Wady i zalety grilla bezdymnego

Grill elektryczny
DukeII/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Grill bezdymny to nowej generacji urządzenie pozwalające na przygotowanie posiłków wolnych od tłuszczu, dymu i sadzy. Mały i poręczny sprzęt może być użytkowany nawet w domu. Nie nagrzewa się z zewnątrz, dzięki czemu jest bezpieczny. Sprawdź zalety grilla bezdymnego. Jaki węgiel do niego kupić?

Grill bezdymny to najnowsza generacja, która zyskuje coraz większą popularność wśród osób często spotykających się na wiosenne i letnie grillowanie. Zaletą produktu jest nieuwalnianie się dymu i sadzy. Działanie urządzenia opiera się na systemie, który wymusza w urządzeniu obieg powietrza, podgrzewającego grill.

Jak działa grill węglowy bezdymny?

Dużą zaletą grilla bezdymnego jest jego niewielki rozmiar. Dzięki temu można go używać nie tylko w plenerze, ale również w domu, na tarasie czy balkonie. Jego innowacyjne działanie nie generuje szarego dymu i sadzy. Dzięki temu, że obieg powietrza nagrzewający grill jest zamknięty, urządzenie nie nagrzewa się i można go z powodzeniem dotykać. Palenisko grilla zabezpieczone jest dodatkowo panelem, który uniemożliwia skapywanie tłuszczu, co pozytywnie wpływa na aspekt zdrowotny sprzętu. Brak kontaktu jedzenia z dymem, sadzą i nagrzanym tłuszczem nie sprzyja gromadzeniu się w nim substancji szkodliwych. Grill łączy w sobie tradycyjne urządzenie na węgiel i możliwość kontrolowania temperatury, którą posiadają sprzęty elektryczne. Do jego uruchomienia potrzebne są standardowe baterie paluszki, węgiel i rozpałka. Po włączeniu w zamkniętej komorze grilla zaczyna się cyrkulacja powietrza, które rozgrzewa węgiel. Cały proces jest błyskawiczny, gdyż zajmuje zaledwie 3 minuty. Po tym czasie grill gotowy jest do pracy i przygotowania posiłków. Zamknięty w specjalnym, zamykanym pojemniku węgiel nawet podczas upadku lub przechylenia się grilla nie wydostanie się na zewnątrz. Grill z zewnątrz pozostaje całkowicie zimny, dlatego nawet w trakcie przyrządzania posiłków może być przeniesiony. Ogromnym plusem jest również łatwe czyszczenie. Dzięki temu, że sprzęt można rozłożyć na części podstawowe, z powodzeniem dotrzemy do wszystkich jego zakamarków. Co ważne, niektóre z jego segmentów można myć w zmywarce. Dołączona do grilla pokrywa ze wskaźnikiem temperatury pozwala na kontrolowanie stopnia wysmażenia przyrządzanych potraw. Estetyczny wygląd i nowoczesne wzornictwo pozwalają na ustawienie urządzenia nawet na kuchennym blacie. Czy nowoczesny grill bezdymny posiada jakieś minusy? Jego użytkownicy i zwolennicy wskazują na kilka nieudogodnień w użytkowaniu urządzenia.

  • Podczas uruchomienia urządzenia i jego rozpalenia pojawia się jednorazowo bardzo duża ilość dymu, co może być minusem, szczególnie jeśli chcemy grillować w pomieszczeniu zamkniętym.
    • Ruszt urządzenia bardzo szybko pokrywa się zabrudzeniem, które jeśli nie będzie na bieżąco usuwane, może powodować dymienie.
      • Przez jednoczesne działanie baterii i węgla urządzenie bardzo szybko się nagrzewa, co powoduje bardzo wysoką temperaturę początkową. Ułożone na ruszcie jedzenie nie ma więc szans, by opiekać się stopniowo, a od razu zostaje potraktowane żarem. By temu zapobiec, konieczne jest zabezpieczenie wewnętrznej misy folią aluminiową.
        • Krótki czas użytkowania baterii.

          Pomimo kilku wad bezdymny grill to doskonały wybór zdecydowanie przeważający nad tradycyjnymi urządzeniami. Jego wzornictwo i funkcjonalność docenią zarówno fani grillowania, zdrowego jedzenia, jak i osoby grillujące sporadycznie, które szukają urządzenia kompaktowego. Dzięki swoim rozmiarom z powodzeniem może być używany w domu i tym samym zastąpić grill elektryczny, pobierający bardzo dużo prądu.

          Podsumowując, do plusów grilla bezdymnego należą:

          • nowoczesne i ciekawe wzornictwo,
            • krótki czas gotowości do pracy,
              • zamykany na klamry pojemnik zabezpieczający przed wysypaniem się węgla,
                • odporna na temperaturę i nienagrzewająca się powłoka,
                  • duża wydajność węgla,
                    • możliwość stosowania kombinacji rusztów i płyt grzewczych, np. do pizzy,
                      • wygodne uchwyty do przenoszenia rusztu,
                        • pokrywa ze wskaźnikiem temperatury,
                          • łatwość w demontażu i czyszczeniu urządzenia,
                            • bezpieczne przyrządzanie potraw wolnych od tłuszczu, dymu i sadzy,
                              • brak dymu, co daje możliwość grillowania również w pomieszczeniach zamkniętych,
                                • oszczędność w porównaniu z grillem elektrycznym.

                                  Węgiel drzewny bezdymny

                                  Brykiet produkowany jest z mieszanki słomy, torfu, węgla drzewnego i innych substancji palnych. Ich spoiwem jest również łatwopalna żywica lub skrobia ziemniaczana. W budowie jest zwarty i twardy, przez co czas rozpalania jest dłuższy. Plusem brykietu jest zdecydowanie dłuższe utrzymanie ciepła, przez co nie wymaga ciągłego dolewania paliwa. Jego wydajność pozwala na ogrzewanie grilla nawet przez 4 godziny. Minusem tego rodzaju rozpałki jest emisja substancji zanieczyszczających środowisko, w tym sadzy. Węgiel drzewny to natomiast produkt, który bardzo szybko się rozpala, ale również i spala, przez co wymaga systematycznego dokładania paliwa. Plusem węgla drzewnego jest emisja minimalnej ilości substancji szkodliwych, przez co uznawany jest on za zdrowsze paliwo do rozpalania grilla. W trosce o środowisko i zdrowie producenci coraz częściej oferują na grilla węgiel bezdymny. Dzięki swoim właściwościom nie emituje szkodliwych ilości dwutlenku węgla, jest pozbawiony specyficznego zapachu, a podczas spalania nie emituje dymu.

                                  Zobacz też:

                                  Karkówka z grilla - jak zamarynować, przyprawić i przygotować karkówkę na grilla

                                  Żeberka, karkówka i dorada aż palce lizać! Sebastian Olma zaprasza na grilla

                                  Pyszne dania na grilla - dla wegetarian i mięsożerców. Przepisy Katarzyny Bosackiej

                                  Zobacz wideo: Grillować można też w domu. Przepisy Szymona Czerwińskiego

                                  Autor: Adrian Adamczyk

                                  sposób na wnętrze
                                  sposób na wnętrze

                                  Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości