Wariacje na temat leczo – sprawdzone i proste przepisy

Leczo to danie pochodzące z Węgier. Tradycyjne zawiera paprykę, cebulę, kiełbasę oraz pomidory. Tymczasem w kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Kasprzak przygotował inne wariacje tego dania. Na naszym stole pojawiło się więc leczo z dynią, kurkami i pieczoną papryką, leczo z chorizo, kuminem i karmelizowaną cebulą oraz wegańskie leczo z patisonem, boczniakiem i tofu z pesto pietruszkowym.

Leczo z dynią, kurkami i pieczoną papryką

Składniki na leczo z dynią, kurkami i pieczoną papryką:

  • 100 g boczku wędzonego
    • 150 g kiełbasy dobrej jakości
      • średnia cebula
        • 3 ząbki czosnku
          • 50 g smalcu wieprzowego
            • puszka krojonych pomidorów
              • 300 g dyni piżmowej
                • 2 żółte papryki
                  • 200 g kurek
                    • pęczek natki pietruszki
                      • 50 ml słodkiej śmietany

                        Jak przygotować leczo z dynią, kurkami i pieczoną papryką

                        W płaskim garnku roztapiamy smalec, przesmażamy pokrojoną kiełbasę z boczkiem oraz cebulę i czosnek. Gdy wszystko się zrumieni, dodajemy pokrojoną w dużą kostkę dynię oraz oczyszczone kurki, smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy puszkę pomidorów i dusimy pod przykryciem około 15 minut tak, aby dynia zachowała formę i nie rozpadła się. Paprykę opalamy nad gazem aż cała zrobi się czarna. Wkładamy do plastikowego worka i czekamy około 5 minut, po tym czasie paprykę obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Gdy dynia już zmięknie wyłączamy gaz i dodajemy słodką śmietankę, posiekaną pietruszkę i upieczoną paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem.

                        Leczo z chorizo, kuminem i karmelizowaną cebulą

                        Składniki na leczo z chorizo, kuminem i karmelizowaną cebulą:

                        • 400 g cebuli
                          • 80 g masła
                            • 200 g kiełbasy chorizo
                              • 3 ząbki czosnku
                                • 3 czerwone papryki
                                  • 5 pomidorów
                                    • puszka ciecierzycy około 400 g
                                      • łyżeczka słodkiej papryki
                                        • łyżeczka kuminu
                                          • 30 ml słodkiej śmietanki

                                            Jak przygotować leczo z chorizo, kuminem i karmelizowaną cebulą

                                            Chorizo kroimy w kawałki i smażymy na suchej patelni, po usmażeniu ściągamy chorizo zostawiając tłuszcz na patelni. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na tłuszczu pozostałym po kiełbasie około 30 minut tak, aby cebula zmieniła kolor na ciemno brązowy. Dodajemy masło, posiekany czosnek, paprykę słodką, kumin, pokrojoną czerwona paprykę i chorizo. Wszystko smażymy jeszcze 2 minuty i dodajemy odcedzoną ciecierzycę oraz pomidory starte wcześniej na tarce. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Na końcu dodajemy słodką śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem.

                                            Wegańskie leczo z patisonem, boczniakiem i tofu z pesto pietruszkowym

                                            Składniki na wegańskie leczo z patisonem, boczniakiem i tofu z pesto pietruszkowym:

                                            • 250 g patisona lub cukinii
                                              • 250 g boczniaków
                                                • 100 g cebuli
                                                  • 3 ząbki czosnku
                                                    • gałązka świeżego tymianku
                                                      • gałązka świeżego rozmarynu
                                                        • oliwa do smażenia
                                                          • 5 pomidorów
                                                            • opakowanie tofu
                                                              • olej roślinny do głębokiego smażenia
                                                                • pęczek pietruszki
                                                                  • 50 g orzechów pini
                                                                    • sok z cytryny
                                                                      • ząbek czosnku
                                                                        • oliwa z oliwek

                                                                          Jak przygotować wegańskie leczo z patisonem, boczniakiem i tofu z pesto pietruszkowym

                                                                          W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i smażymy posiekaną cebulę, czosnek i patisona. Dodajemy pokrojone boczniaki i posiekane świeże zioła. Całość smażymy 3 minuty i dodajemy starte na tarce pomidory. Dusimy wszystko na małym ogniu aż patisony zmiękną, doprawiamy solą i pieprzem. W kolejnym garnku rozgrzewamy olej do smażenia i kroimy tofu w kostkę 1 cm na 1 cm. Odsączamy z płynu i smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po wyjęciu odkładamy na ręcznik papierowy i doprawiamy solą. Do naczynia wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy pietruszkę, czosnek, orzeszki pini i sok z cytryny oraz sól i pieprz. Całość miksujemy blenderem na gładką masę. Podajemy ze smażonym tofu i pietruszkowym pesto.

                                                                          Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                          >>> Zobacz także:

                                                                          Leczo wegetariańskie - najlepszy przepis

                                                                          W kuchni DDTVN: jesienne potrawy Beaty Śniechowskiej

                                                                          Warzywne inspiracje Andrzeja Polana: placki ziemniaczane z groszkiem i pomidory pieczone z cieciorką

                                                                          Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                          Autor: Iza Dorf

                                                                          Źródło: Jakub Kasprzak

                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości