Przepisy kulinarne

Wariacje na temat wiosny

Znamy je z programu "Mam Talent". Są utalentowane i ambitne. W naszym studiu, Nasty Ladies oraz Paulina Lenda objawiły nam swoje kulinarne talenty.

Skrzydełka w miodzie

Składniki:
1 kilograma skrzydełek kurczaka
Vegeta
1 butelka słodkiego ketchupu
4 ząbki czosnku
2 łyżki stołowe miodu
Majeranek
Pieprz
Przyprawa do kurczaka
Oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Do naczynia żaroodpornego wlewamy ketchup, miód i wciskamy czosnek. W tym samym czasie na patelni zasmażamy kurczaka z przyprawami, po czym wrzucamy go do naczynia. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni Celsjusza na około 20 minut i gotowe.

Zasmażany ryż z warzywami

Składniki:
3 torebki ryżu
1 kostka rosołowa
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryka żółta
3 pomidory
1 świeży ogórek
Sos do sałatek w proszku
1 łyżka octu
1 łyżka oliwy
1 puszka kukurydzy
1 czerwona cebula
15 dkg pieczarek
Vegeta
Pieprz

Przygotowanie:
Na patelnię wrzucamy kolejno: pokrojoną paprykę, pieczarki, cebulę, kukurydzę, a na samym końcu pomidory i ryż. Pieprzymy, dodajemy Vegety i octu. Już na talerzu dekorujemy kawałkami ogórka. Uwaga: Pamiętajmy przy gotowaniu ryżu aby dodać kostkę rosołową.

Wiosenna bomba witaminowa

Składniki: (dla 4 osób):
2 banany
20 dkg suszonych moreli
1 dojrzałe mango
2 kiwi
2 pomarańcza
10 dkg obranych orzechów włoskich
1 duży jogurt grecki
10 dużych łyżek miodu
5 łyżek syropu klonowego
Połówka cytryny

Przygotowanie:
Banany obieramy i kroimy w talarki. Mango obieramy i kroimy w sporą kosteczkę. Pozostałe składniki kroimy według uznania. Wszystkie owoce odstawiamy na osobnych talerzykach i skrapiamy je sokiem z cytryny. Na dno szklanego kielicha układamy warstwami, tak aby były one widoczne: orzechy laskowe, łyżka jogurtu greckiego, banany, łyżka miodu, pomarańcze, łyżka jogurtu, kiwi, suszone morele, łyżka miodu... itd. Ostatnia warstwa ma być z pokrojonego w kosteczkę mango delikatnie skropionego sosem klonowym. Ciekawostka: Wszystkie składniki są bogate w witaminy i antyoksydanty (Połączenie kwaśnego greckiego jogurtu z słodkim miodem i syropem klonowym, daje posmak wykwintnego śniadania, deseru). Taka propozycja śniadania, lunchu lub deseru powinna być połączona z ciepłym napojem imbirowym rozgrzewającym organizm. Witamina C (wszystkie składniki w powyższym przepisie nasz organizm troszeczkę ochładzają dlatego konieczne jest połączenie bomby witaminowej z ciepłym rozgrzewającym napojem) najlepiej imbirowym.

Napój cytrynowo- imbirowy (dobry na zdradliwą wiosnę)

Składniki: (Porcja dla 1 osoby)
Świeży mały korzeń imbiru
Sok z połówki cytryny
Przegotowana woda
Sok z połówki pomarańczy
Kilka drobnych suszonych goździków
Duża łyżka miodu

Przygotowanie:
Myjemy korzeń imbiru, odcinamy długość 2 centymetrów. Gotujemy w garnuszku, w 1/2 szklanki wody, dodajemy goździki. Gotujemy około 10 minut. Gdy już woda wrze, redukujemy ogień i dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, pomarańczy oraz dużą łyżkę miodu, wszystko mieszamy. Gorący napój nalewamy do szklanki, którą ozdabiamy kawałeczkiem cytryny.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
82
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0