Przepisy kulinarne

W wiosennej kuchni: tatar z awokado

Czas na wiosenne przysmaki. W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz przygotowała: tatara z awokado, łódeczki z sałaty rzymskiej z krewetkami, zupę z sałaty z karmelizowaną cykorią, tartę z ciasta francuskiego z mozzarellą, suszonymi pomidorami i bazylią oraz kogel-mogel zapiekany z truskawkami. Smacznego!

 

Tatar z awokado

Składniki:
1 awokado
1 łyżeczka pokrojonego szczypiorku
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 łyżeczki oliwy truflowej
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
rukola do dekoracji talerza

Przygotowanie:
Awokado obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny, dodać wcześniej pokrojony szczypiorek, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki wymieszać, następnie ułożyć na rukoli, udekorować kwaśną śmietaną i polać oliwą truflową.

Łódeczki z sałaty rzymskiej z krewetkami

Składniki:   
3 mini sałaty rzymskie
1/2 kg surowych krewetek tygrysich
250 g pomidorków koktajlowych
1 zielony ogórek
3 młode marchewki
1 pęczek rzodkiewek
1 pęczek grubego szczypioru
1/2 papryczki chilli
1 łyżka masła
200 g koziego twarożku
1 ząbek czosnku
Sos:
3 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
100 ml oleju z pestek winogron
1 łyżka miodu
sól i pieprz do smaku
wyciśnięty sok z pomarańczy
skórka otarta z pomarańczy
wyciśnięty sok z 1/2 limonki

Przygotowanie:
Sałatę umyć i rozdzielić liście, ułożyć na płaskim naczyniu. Pomidorki koktajlowe pokroić na cztery części. Zielony ogórek i marchewki obrać, a następnie za pomocą obieraczki do warzyw zrobić warzywne tagliatelle. Rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki. Szczypior również pokroić.
Krewetki umyć, osuszyć, a następnie usmażyć wraz z czosnkiem i papryczką chili na maśle. Do łódeczek z sałaty nakładamy warzywa oraz krewetki i polewamy sosem, następnie dekorujemy twarożkiem kozim.
Sos: wszystkie składniki mieszamy i polewamy nim łódeczki.

Zupa z sałaty i karmelizowaną cykorią

Składniki:
Wywar:
1 pęczek włoszczyzny
2,5 l wody
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
sól i pieprz do smaku
Pozostałe składniki do zupy:
5 łyżek śmietany kokosowej
1 dorodna główka sałaty masłowej
1 cykoria do dekoracji
6 listków bazylii
2 łyżki brązowego cukru
sól i pierz oraz gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Z wody i włoszczyzny przygotowujemy wywar. Sałatę masłową wraz z bazylią podsmażamy przez minutę na łyżce masła, następnie blendujemy i dodajemy do wywaru warzywnego. Dodajemy śmietankę kokosową i przyprawy, gotujemy przez kolejne 15 min. Rozpuszczamy masło, dodajemy brązowy cukier oraz  pokrojoną w plastry cykorię, smażymy ją tak długo aż zbrązowieje, a następnie dekorujemy nią zupę.

Tarta z ciasta francuskiego z mozzarellą, suszonymi pomidorami i bazylią

Składniki:
2 op. ciasta francuskiego (świeżego)
5 kulek mozzarelli
250 g suszonych pomidorów
Składniki na pesto bazyliowe:
1 duży pęczek bazylii
3 łyżki pestek dyni
100 g parmezanu
1 szklanka oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Pesto: wszystkie składniki blendujemy.
Tarta: dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem, rozkładamy ciasto francuskie, podpiekamy przez 20 min. w 180 st. C. Następnie wyciągamy z pieca, na podpieczonym cieście układamy naprzemiennie plastry mozzarelli i suszone pomidory. Polewamy delikatnie oliwą z suszonych pomidorów i wkładamy do pieca na kolejne 15-20 min. Po wyciągnięciu z pieca dodajemy pesto bazyliowe.

Kogel-mogel zapiekany z truskawkami

Składniki:
250 g truskawek
4 żółtka
5 łyżek brązowego cukru
1/2 laski wanilii
szczypta soli
1 łyżeczka mąki kukurydzianej

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy szczyptę soli i miąższ z połowy laski wanilii. Wszystkie składniki ubijamy na puszystą masę. Naczynia do zapiekania smarujemy masłem, obsypujemy mąką kukurydzianą, układamy wcześniej umyte i pokrojone truskawki i zalewamy masą jajeczną. Pieczemy w piekarniku w 190 st. C, do lekkiego zarumienienia wierzchu deseru.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
51
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0