Przepisy kulinarne

Walentynki na gorrrąco z mrożonkami

Pieczony dorsz podany na purée z groszku, krem z kalafiora z pieczoną dynią i suszoną szynką, ciasto ogrodowe z lodami waniliowymi oraz ciasto bezowe z wiśniami. To nasze propozycje na walentykową kolację. A wszystko na gorąco! I oczywiście nieoceniony Andrzej Polan. Zobaczcie, jak mrożonki świetnie sprawdzają się w czasie gorącej, walentynkowej kolacji.

 

 

Pieczony dorsz podany na purée z groszku
Składniki:
500 g filetów z dorsza
500 ml mleka           
50 g masła            
1 koper włoski       
100 g kiełków warzywnych    
100 g ziaren dyni        
1 ząbek czosnku       
liść laurowy
świeży tymianek
kolendra ziarno
ziele angielskie
sól, pieprz

Składniki na purée:
Groszek zielony Hortex – 400 g   
2 łyżki chrzanu           
1 cebula               
200 g sera mascarpone       
50 g masła               
1 cytryna

Przygotowanie:
Mleko wraz z przyprawami podgrzej do temperatury ok. 70oC, schłodź i zamocz w nim sprawioną i posoloną rybę. Filet trzymaj tak ok. 20 minut, po czym wyjmij go i przełóż na brytfannę. Piecz, nie żałując masła, w temperaturze 170oC ok. 10-12 minut. Cebulkę podsmaż na maśle, dodaj rozmrożony groszek i delikatnie podlej wodą. Krótko gotuj, po czym wszystko zmiksuj na krem z chrzanem i mascarpone. Do smaku dodaj sok z cytryny.  Upieczonego dorsza podawaj na purée z groszku z kiełkami i ziarnami dyni.

Krem z kalafiora z pieczoną dynią i suszoną szynką
Składniki:
Kalafior Hortex – 1 opak.   
Włoszczyzna paski Hortex -    200 g
Dynia kostka Hortex -100 g
500 ml mleka                   
150 ml śmietany 36%           
100 g suszonej szynki       
6 pieczarek           
2 łyżki miodu                   
gałka muszkatołowa
sól

Przygotowanie:
Włoszczyznę zalej wodą i podgotuj, tak by powstał tzw. krótki bulion. Kalafiora wrzuć do mleka połączonego ze śmietaną, dodaj łyżę masła, odrobinę gałki muszkatołowej i soli i gotuj aż do miękkości. Następnie zmiksuj wszystko, dopełniając bulionem i dopraw. Krem jest gotowy.
Tymczasem na pergamin wysyp kostki dyni, połóż na nich paski szynki suszonej, skrop miodem i wstaw do zapieczenia.  Pieczarki przesmaż na maśle na kolor złoty.
Krem z kalafiora poddawaj z gorącą dynią i szynką oraz pieczarkami.

Ciasto ogrodowe z lodami waniliowymi
Składniki:
Mieszanka owocowa Hortex   - 1 opak.   
400 g mąki               
200 g lodów waniliowych   
100 g masła               
100 g płatków migdałowych               
100 g cukru               
4 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej       
cukier wanilinowy

Przygotowanie:
Z mąki, masła, żółtek, cukru oraz cukru wanilinowego przygotuj kruche ciasto. Zamrożone owoce zmieszaj z mąką ziemniaczaną i cukrem wanilinowym.  Połowę ciasta wyłóż na blachę, zrób rant i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180oC mniej więcej przez 15 minut. Na wypieczony spód wyłóż owoce i posyp startym ciastem, które pozostało. Wstaw ponownie do piekarnika mniej więcej na 30 minut.  Gotowe ciasto ogrodowe podawaj z lodami waniliowymi.

Ciasto bezowe z wiśniami
Składniki:
Wiśnie Hortex - 200 g
6 białek                               
1 l śmietany 36%       
250 g cukru
100 g cukru pudru       
cukier wanilinowy
szczypta soli

Przygotowanie:
Białka ubij z solą i cukrem do uzyskania puszystej konsystencji. Papier pergaminowy posmaruj masłem i posyp płatkami migdałów. Na płatki wyłóż puszystą masę białkową i rozsmaruj ją na cienki placek. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150oC mniej więcej na 30 minut.  Upieczone, ale jeszcze nie wysuszone ciasto bezowe wyjmij z piekarnika i połóż na papierze posypanym cukrem pudrem. Tymczasem cukier wsyp na patelnię i zrób karmel. Śmietanę ubij z cukrem wanilinowym. Wiśnie rozmroź, odsącz z nadmiaru soku i wrzuć na patelnię z karmelem. Chwilę wszystko jeszcze wymieszaj aż do rozpuszczenia się cukru.
Na koniec na wierzch gotowego ciasta bezowego wyłóż zimne wiśnie połączone ze śmietaną i całość zwiń (użyj do tego celu będącego pod spodem papieru).

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
89
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0