Wariacje na temat śledzia według Grzegorza Zawieruchy

Z deserów lubisz najbardziej śledzie? To znak, że te przepisy są dla Ciebie. Grzegorz Zawierucha zaproponował dziś kilka ciekawych przepisów. Przygotuj: tatara ze śledzia, marynowanego w sosie salsa lub smażonego.

Tatar ze śledzia z avocado

Składniki:

  • 1 dojrzałe avocado haas
    • 1 jabłko
      • 2 płaty śledzia a la matias
        • 2 łyżki soku z cytryny
          • 1 szalotka
            • ziarna sezamu
              • 1 łyżeczka oleju sezamowego
                • sól i pieprz
                  • ostra mielona papryka
                    • 2-3 łyżki czarnych wydrylowanych oliwek (opcjonalnie)

                      Sposób przygotowania:

                      1. Przed przygotowaniem dania śledzie moczymy w wodzie około 3-4 h. Po dwóch godzinach zmieniamy wodę.
                        1. Szalotkę, jabłko i avocado obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wrzucić do miseczki skropić cytryną, dodać olej sezamowy i oliwę z oliwek.
                          1. Dorzucić do całości pokrojonego śledzia i oliwki. Doprawić solą, pieprzem i papryką do smaku. Posypać sezamem
                            1. Serwować na grzance tostowej.

                              Tatar z koprem i szczypiorkiem

                              Składniki:

                              • 2 płaty śledzia a'la matias
                                • 1 łyżka majonezu
                                  • 1 łyżka jogurtu greckiego
                                    • 2 łyżki posiekanego ogórka konserwowego
                                      • 1 łyżka posiekanej cebuli
                                        • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
                                          • 1 łyżka posiekanego koperku
                                            • Sok z połowy cytryny
                                              • ½ łyżeczki octu ryżowego

                                                Marynata do śledzia:

                                                Składniki:

                                                • 150 ml octu winnego
                                                  • 1 łyżka cebuli
                                                    • 5 goździków
                                                      • 1 łyżka miodu
                                                        • 1 łyżka czerwonego pieprzu
                                                          • 1 łyżeczka gorczycy

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            1. Przed przygotowaniem dania śledzie moczymy w wodzie około 3-4 h. Po dwóch godzinach zmieniamy wodę.
                                                              1. Śledzie marynujemy 12 h w marynacie.
                                                                1. Wyjmujemy i osuszamy. Kroimy w kosteczkę i dodajemy pozostałe składniki. Całość dobrze mieszkamy. Serwujemy na ciemnym chlebie razowym.

                                                                  Śledź w sosie salsa

                                                                  Składniki:

                                                                  • 4 płaty śledzi a la matias
                                                                    • 1 cebula
                                                                      • 1 papryka żółta
                                                                        • 1 marchewka
                                                                          • 3-4 krążki ananasa z puszki
                                                                            • 250 ml pomidorowej passaty
                                                                              • 2 łyżki keczupu
                                                                                • 1 nieduży pomidor
                                                                                  • 50 ml soku z ananasa
                                                                                    • 25 ml octu ryżowego
                                                                                      • sól i pieprz
                                                                                        • papryczka chili
                                                                                          • liść laurowy i ziele angielskie
                                                                                            • 3-4 łyżki oleju rzepakowego

                                                                                              Marynata do śledzia:

                                                                                              Składniki:

                                                                                              • 100 ml octu spirytusowego
                                                                                                • ½ litra wody
                                                                                                  • 3 liście laurowe
                                                                                                    • 3 ziarna ziela angielskiego

                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                      1. Przed przygotowaniem dania śledzie moczymy w wodzie około 3-4 h. Po dwóch godzinach zmieniamy wodę.
                                                                                                        1. Na patelnię wlewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę. Obsmażamy 3-4 minuty. Dodajemy czosnek, pokrojoną paprykę, marchewkę, pomidora i ananasa w kosteczkę. Następnie dodajemy do warzyw passatę, keczup i 2-3 łyżki zalewy z ananasa. Wrzucamy liść, ziele angielskie, papryczkę i doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy około 5 minut.
                                                                                                          1. Po wystygnięciu układamy warstwowo – śledz - marynata.

                                                                                                            Smażony świeży śledź w płatkach owsianych

                                                                                                            Składniki na sałatkę:

                                                                                                            • 12 młodych ziemniaków (małych)
                                                                                                              • 50 g jarmużu
                                                                                                                • 1/2 świeżego ogórka przeciętego na pół bez nasion
                                                                                                                  • pół pęczka cienkiego szczypiorku

                                                                                                                    Sałatka: Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie (około 12 minut). Dodać jarmuż i ogórki około 3 minuty przed ugotowaniem ziemniaków. Dobrze odcedzić i odłożyć do miseczki.

                                                                                                                    Składniki na dressing:

                                                                                                                    • łyżka białego octu balsamicznego
                                                                                                                      • 2 łyżeczki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
                                                                                                                        • Sok z połowy cytryny
                                                                                                                          • sól i pieprz

                                                                                                                            Dressing: Wymieszać wszystkie składniki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

                                                                                                                            Składniki do śledzia:

                                                                                                                            • 2 garści płatków owsianych
                                                                                                                              • sól i pieprz
                                                                                                                                • 3 świeże śledzie
                                                                                                                                  • 2 łyżki musztardy angielskiej
                                                                                                                                    • 30 g masła
                                                                                                                                      • łyżka oliwy
                                                                                                                                        • ćwiartki cytryny do serwowania

                                                                                                                                          Śledź: Na talerzu wymieszać płatki owsiane, sól i pieprz. Posmarować obie strony każdego fileta śledzia odrobiną musztardy. Następnie obtoczyć płatkami owsianymi. Rozgrzać patelnię, dodać masło i oliwę. Obsmażyć każdego fileta około 2 minuty z każdej strony. Następnie odsączyć tłuszcz na talerzu na papierze kuchennym.

                                                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                                                          1. Wlać do wcześniej ugotowanych warzyw dressing.
                                                                                                                                            1. Śledzie podawać z sałatką i ćwiartkami cytryny.

                                                                                                                                              Śledź w sosie chrzanowym

                                                                                                                                              Składniki:

                                                                                                                                              • 4 śledzi a'la matias

                                                                                                                                                Składniki na sos:

                                                                                                                                                • 1 cebula czosnkowa
                                                                                                                                                  • 2 łyżki tartego chrzanu ze słoika
                                                                                                                                                    • 200 ml jogurt typu greckiego
                                                                                                                                                      • 2 łyżki majonezu
                                                                                                                                                        • sól i pieprz
                                                                                                                                                          • 1 łyżka octu ryżowego
                                                                                                                                                            • łyżeczka cukru

                                                                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                              1. W miseczce wymieszać wszystkie składniki do sosu.
                                                                                                                                                                1. Na końcu dodajemy pokrojone śledzie i ponownie mieszamy.

                                                                                                                                                                  Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                                                                                                                  Zobacz też:

                                                                                                                                                                  Kanapka "fish burger" i inne morskie przepisy. Jak zrobić je w domu?

                                                                                                                                                                  Karnawał w kuchni - przepisy na słodkie i wytrawne przekąski

                                                                                                                                                                  Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? W kuchni Dzień Dobry TVN - Piotr Kucharski

                                                                                                                                                                  Autor: Jola Marat

                                                                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                                                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości