Przepisy kulinarne

Walentynkowa kuchnia

Specjalnie dla nas, Natalia Lesz ze swoim ukochanym, Svenem, przygotowała niezawodne potrawy-afrodyzjaki.

Deser - słodkie spełnienie

Najlepiej zjeść godzinę po daniu głównym. Tak by przedłużyć uczucie błogiej rozkoszy...

Składniki:
4 banany,
2 mandarynki,
Szczypta cynamonu mielonego,
300 ml jogurtu naturalnego,
4 łyżki miodu,
Czekolada do dekoracji
Liście mięty

Przygotowanie:
Mandarynkę przekroić w poprzek na pół, wycisnąć sok, lekko podgrzać ze szczyptą cynamonu, ostudzić, banany obrać, pokroić na kawałki, dodać sok z mandarynki, zmiksować z miodem, ucierać dalej, dodając stopniowo schłodzony jogurt naturalny, powstały krem nałożyć do miseczek, ozdobić wiórkami czekolady.

Szaszłyki z krewetek 

Składniki na 4 szaszłyki:
2 opakowania Krewetek  „tiger” – muszą być rozmrożone
2 melony
2  pojemniki sosu ostry słodko- kwaśno - chińskiego
2 opakowania szpinaku liście - świeży
2 opakowania fig

Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie  nadziewamy na  patyczki do szaszłyków: krewetkę i melon (na przemian).  Pieczemy je  około 4 minut. Na talerzu  układamy liście szpinaku  i kawałki fig. Tak przygotowane  szaszłyki polewamy  sosem.

Czekolada na gorąco z chili”

Składniki:
2 rządki gorzkiej czekolady (tabliczka 90% kakao)
1 łyżeczka cukru brązowego (trzcinowego)
100 ml mleka skondensowanego
Cukier waniliowy
szczypta cynamonu, szczypta chili
pół łyżeczki masła
mleko 2% jako dodatek

Przygotowanie:
Rozpuszczamy czekoladę, dodajemy do niej cukier waniliowy oraz trzcinowy. Do rozpuszczonej czekolady dolewamy powoli mleko skondensowane, odrobinę mleka zwykłego gdy czekolada jest zbyt gęsta. Na koniec posypujemy chili i cynamonem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
59
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0