oliwy

1/2 łyżeczki soku z cytryny

1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny

sól

czarny pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Nie obieramy główki czosnku, a jedynie odcinamy wierzchnią część w taki sposób, aby widoczne były wszystkie ząbki czosnku. Delikatnie smarujemy odrobiną oliwy i pieczemy przez ok. 20-30 min., pilnując, aby wierzchnia część nie zaczęła się przypalać – w razie potrzeby przykrywamy czosnek kawałkiem folii aluminiowej i dopiekamy do czasu, aż będzie miękki.

Z podanych składników na ciasto wyrabiamy ręcznie lub przy pomocy miksera zwarte, odchodzące od dłoni ciasto. Przekładamy je do miski, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do wyrastania na przynajmniej 1/2 godziny.

Upieczony czosnek studzimy. Gałązkę rozmarynu oskubujemy z liści, listki dokładnie siekamy, a następnie w moździerzu lub w naczyniu blendera ucieramy razem z oliwą.

Czosnek wyciskamy z łupin, dodajemy do oliwy razem z resztą składników i ucieramy na gładką pastę. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem, odstawiamy.

Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Następnie rozsmarowujemy cienką warstwę pasty z fasoli i zawijamy wzdłuż dłuższego boku w struclę. Nacinamy wzdłuż, tak aby otrzymać dwa ogony, a następnie zaplatamy je i łączymy w wieniec.

Tak uformowane ciasto zostawiamy na 30 min. do wyrośnięcia. Posypujemy mąką lub polewamy mlekiem, wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy przez ok. 30 min.

Granola jabłkowa

Składniki:

1 szklanka płatków kukurydzianych pełnoziarnistych

1/4 szklanki migdałów

1/4 szklanki orzechów laskowych

1/4 szklanki orzechów włoskich

1/4 szklanki syropu z agawy

2 łyżki soku jabłkowego

1/2 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki imbiru

mała szczypta soli morskiej

1/4 szklanki rodzynek

1/4 szklanki suszonych jabłek, można pociąć krążki suszonych jabłek

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki poza rodzynkami i jabłkami. Kiedy wszystkie orzechy oraz płatki będą delikatnie sklejone, wykładamy je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy przez 15-20 min., w tym czasie można dwa razy zamieszać piekące się orzechy tak, aby wszystkie złociły się równomiernie.

Upieczoną mieszankę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy przestygną, łamiemy, dodajemy suszone jabłka, rodzynki oraz grykę i porządnie mieszamy. Przesypujemy do szczelnego słoja i zjadamy z ulubionym mlekiem lub kaszką.

Więcej na: zbozesmakuje.tvn.pl

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Marta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"

Marta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
Materiał promocyjny

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
Materiał promocyjny

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
Materiał promocyjny

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Materiał promocyjny

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
Materiał promocyjny

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
Materiał promocyjny

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"