Rozpoczęła się wiosna, dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN zawitały zielone dania. Andrzej Polan przygotował: dorsza marynowanego z limonką, ogórkiem, selerem naciowym i zielonym jabłkiem, kurczaka pieczonego z pamelo, avocado i burakiem oraz kruszonka z limonką, pietruszką i bezą. Palce lizać! Dorsz marynowany, limonka, ogórek, seler naciowy, jabłko zielone
Składniki:
300 g filetu z dorsza
2 jabłka zielone
1 seler naciowy
2 ogórki zielone
10 limonek
5 cytryn
2 łyżki miodu
1 cebula czerwona
Sól, pieprz czarny,
5 pęczków koperku
Przygotowanie:
Dorsza kroimy w cienkie plastry. Jabłko, ogórka bez pestek ale ze skórą, seler naciowy oraz cebulę kroimy w kostkę. Z limonek i cytryny wyciskamy sok, łączymy z miodem, koprem i zalewamy pokrojone warzywa i owoce. Doprawiamy solą, pieprzem. Kiedy marynata jest gotowa, zalewamy nią pokrojonego dorsza. Odstawiamy na 30 min. do lodówki i podajemy mocno schłodzonego.
Kurczak pieczony, pomelo, avocado, burak
Składniki:
4 piersi kurczaka ze skórą
500 g masła klarowanego
tymianek świeży
rozmaryn świeży
gałka muszkatołowa
skórka z cytryny
4 avocado (dojrzałe)
oliwa
sok z 2 cytryn
sól,
4 buraki czerwone
2 pomelo
2 grapefruity różowe
kilka listków jarmużu
olej do smażenia
1 łyżka musztardy francuskiej
100ml jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu
sok z grapefruita
Przygotowanie:
Piersi kurczaka obkładamy tymiankiem, rozmarynem, startą skórką z cytryny, konkretnie sprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i odstawiamy najlepiej na noc, żeby się zamarynował. Masło rozpuszczamy, kurczaka osuszamy na ręczniku papierowym i wstawiamy do masła. Kiedy masło zacznie się gotować, zmniejszamy palnik do minimum i gotujemy tak kurczaka do miękkości. Po ugotowaniu opiekamy na patelni na złoty kolor lub wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Avocado miksujemy, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą. Buraka kroimy w bardzo cienkie plastry. Inna opcja, buraka możemy upiec i podać upieczonego. Pomelo i grapefruita obieramy, filetujemy. Jarmuż smażymy na gorącym tłuszczu, odsączamy na ręczniku papierowym i solimy. Kurczaka podajemy z musem z avocado, filetami owoców, plastrami buraka i chrupiącym jarmużem. Obok podajemy sos z musztardy, miodu, soku, jogurtu.
Kruszonka, limonka, pietruszka, beza
Składniki:
5 białek
240g cukru
Sos limonkowy
Składniki:
6 żółtek
50 g cukru
laska wanilii,
skórka z 4 limonek, środek wycinamy na pojedyncze fileciki
sok z 2 limonek
100 g masła
1 pęczek natki pietruszki
Kruszonka
Składniki:
1 op. krakersów razowych
100 g masła
Cynamon
Przygotowanie:
Cukier podlewamy wodą i gotujemy do uzyskania gęstego syropu. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy 2 łyżki cukru, ubijamy dalej. Nie przerywając ubijania dodajemy wrzący syrop cukrowy. Masa powinna być sztywna i szklista. Masę wyciskamy na pergamin i pieczemy w piekarniku o temp. 140 st. C, ok. 1,5 godz.
Krakersy miksujemy, dodajemy rozpuszczone masło i cynamon. Kruszonkę rozsypujemy na pergaminie i wypiekamy w piekarniku na złoty kolor. Żółtka ubijamy z cukrem na parze do uzyskania puszystej masy. Następnie powoli dodajemy sok z limonki nie przerywając ubijania. Masło rozpuszczamy, dodajemy ziarenka z laski wanilii, natkę pietruszki, skórkę z limonki. Miksujemy i przecedzamy przez sito. Zielone, limonkowe masło podgrzewamy ponownie. Gorące masło dodajemy powoli do ubitych żółtek. Powstaje nam gęsty sos o wyjątkowym smaku i kolorystyce. Bezy podajemy na zielonym sosie, dekorujemy filecikami limonki, listkami natki pietruszki. Obok wysypujemy kruszonkę.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"