Wariacje jesienne: piernik z jabłkami

W kuchni Dzień Dobry TVN bohaterowie programu „Kto poślubi mojego syna” - Marzanna i Artur przygotowali dania, które lubią: piernik z jabłkami, zupę z dyni z mlekiem kokosowym oraz filety z kurczaka z sosem pieczarkowym. Smacznego!

Piernik z jabłkami

Składniki:

4 jajka

1,5 szklanki cukru

0,5 szklanki oleju

2 szklanki mąki

1 płaska łyżeczka sodki

1 łyżeczka kakao

1 łyżeczka cynamonu

1 cukier waniliowy

3 jabłka

garść rodzynek i garść orzechów włoskich

Przygotowanie:

Jajka, cukier i olej miksujemy, następnie dodajemy pozostałe składniki, czyli mąkę, sodkę, kakao, cynamon, cukier waniliowy, jabłka pokrojone w kostkę, na koniec dodajemy bakalie. Całość mieszamy, pieczemy ok. godziny w 180 st. C.

Zupa z dyni z mlekiem kokosowym

Składniki :

0,8 kg oczyszczonej dyni

sól

oliwa z oliwek

1 cebula

kawałek świeżego imbiru

2 łyżki curry

0,5 l bulionu warzywnego

400 ml mleka kokosowego

sok z cytryny

cukier (do smaku)

1 papryczka chili

Przygotowanie:

Dynie kroimy na kawałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek, solimy i wstawiamy na 30 min. do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Cebulę obieramy i szatkujemy, imbir obieramy i ścieramy na grubej tarce, przysmażamy na malej ilości oliwy, dodajemy curry, bulion i mleko kokosowe (troszkę zostawiamy do dekoracji), gotujemy. Wrzucamy pokrojoną dynię i gotujemy jeszcze 15 min., miksujemy, doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na talerzu dekorujemy mlekiem kokosowym w tzw. esy floresy, a na wierzch rzucamy oczyszczoną i pokrojoną w cienkie paski papryczkę chili.

Filety z kurczaka z sosem pieczarkowym

Składniki:

500 g filetów z kurczaka

2 łyżeczki musztardy

sól

świeżo zmielony pieprz

1/2 łyżeczki suszonego tymianku

400 g szynki suszonej (cienko pokrojonej), np. parmeńska (długie plastry)

4 łyżki dobrego masła lub masła klarowanego

Sos pieczarkowy:

2 cebulki szalotka lub 1 mała zwykła

400 g pieczarek

150 ml bulionu

1 łyżka masła

1/2 łyżeczki tymianku

2 łyżeczki musztardy

80 ml śmietany 30%

ryż

Przygotowanie:

Filety z kurczaka w szynce suszonej:

Filety płuczemy i dokładnie suszymy. Odcinamy kostki i włókna – jeśli takie są, następnie kroimy na cienkie filety; z każdej piersi powinno powstać ok. 4–5 filecików, w najgrubszej części mięso można przekroić wzdłuż. Filety delikatnie rozbijamy tłuczkiem lub wałkiem na cienkie filety tej samej grubości (ok. 1 cm). Doprawiamy je solą (ale bardzo mało, bo szynka będzie słona), pieprzem, tymiankiem, smarujemy musztardą. Zawijamy w szynkę parmeńską.

Rozgrzewamy połowę masła na patelni na umiarkowanym ogniu, wkładamy połowę filetów i na małym ogniu smażymy przez ok. 4-5 min. z każdej strony. Masło nie powinno się palić, nie może też być na patelni zbyt duża temperatura.

Filety odkładamy na talerz. Na patelnię wkładamy resztę masła i smażymy resztę filetów. Masłem z patelni polewamy filety.

Sos pieczarkowy:

Patelnię po kurczaku wycieramy ręcznikiem papierowym. Cebulkę kroimy w kosteczkę, pieczarki na kawałki lub plasterki. W oddzielnym garnku, przez kilka minut. gotujemy pod przykryciem bulion.

Na patelni rozgrzewamy masło, kładziemy cebulkę i lekko ją przysmażamy. Następnie dodajemy pieczarki i tymianek, smażyć na nieco większym ogniu, mieszając co chwilę aż pieczarki będą lekko zrumienione. Dodajemy musztardę i mieszając wlewamy na patelnię bulion oraz śmietankę. Gotujemy (na średnim ogniu) sos przez ok. 4 min. aż zgęstnieje. Doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje, można przy podgrzewaniu rozcieńczyć go niewielką ilością wody lub bulionu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości