Materiał promocyjny

W zielonej kuchni łosoś smażony z młodym bobem

Łosoś smażony z młodym bobem
Łosoś smażony z młodym bobem
Zieleń to nie tylko kolor wiosny, ale przede wszystkim zdrowego jedzenia. Wiedzą o tym Mariusz Czerkawski i Andrzej Polan. Dlatego przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN: napój z avocado i zielonego ogórka, łososia smażonego z młodym bobem, szparagi z truskawkami i sosem ziołowo-cytrynowym oraz placki ziemniaczane z jajkiem i zielonymi sałatami.

Napój z avocado i zielonego ogórka

Składniki:

4 dojrzałe avocado

6 ogórków gruntowych

1/2 l soku jabłkowego

4 pomarańcze

olej z bazylią

Przygotowanie:

Do blendera wrzucamy avocado i ogórek obrany ze skórki. Miksujemy, dodajemy sok z pomarańczy, sok jabłkowy i kilka kropel oleju z bazylią. Wszystko dokładnie mieszamy.

Łosoś smażony z młodym bobem

Składniki:

400 g filetu łososia

500 g bobu młodego lub mrożonego

200 g groszku cukrowego

1 pęczek młodej marchwi

1 młody ziemniak młody

2 szalotki

1 łyżka masła

4 łyżki śmietany 30%

olej z bazylią

sól

pieprz

natka pietruszki

Przygotowanie:

Szalotkę obieramy, siekamy i smażymy na maśle. Bób gotujemy kilka minut w wodzie z dodatkiem cukru oraz soli. Obieramy i odkładamy połowę. Resztę dodajemy do szalotki. Ziemniaki kroimy na małą kostkę i gotujemy. Marchewki obieramy i kroimy w dowolne kawałki i gotujemy. Bob z szalotką podlewamy małą ilością wody, gotujemy i miksujemy, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Pozostały bób i groszek smażymy na pozostałym maśle, dodajemy marchewki, natkę pietruszki. Smażymy łososia, podajemy na sosie z bobu, posypujemy warzywami. Danie delikatnie skrapiamy olejem z bazylią.

Szparagi, truskawki, sos ziołowo-cytrynowy

Składniki:

4 pęczki szparagów zielonych

1 kg truskawek

kilka łyżek syropu z pędów sosny

olej z bazylią

olej do smażenia

100 g tartego parmezanu

2 jajka

1 cytryna

1 łyżka musztardy dijon

świeża mięta

Przyrządzenie:

Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli oraz cukru. Ugotowane wrzucamy do zimnej wody, aby zahamować proces gotowania. Połowę szparagów obtaczamy w jajku i parmezanie. Smażymy na oleju. Pozostałe podgrzewamy tuż przed podaniem. Białka miksujemy, dodajemy sok z cytryny, skórkę z cytryny, miętę, musztardę. Na koniec dodajemy wolnym strumieniem olej z bazylią. Truskawki łączymy z syropem z pędów sosny. Szparagi podajemy z sosem i truskawkami.

Placki ziemniaczane z jajkiem i zielonymi sałatami

Składniki placków:

1 kg młodych ziemniaków

2 jajka

pietruszka

koperek

tymianek

rozmaryn

sól

pieprz

olej z bazylią do smażenia

Przyrządzenie placków:

Ziemniaki kroimy w plastry cienkie, a następnie na zapałki. Wszystkie zioła siekamy drobno, dodajemy do ziemniaków, jeszcze tylko jajka, sól i pieprz. Masę mieszamy i smażymy placki na rozgrzanym oleju.

Pozostałe składniki:

4 jajka wiejskie

1 główka sałaty masłowej

1 garść szpinaku

1 dojrzałe avocado

100 g pomidorków cherry

1 pęczek cebulki zielonej

1 garść pokrzywy młodej

4 łyżki octu winnego

olej z pomidorami i czosnkiem

1 łyżka cukru pudru

sól

pieprz

Przyrządzenie:

Ocet winny mieszamy z cukrem, solą oraz pieprzem, dodajemy olej z pomidorami i czosnkiem. Cebulkę drobno siekamy i dodajemy do sosu. Wszystkie składniki sałaty łączymy. Jajka gotujemy w koszulce w wodzie z dodatkiem soli oraz octu. Placki podajemy z jajkami i sałatką. Na koniec skrapiamy olejem z pomidorami suszonymi i czosnkiem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości