Materiał promocyjny

Walentynkowa kuchnia

Specjalnie dla nas, Natalia Lesz ze swoim ukochanym, Svenem, przygotowała niezawodne potrawy-afrodyzjaki.

Deser - słodkie spełnienie

Najlepiej zjeść godzinę po daniu głównym. Tak by przedłużyć uczucie błogiej rozkoszy...

Składniki:

4 banany,

2 mandarynki,

Szczypta cynamonu mielonego,

300 ml jogurtu naturalnego,

4 łyżki miodu,

Czekolada do dekoracji

Liście mięty

Przygotowanie:

Mandarynkę przekroić w poprzek na pół, wycisnąć sok, lekko podgrzać ze szczyptą cynamonu, ostudzić, banany obrać, pokroić na kawałki, dodać sok z mandarynki, zmiksować z miodem, ucierać dalej, dodając stopniowo schłodzony jogurt naturalny, powstały krem nałożyć do miseczek, ozdobić wiórkami czekolady.

Szaszłyki z krewetek

Składniki na 4 szaszłyki:

2 opakowania Krewetek „tiger” – muszą być rozmrożone

2 melony

2 pojemniki sosu ostry słodko- kwaśno - chińskiego

2 opakowania szpinaku liście - świeży

2 opakowania fig

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie nadziewamy na patyczki do szaszłyków: krewetkę i melon (na przemian). Pieczemy je około 4 minut. Na talerzu układamy liście szpinaku i kawałki fig. Tak przygotowane szaszłyki polewamy sosem.

Czekolada na gorąco z chili”

Składniki:

2 rządki gorzkiej czekolady (tabliczka 90% kakao)

1 łyżeczka cukru brązowego (trzcinowego)

100 ml mleka skondensowanego

Cukier waniliowy

szczypta cynamonu, szczypta chili

pół łyżeczki masła

mleko 2% jako dodatek

Przygotowanie:

Rozpuszczamy czekoladę, dodajemy do niej cukier waniliowy oraz trzcinowy. Do rozpuszczonej czekolady dolewamy powoli mleko skondensowane, odrobinę mleka zwykłego gdy czekolada jest zbyt gęsta. Na koniec posypujemy chili i cynamonem.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości