W wiosennej kuchni: tatar z awokado

Czas na wiosenne przysmaki. W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz przygotowała: tatara z awokado, łódeczki z sałaty rzymskiej z krewetkami, zupę z sałaty z karmelizowaną cykorią, tartę z ciasta francuskiego z mozzarellą, suszonymi pomidorami i bazylią oraz kogel-mogel zapiekany z truskawkami. Smacznego!

Tatar z awokado

Składniki:

1 awokado

1 łyżeczka pokrojonego szczypiorku

1/2 łyżeczki soku z cytryny

1/2 łyżeczki oliwy truflowej

1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

rukola do dekoracji talerza

Przygotowanie:

Awokado obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny, dodać wcześniej pokrojony szczypiorek, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki wymieszać, następnie ułożyć na rukoli, udekorować kwaśną śmietaną i polać oliwą truflową.

Łódeczki z sałaty rzymskiej z krewetkami

Składniki:

3 mini sałaty rzymskie

1/2 kg surowych krewetek tygrysich

250 g pomidorków koktajlowych

1 zielony ogórek

3 młode marchewki

1 pęczek rzodkiewek

1 pęczek grubego szczypioru

1/2 papryczki chilli

1 łyżka masła

200 g koziego twarożku

1 ząbek czosnku

Sos:

3 łyżki octu ryżowego

1 łyżeczka oleju sezamowego

100 ml oleju z pestek winogron

1 łyżka miodu

sól i pieprz do smaku

wyciśnięty sok z pomarańczy

skórka otarta z pomarańczy

wyciśnięty sok z 1/2 limonki

Przygotowanie:

Sałatę umyć i rozdzielić liście, ułożyć na płaskim naczyniu. Pomidorki koktajlowe pokroić na cztery części. Zielony ogórek i marchewki obrać, a następnie za pomocą obieraczki do warzyw zrobić warzywne tagliatelle. Rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki. Szczypior również pokroić.

Krewetki umyć, osuszyć, a następnie usmażyć wraz z czosnkiem i papryczką chili na maśle. Do łódeczek z sałaty nakładamy warzywa oraz krewetki i polewamy sosem, następnie dekorujemy twarożkiem kozim.

Sos: wszystkie składniki mieszamy i polewamy nim łódeczki.

Zupa z sałaty i karmelizowaną cykorią

Składniki:

Wywar:

1 pęczek włoszczyzny

2,5 l wody

3 liście laurowe

4 ziela angielskie

sól i pieprz do smaku

Pozostałe składniki do zupy:

5 łyżek śmietany kokosowej

1 dorodna główka sałaty masłowej

1 cykoria do dekoracji

6 listków bazylii

2 łyżki brązowego cukru

sól i pierz oraz gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Z wody i włoszczyzny przygotowujemy wywar. Sałatę masłową wraz z bazylią podsmażamy przez minutę na łyżce masła, następnie blendujemy i dodajemy do wywaru warzywnego. Dodajemy śmietankę kokosową i przyprawy, gotujemy przez kolejne 15 min. Rozpuszczamy masło, dodajemy brązowy cukier oraz pokrojoną w plastry cykorię, smażymy ją tak długo aż zbrązowieje, a następnie dekorujemy nią zupę.

Tarta z ciasta francuskiego z mozzarellą, suszonymi pomidorami i bazylią

Składniki:

2 op. ciasta francuskiego (świeżego)

5 kulek mozzarelli

250 g suszonych pomidorów

Składniki na pesto bazyliowe:

1 duży pęczek bazylii

3 łyżki pestek dyni

100 g parmezanu

1 szklanka oliwy z oliwek

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pesto: wszystkie składniki blendujemy.

Tarta: dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem, rozkładamy ciasto francuskie, podpiekamy przez 20 min. w 180 st. C. Następnie wyciągamy z pieca, na podpieczonym cieście układamy naprzemiennie plastry mozzarelli i suszone pomidory. Polewamy delikatnie oliwą z suszonych pomidorów i wkładamy do pieca na kolejne 15-20 min. Po wyciągnięciu z pieca dodajemy pesto bazyliowe.

Kogel-mogel zapiekany z truskawkami

Składniki:

250 g truskawek

4 żółtka

5 łyżek brązowego cukru

1/2 laski wanilii

szczypta soli

1 łyżeczka mąki kukurydzianej

Przygotowanie:

Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy szczyptę soli i miąższ z połowy laski wanilii. Wszystkie składniki ubijamy na puszystą masę. Naczynia do zapiekania smarujemy masłem, obsypujemy mąką kukurydzianą, układamy wcześniej umyte i pokrojone truskawki i zalewamy masą jajeczną. Pieczemy w piekarniku w 190 st. C, do lekkiego zarumienienia wierzchu deseru.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości