Przepisy kulinarne

Wakacyjne dania dla dzieci

W kuchni Dzień Dobry Wakacje Monika Goździalska, uczestniczka programu „MasterChef”, oraz Alżbeta Lenska przygotowały potrawy w sam raz na wakacyjne menu dla dzieci.

Spaghetti z pulpetami z kurczaka i indyka z sosem ze świeżych pomidorów i warzyw.
Makaron spaghetti
Pierś z kurczaka
Pierś z indyka
Mozarella w zalewie
Jajko
Pomidory świeże
Puszka pomidorów Pelati
Marchewka
Mały por
Bazylia świeża
Oregano świeże
Sól pieprz
Odrobina oleju
Czosnek
Parę pieczarek

Przygotowanie:
Mielimy mięso, dodajemy jajko oraz posiekane świeże zioła i odrobinę czosnku.  Sól i pieprz
Tworzymy małe kulki w garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Wrzucamy kulki z mięsa do gotującej się wody. Gotujemy około 10 min. W osobnym garnku gotujemy wodę na makaron- pamiętajmy, aby był al dente.
Sos pomidorowo - warzywny
Parzymy pomidory- obieramy ze skórki . Obieramy warzywa i pieczarki  ścieramy na tarce z małymi oczkami. Obrane pomidory - blenderujemy. Na patelni rozgrzewamy olej wkładamy zmiksowane pomidory i starte warzywa i pieczarki. Smażymy na małym ogniu. Pod  koniec dodajemy puszkę pomidorów Pelati chwile smażymy. Wyjmujemy pulpety z wody i wkładamy na patelnie dodajemy poruszony ser mozarella i mieszamy do rozpuszczenia. Podajemy na makaronie posypane serem.

Mini pizza z szynka serem i kukurydza i sosem pomidorowo- warzywnym
Składniki:
ciasto: na około 14 pizzerinek
600 g mąki włoskiej typ 00
lub  mąka wrocławska
365 ml ciepłej wody
24 g drożdży
1 i 1/2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:
Z podanych ilości składników ciasta odjąć 1/3 szklanki wody i łyżkę mąki, dodać cukier, wkruszyć drożdże i dobrze wymieszać. Odstawiamy  na 10 do 15 minut, aż rozczyn   urośnie. Do miski wsypać  mąkę,  wlać rozczyn, wodę, oliwę i sól. Wymieszać składniki, a następnie   wyrabiać ciasto , musi być elastyczne i gładkie. Następnie  przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto urośnie podwójnie.

Składniki:
Szynka
Ser mozarella tarty
Kukurydza
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 14 małych kulek każde wałkujemy na cienkie kółeczka.
Smarujemy sosem układamy składniki.
Pieczemy około 12 - 15 min w temp. 180C
Sos pomidorowo warzywny
Pomidory świeże
Puszka pomidorów Pelati
Marchewka
Mały por
Bazylia świeża
Oregano świeże
Sól pieprz
Odrobina oleju
Czosnek
Parę pieczarek

Przygotowanie:
Parzymy pomidory- obieramy ze skórki . Obieramy warzywa i pieczarki  ścieramy na tarce z małymi oczkami. Obrane pomidory - blenderujemy.  Na patelni rozgrzewamy olej wkładamy zmiksowane pomidory i starte warzywa i pieczarki. Smażymy na małym ogniu. Pod  koniec dodajemy puszkę pomidorów Pelati chwile smażymy.

Z sosem jogurtowo- śmietanowym z czosnkiem
jogurt
śmietanka 30%
czosnek
Szczypiorek
koper
Pietruszka
Pierożki z jagodami w sosie śmietanowo – truskawkowym
Ciasto
pół kg mąki pszennej + do podsypywania
Szklanka cieplej wody
Pół płaskiej łyżeczki soli
Jagody
Truskawki
Mascarpone
Śmietanka 30%
Foremka do ravioli
Rozwałkowane ciasto napełniamy farszem z umytych jagód.
Gotujemy do momentu wypłynięcia
Polewamy sosem

Sos
Blenderujemy truskawki – tzw.  mus
Miksujemy Mascarpone z odrobina śmietanki.
Dodajemy mus z truskawek i łączymy składniki.

Mini burgery w bułce z pieczywa dla dzieci nie jedzących glutenu i w wersji dla dzieci w zwykłej bułce z sosem z pomidorów i warzyw
Składniki:
Bułka pszenna
Bułka grahamka lub inna nie zawierająca glutenu.
Około 0.5 mięsa wołowego do zmielenia.
1 cebula
Czosnek
Olek
Jajko
Ser żółty
Płatki kukurydziane
Pomidor
Ogórek świeży
Sałata rzymska

Przygotowanie:
Mielimy mięso,  dodajemy jajko posiekany Czosnek i posiekaną podsmażoną cebulę wcześniej.
Mieszamy wszystkie składniki. Formujemy kulki i lekko splaszczamy aby mięso nie było grube. Na rozgrzanej patelni grillowej układamy mięso.  Smażymy około  5 min z obu ze stron.
Naciętą bułkę umieszczamy w piekarniku  i podgrzewamy aby była ciepła i chrupiąca.
Po wyjęciu bułek wkładamy mięso oraz warzywa. Posypujemy płatkami kukurydzianymi.
Polewamy sosem pomidorowo- warzywnym

Składniki:
Pomidory świeże
Puszka pomidorów Pelati
Marchewka
Mały por
Bazylia świeża
Oregano świeże
Sól pieprz
Odrobina oleju
Czosnek
Parę pieczarek

Przygotowanie:
Parzymy pomidory- obieramy ze skórki . Obieramy warzywa i pieczarki  ścieramy na tarce z małymi oczkami.Obrane pomidory - blenderujemy.

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej wkładamy zmiksowane pomidory i starte warzywa i pieczarki.
Smażymy na małym ogniu. Pod  koniec dodajemy puszkę pomidorów Pelati chwile smażymy.

Składniki;
Jogurt
Śmietanka 30%
Czosnek
Szczypiorek
Koper
Pietruszka
Caneloni z truskawkami i jagodami  zapieczone z mozarellą w  sosie śmietanowo- marcarpone
Makaron Caneloni
Jagody
Truskawki
Mozarella 3 opakowania w zalewie
Śmietana 36%
Jajko

MASCARPONE
Składniki:
Cukier puder
Makaron Caneloni wkładamy do wrzątku.
Trzymamy aż lekko zmięknie. Będzie mocno al- den te
Po wyjęciu osuszamy.
Wkładamy do środka Jagody i truskawki i ser mozarella

Przygotowanie:
Układamy w naczyniu. Posypujemy mozarella  zapiekamy 10 min w piekarniku po wyjęciu polewamy sosem śmietankowym z MASCARPONE.
Dekorujemy świeża mięta.

Sos
Ubijamy śmietanę dodajemy MASCARPONE i żółtko oraz cukier puder do smaku.
Miksujemy.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
51
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0