W kuchni Dzień Dobry TVN zazieleniło się. A to wszystko za sprawą zielonych owoców i warzyw, z których Andrzej Polan wyczarował: kopytka szczawiowe, zupę z ogórka zielonego, duszoną młodą kapustę z pomidorami i orzechami, a także ciasto kruche z kremem cytrynowym i kiwi. Smacznego!Kopytka szczawiowe
Składniki:
Kopytka:
1 kg ziemniaków gotowanych
ok. 400 g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
1 pęczek szczawiu
2 jajka
Sos:
1 pęczek cebuli dymki
czosnek niedźwiedzi suszony
250 ml śmietany 30%
6 żółtek
100 g boczku wędzonego w plastrach
50 g masła
1 pęczek natki pietruszki
2 pęczki koperku
Przygotowanie:
Ziemniaki mielimy, dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, sól, jajka i posiekany szczaw. Wszystko szybko wyrabiamy i dzielimy na małe kopytka. Kluski gotujemy w wodzie z dodatkiem gałązek kopru i soli.
Żółtka wstawiamy do rozgrzanego masła na kilka sekund, tak aby tylko ścięły się na zewnątrz. Boczek wykładamy na papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika , robimy chrupiące chipsy. Na maśle przesmażamy cebulkę, dodajemy śmietanę, odparowujemy. Dodajemy sporą ilość czarnego pieprzu, czosnek niedźwiedzi. Do sosu dodajemy kopytka ze szczawiem. Na kopytka w sosie wykładamy żółtka, gałązki koperku, natkę.
Zupa z ogórka zielonego
Składniki:
300 g zielonego ogórka
100 g sera mascarpone
śmietana 30%
1 cebula
1 limonka
1 pęczek rzodkiewki
1 kalarepka
koperek
Przygotowanie:
Cebulkę przesmażamy na maśle, dodajemy pokrojonego ogórka, sok z limonki, chwilę smażymy i miksujemy na krem. Do zmiksowanego puree ogórkowego dodajemy do właściwej konsystencji bulionu warzywnego, ser mascarpone i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Kalarepkę przesmażamy i dodajemy jako dodatek do zupy. Plasterki kalarepki i gałązki kopru do dekoracji.
Duszona młoda kapusta z pomidorami, orzechami
Składniki:
2 młode kapusty
200 g pomidorków cherry
100 g orzechów pini
100 g orzechów laskowych
50 g masło
szczypta cukru
sól
pieprz czarny
ocet balsamiczny
natka pietruszki
koperek
2 pęczki cebuli dymki
300 g sera ricotta
Przygotowanie:
Liście z jednej główki kapusty parzymy jak na gołąbki, drugą kapustę szatkujemy. Na patelni karmelizujemy cukier, dodajemy ocet balsamiczny. Gotujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Na drugiej patelni przesmażamy cebulę dodajemy poszatkowaną kapustę, chwilę smażymy i łączymy z pokrojonymi pomidorkami, orzeszkami posiekanymi oraz skarmelizowanym cukrem z octem balsamicznym. Jeszcze gałązki koperku, natki pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem. Farsz nakładamy na sparzone liście, zwijamy gołąbki. Układamy w rondlu, podlewamy bulionem i dusimy do miękkości. Gołąbki podajemy z orzeszkami podsmażonymi, pomidorkami i serkiem ricotta.
Ciasto kruche z kremem cytrynowym i kiwi
Składniki:
Ciasto:
200 g masła
300 g mąki
80 ml wody
80 g cukru
2 łyżki oleju
Krem:
250 ml mleka
50 g cukru
4 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
skórka i sok z 2 cytryn
10 szt. kiwi
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy, kiedy zacznie lekko brązowieć, dodajemy olej, cukier oraz szczyptę soli. Do mąki dodajemy wodę oraz gorące masło. Łyżką najlepiej drewnianą wyrabiamy ciasto kruche, które będzie nam przypominać troszkę ciasto parzone. Ciastem wykładamy blaszkę do tarty i wstawiamy do pieczenia na temp. 190 st. C.
Mleko zagotowujemy z cukrem, żółtka łączymy z mąką ziemniaczaną, sokiem, skórką z cytryny i dodajemy do nich powoli gorące mleko. Płyn ponownie wstawiamy na palnik i zagotowujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem i łączymy z powstałym budyniem. Masę wykładamy na podpieczony spód, i wstawiamy jeszcze na kolejne 15 min. do zapieczenia. Po zapieczeniu wierzch dekorujemy cząstkami kiwi.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"