W zielonej kuchni kruszonka z limonką

Rozpoczęła się wiosna, dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN zawitały zielone dania. Andrzej Polan przygotował: dorsza marynowanego z limonką, ogórkiem, selerem naciowym i zielonym jabłkiem, kurczaka pieczonego z pamelo, avocado i burakiem oraz kruszonka z limonką, pietruszką i bezą. Palce lizać!

Dorsz marynowany, limonka, ogórek, seler naciowy, jabłko zielone

Składniki:

300 g filetu z dorsza

2 jabłka zielone

1 seler naciowy

2 ogórki zielone

10 limonek

5 cytryn

2 łyżki miodu

1 cebula czerwona

Sól, pieprz czarny,

5 pęczków koperku

Przygotowanie:

Dorsza kroimy w cienkie plastry. Jabłko, ogórka bez pestek ale ze skórą, seler naciowy oraz cebulę kroimy w kostkę. Z limonek i cytryny wyciskamy sok, łączymy z miodem, koprem i zalewamy pokrojone warzywa i owoce. Doprawiamy solą, pieprzem. Kiedy marynata jest gotowa, zalewamy nią pokrojonego dorsza. Odstawiamy na 30 min. do lodówki i podajemy mocno schłodzonego.

Kurczak pieczony, pomelo, avocado, burak

Składniki:

4 piersi kurczaka ze skórą

500 g masła klarowanego

tymianek świeży

rozmaryn świeży

gałka muszkatołowa

skórka z cytryny

4 avocado (dojrzałe)

oliwa

sok z 2 cytryn

sól,

4 buraki czerwone

2 pomelo

2 grapefruity różowe

kilka listków jarmużu

olej do smażenia

1 łyżka musztardy francuskiej

100ml jogurtu naturalnego

1 łyżka miodu

sok z grapefruita

Przygotowanie:

Piersi kurczaka obkładamy tymiankiem, rozmarynem, startą skórką z cytryny, konkretnie sprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i odstawiamy najlepiej na noc, żeby się zamarynował. Masło rozpuszczamy, kurczaka osuszamy na ręczniku papierowym i wstawiamy do masła. Kiedy masło zacznie się gotować, zmniejszamy palnik do minimum i gotujemy tak kurczaka do miękkości. Po ugotowaniu opiekamy na patelni na złoty kolor lub wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Avocado miksujemy, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą. Buraka kroimy w bardzo cienkie plastry. Inna opcja, buraka możemy upiec i podać upieczonego. Pomelo i grapefruita obieramy, filetujemy. Jarmuż smażymy na gorącym tłuszczu, odsączamy na ręczniku papierowym i solimy. Kurczaka podajemy z musem z avocado, filetami owoców, plastrami buraka i chrupiącym jarmużem. Obok podajemy sos z musztardy, miodu, soku, jogurtu.

Kruszonka, limonka, pietruszka, beza

Składniki:

5 białek

240g cukru

Sos limonkowy

Składniki:

6 żółtek

50 g cukru

laska wanilii,

skórka z 4 limonek, środek wycinamy na pojedyncze fileciki

sok z 2 limonek

100 g masła

1 pęczek natki pietruszki

Kruszonka

Składniki:

1 op. krakersów razowych

100 g masła

Cynamon

Przygotowanie:

Cukier podlewamy wodą i gotujemy do uzyskania gęstego syropu. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy 2 łyżki cukru, ubijamy dalej. Nie przerywając ubijania dodajemy wrzący syrop cukrowy. Masa powinna być sztywna i szklista. Masę wyciskamy na pergamin i pieczemy w piekarniku o temp. 140 st. C, ok. 1,5 godz.

Krakersy miksujemy, dodajemy rozpuszczone masło i cynamon. Kruszonkę rozsypujemy na pergaminie i wypiekamy w piekarniku na złoty kolor. Żółtka ubijamy z cukrem na parze do uzyskania puszystej masy. Następnie powoli dodajemy sok z limonki nie przerywając ubijania. Masło rozpuszczamy, dodajemy ziarenka z laski wanilii, natkę pietruszki, skórkę z limonki. Miksujemy i przecedzamy przez sito. Zielone, limonkowe masło podgrzewamy ponownie. Gorące masło dodajemy powoli do ubitych żółtek. Powstaje nam gęsty sos o wyjątkowym smaku i kolorystyce. Bezy podajemy na zielonym sosie, dekorujemy filecikami limonki, listkami natki pietruszki. Obok wysypujemy kruszonkę.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości