Wariacje na temat maku

Anna Starmach, specjalnie dla Was, przygotowuje potrawy z makiem. I nie będą to potrawy świąteczne! Skorzystajcie z jej przepisów.

CIECIERZYCA Z MAKIEM I KURKUMĄ

Puszka ciecierzycy

2 łyżeczki pasty tahini

1 łyżeczka maku

1 łyżeczka soku z cytryny

2 łyżki oliwy

2 łyżki wody

Duża szczypta kurkumy

Świeża kolendra

Płatki chili

Wszystkie składniki (oprócz kolendry) włóż do robota kuchennego, dokładnie zmiksuj. Podawaj z grzankami i kolendrą.

ŁOSOŚ Z MAKIEM I KAPARAMI

600g filetu z łososia

150g ricotty

2 łyżki maku

2 łyżki płatków migdałowych

4 łyżki suszonych pomidorów

1 jajko

Opakowanie ciasta francuskiego

Sól, pieprz

Łososia pokrój na 3 części, obsyp solą i pieprzem, przysmaż z dwóch stron na patelni. Ricotte zmiksuj z pomidorami. Ciasto francuskie rozwałkuj lekko na stolnicy wysypanej makiem, zależy nam na tym , aby przykleił się do ciasta. Ciasto pokrój na 3 części, na środku każdego z nich połóż rybę, na niej 2 łyżki ricotty, następnie zawiń ciasto, zlep starannie brzegi aby się nie rozkleiło. Posmaruj rozbełtanym jajem, posyp płatkami migdałowymi. Piecz 20 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni.

MAKOWE CURRY

Podwójna pierś z kurczaka

300 ml mleczka koksowego

4 łyżki wiórków kokosowych

3 łyżki soku z limonki

3 łyżki orzechów nerkowca

3 papryczki chili

3 ząbki czosnku

2 łyżki maku

1 cebula

Po pół łyżeczki: kardamonu, cynamonu, kolendry, kminu rzymskiego

Świeża kolendra

Świeża mięta

Sól, pieprz

Kurczaka pokrój w kostkę, polej sokiem z limonki wymieszanym z kurkumą i szczyptą soli. Odłóż w chłodne miejsce na 20 minut. W wysokim naczyniu za pomocą blendera wymieszaj: mak, wiórki kokosowe papryczki chili, cebule, czosnek, orzechy, w dodaj kardamon, cynamon kmin rzymski i odrobinę wody. Tak powstałą pastę przysmaż na głębokiej patelni, dodaj kurczaka, smaż i zalej mleczkiem kokosowym po około 10 minutach dodaj posiekaną kolendra i miętę.

BEZA I FIGA Z MAKIEM

BEZA:

300g cukru

6 białek

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżka maku

KREM:

200g masy krówkowej

200g mascarpone

100g suszonych fig

Białka ubij na sztywna pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, mak, sok z cytryny i mąkę. Bezę przełóż na blachę z papierem do pieczenia. Piecz 1,5h w temperaturze 150 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu udekoruj ją kremem. Aby go przygotować wymieszaj mascarpone z masa korówkową i posiekanymi figami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości